Готуємося до Нового Року: ялинкові тренди, дієтичне застілля та поради астрологів (відео)

Журналістка Юлія Малєєва у новому випуску програми «НХР» розповіла про цьогорічні новорічні тенденції й тренди.

Найчарівніша ніч року уже не за горами. А це означає, що на всіх нас чекатиме святкова метушня: вибрати ялинку, прикрасити оселю, приготувати купу страв, підібрати одяг. Журналістка Юлія Малєєва у новому випуску програми «НХР» розповіла про цьогорічні новорічні тенденції й тренди.

ОБИРАЄМО НОВОРІЧНУ ЯЛИНКУ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА АЛЬТЕРНАТИВИ

Протягом багатьох століть новорічна ялинка залишається головним атрибутом зимових свят. Однак в останні роки при виборі святкового дерева українці дедалі частіше віддають перевагу штучним красуням. Зі слів фахівців, попит на натуральні падає, бо наші громадяни стають екосвідомими.

Звісно штучній ялинці ніколи не перевершити живу, яка має гарний вигляд та чарівний аромат. Однак, задумайтесь: якщо кожна українська родина забажає прикрасити своє помешкання деревом з лісу — доведеться зрубати понад 11 мільйонів ялинок! А щоб виростити 1 метр лісової красуні потрібно щонайменше від 3 до 6 років.

Тож що робити, якщо штучна ялинка геть не до душі, а живу рубати шкода? Екологи пропонують придбати натомість невелике дерево в горщику. Воно також матиме неймовірний аромат та, найголовніше, тішитиме ваші очі навіть після свят і точно не опиниться у смітнику.

Однак якщо ви все-таки хочете, аби вашу домівку прикрашала велика натуральна ялинка, тоді раджу вам завітати до будь-якого лісгоспу. Частину дерев там спеціально вирощують саме під новорічні свята.

При покупці ж ялинки на звичайному базарі, обов’язково перевірте чи її зрубали законно. Кожне дерево має бути промарковане етикеткою, яка містить індивідуальний номер рослини. Його можна внести до системи електронного обліку деревини та побачити інформацію про походження ялинки. Якщо жодних даних немає — знайте, дерево зрубали незаконно.

Також не соромтеся та вимагайте у продавця товарно-транспортну накладну, яка підтверджує легальність походження зеленої красуні. Якщо ці документи відсутні, торговцю доведеться сплатити штраф від півтисячі до тисячі гривень за кожну нелегальну ялинку.

Перед покупкою лісової красуні обов’язково зверніть увагу на колір голок. Якщо вони жовті чи бурі — ялинка ймовірно несвіжа та осиплеться за декілька днів. Запам’ятайте, вона повинна мати виключно однорідний зелений колір. Самі ж гілки мають бути еластичними та пружними, а стовбур дерева не повинен містити тріщин.

Тепер щодо штучних ялинок. Обирайте лише ті, що виготовлені з вогнестійкого поліетилену або пластику, оскільки неякісні дерева з ПВХ містять шкідливі сполуки свинцю та можуть виділяти токсичні речовини. А це, як відомо, потенційні алергени. Тож перед покупкою такого дерева понюхайте голки та стовбур. Вони не повинні мати різкий хімічний запах.

У разі вдалого вибору та за умови правильної експлуатації штучна ялинка слугуватиме вам щонайменше десятиліття. До того ж це вигідна інвестиція, яка заощадить не тільки ваші гроші, а й дорогоцінний час.

Якщо ж ви полюбляєте експерименти, можете спробувати створити святковий настрій завдяки альтернативним ялинкам з підручних матеріалів та предметів, наприклад вішалок, книжок, фотографій чи подушок. Зараз це буквально тренд. Не менш популярними є і конструкції з дощечок. Це стильно сучасно, та найголовніше, екологічно.

БЕЗПЕЧНІ СВЯТА: ЯК ОБРАТИ ІЛЮМІНАЦІЮ ТА ПІРОТЕХНІКУ?

Ще одним неодмінним атрибутом Нового року є святкові гірлянди. Ними зазвичай прикрашають як і ялинку, так і оселю. Часто можна побачити як вікна багатоповерхівок мерехтять різнобарвними вогниками. І, на жаль, саме вони є чи не найчастішою причиною пожеж в зимовий період.

За інформацією рятувальників кількість займань у святковий період збільшується вдвічі. Тож аби ваш святковий настрій не зіпсувала пожежа вогнеборці закликають бути вкрай обережними при встановленні ялинки та оздобленні її ілюмінацією. Отже, занотовуйте.

Обов’язково поставте дерево на стійку основу, до прикладу в діжку із піском чи спеціальну підставку, аби запобігти перекиданню. Ялинку не можна встановлювати біля виходу з кімнати, оскільки тоді вона заважатиме евакуації у разі виникнення надзвичайної ситуації. Встановлюйте зелену красуню щонайменше за півтора-два метри від опалювальних приладів та джерел відкритого вогню: батарей, обігрівачів, камінів, печей та газових плит.

Не прикрашайте ялинку паперовими іграшками, штучним снігом з вати та свічками. А перед покупкою гірлянд обов’язково перевірте їх на справність. Попросіть продавця увімкнути ілюмінацію та першочергово зверніть увагу на ізоляцію: вона має бути неушкодженою.

Горіти повинні усі лампочки. Найбільш економічними та безпечними є світлодіодні себто LED гірлянди, оскільки світлодіоди не нагріваються так, як лампи розжарювання.

