Китай випередив ЄС у дослідженнях, пов’язаних із технологіями чистої енергії

Китай випередив ЄС у дослідженнях, пов’язаних із технологіями чистої енергії

Європейська комісія оприлюднить пропозицію з правилами у зв'язку з тим, що Китай випереджає Євросоюз у дослідженнях, пов’язаних із технологіями чистої енергії.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що цим Китай "створює виклик амбіціям" ЄС щодо зелених технологій.

У 2021 році Китай лідирував за кількістю рецензованих публікацій у таких сферах, як сонячна та вітрова енергетика, а також літієві батареї, тепловий насос і технології вловлювання вуглецю. Це змінилося порівняно з 2010 роком, коли ЄС лідирував за публікаціями в усіх цих секторах. За винятком вітру, як виявилося в статті, опублікованій минулого тижня, - пише Bloomberg. 

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн висунула стратегію "зменшення ризиків" із Китаю, зменшивши залежність від кількох критично важливих технологій, включаючи сонячні батареї.

Повідомляється, що Єврокомісія оприлюднить пропозицію з правилами, спрямованими на посилення повноважень перевіряти та потенційно блокувати іноземні інвестиції у чутливі галузі.

Прогалини в дослідженнях та інноваціях можуть зрештою призвести до імпортної залежності майбутніх технологій і пов’язаних продуктів… Глобальне домінування Китаю в таких критично важливих сферах, як сонячна енергетика та електроніка, призводить до обмежених можливостей для диверсифікації торгівлі, - йдеться у повідомленні.

Вплив китайських ресурсів на міжнародні ланцюги постачань є особливо сильним для таких галузей промисловості ЄС, як виробництво основних металів, хімічна промисловість, електроніка та електрообладнання.

Разом з тим наголошується, що Китай має певну торговельну залежність від ЄС, зокрема щодо "стратегічних продуктів і критичних технологій". 

Це може виявитися важливим активом для ЄС в контексті зниження економічного зростання Китаю та, можливо, посилення напруженості між Китаєм і США, - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, СБУ затримала TikTok-блогера, який виправдовував удари рф по Харкову

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Через хакерські атаки: Україна проведе перші масштабні кібернавчання Через хакерські атаки: Україна проведе перші масштабні кібернавчання
Напередодні українські банківські сервіси та державні сайти зазнали чергової кібератаки, Служба безпеки України знайшла слід іноземних спецслужб.
ЄС планує запустити власний супутниковий інтернет ЄС планує запустити власний супутниковий інтернет
Вартість проєкту оцінюють в 6,8 млрд євро.
Loading...
Load next