Рятувальники закликають не купувати гірлянди онлайн та на базарах, натомість радять надати перевагу спеціалізованим крамницям. Якісна ілюмінація повинна мати заводське пакування і відповідне маркування, де вказані параметри товару, дата виготовлення продукції та інформація про виробника.

Це стосується і піротехніки. Неякісні вироби можуть стати причиною каліцтва. Навіть прості бенгальські вогні можуть спричинити опіки, якщо вони будуть несертифіковані. Тож купуйте феєрверки виключно в спеціалізованих магазинах.

Кожен виріб має бути забезпечений україномовною інструкцією, яка містить обмеження в користуванні за віком, термін зберігання і правила утилізації засобу. У жодному разі не можна використовувати дефектну продукцію, зокрема з пошкодженим упакуванням.

Зберігайте піротехніку якомога далі від обігрівачів і опалювальних приладів. Не дозволяйте бавитися із салютами та ракетами дітям та людям у стані алкогольного сп’яніння.

Та найголовніше, не запускайте петарди всередині приміщень. Відстань від будинків та інших об’єктів повинна бути не менше ста метрів. Запалюючи феєрверк не нахиляйтеся над ним та одразу відійдіть від нього на безпечну відстань від 30 до 50 метрів. Після закінчення роботи піротехніки не поспішайте її викидати та почекайте ще дві хвилини.

НОВОРІЧНІ ТРЕНДИ ТА ПРИКМЕТИ

Отож, з гірляндами ми розібралися. Настав час прикрашати святкове дерево та й загалом оселю. За Китайським календарем на нас чекає рік Блакитного Водяного Тигра. Відтак основними кольорами декору мають бути білий, кремовий, срібний та синій. Такі відтінки ідеально підходять для декору ялинки.

Водночас іграшки червоного та бордового відтінків краще відкласти до наступного року, оскільки, зі слів астрологів, вони асоціюються у Тигра із небезпекою. Тож, краще уникайте яскравих і неприродних кольорів, віддавши перевагу блакитній, бірюзовій, коричневій та чорній гамам.

Не перевантажуйте ялинку великою кількістю мішури та ілюмінації, оскільки Тигр полюбляє гармонію. Водночас на святковому дереві має бути хоча б одна фігурка із символом року. Також у трендах цієї зими екологічні прикраси з шишок і жолудів, різноманітне пір’ячко, скло, та іграшки з тканини.

Створити новорічний затишок в оселі допоможуть ароматичні свічки з тематичним декором та віночки із хвої. Їх можна повісити на двері або покласти на стіл. Якщо ви маєте камін не забудьте прикрасити його новорічними шкарпетками. Також святкову атмосферу допоможуть створити тематичний посуд та скатертини.

Загалом напередодні 2022 року астрологи радять навести в оселі ідеальну чистоту та позбутися від непотрібних речей і іншого мотлоху.

НОВОРІЧНЕ МЕНЮ: ЩО ПРИГОТУВАТИ ДЛЯ СВЯТКОВОГО ЗАСТІЛЛЯ?

А тепер переходимо до улюбленої частини святкувань — формування меню для новорічного застілля. Оскільки Тигр — хижак, на столі повинно бути багато м’яса. Ви можете урізноманітнити стіл стравами з курки, свинини, яловичини, качки. Доповніть його салатами з листям та зеленню та екзотичними фруктами, бо тигр мешкає в джунглях.

Якщо ж ви не вірите у прикмети та віддаєте перевагу так званим радянським стравам, тоді наступна інформація саме для вас. Цьогоріч вартість новорічного столу для родини з 4-х осіб обійдеться у 1800 гривень. Це на 8% дорожче ніж минулого року.

За розрахунками експертів тільки за салат "Олів'є" доведеться викласти 200 гривень. Найдорожчим інгредієнтом страви буде ковбаса, вартість якої зросла до 40%. А ось "Оселедець під шубою" за розрахунком Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", коштуватиме на рівні минулого року — приблизно 120 гривень.

Нерідко поїдання таких майонезних салатів та інших жирних страв — ще те випробування для організму. Тож аби вберегти здоров’я та ще й заощадити кошти дієтологи радять відмовитися від традиційних наїдків та спробувати щось нове.

Як варіант приготуйте дієтичні салати, заправлені олією, лимонним соком, йогуртом чи бальзамічним соусом. А м’ясо та овочі запікайте в духовці, відмовившись від смажених страв. Замініть традиційні тарталетки з сиром та майонезом на корисні бутерброди з листям салату, крем-сиром та зеленню.

Їжте невеликими порціями, попри кількість калорій. Почніть новорічну вечерю не з салатів, а з гарячого. Це дозволить швидко вгамувати голод і багато їсти вже не захочеться. Не зловживайте соками, натомість пийте багато води.

І пам’ятайте: не потрібно готувати все та одразу. Краще приділіть увагу дозвіллю та людям. Сплануйте святкову програму, аби не сидіти увесь вечір лише за столом. Бавтеся в настільні ігри, влаштуйте танці чи кіноперегляд та зробіть світлини на пам’ять.

У ЧОМУ ЗУСТРІЧАТИ НОВИЙ РІК?

Ялинка прикрашена, оселя також, стіл накритий. Залишилось підібрати святкове вбрання.

Рік Водяного Тигра модельєри радять зустрічати в усіх відтінках стихії води починаючи від небесно-блакитного, закінчуючи смарагдовим та насиченим синім. Оскільки тигри ненавидять нудьгувати, варто відмовитися від вбрання в офісному та домашньому стилі.

Водночас астрологи не рекомендують зустрічати Тигра в одязі з “котячим” принтом. Також варто уникати великої кількості смужок на вбранні.

І в жодному разі не забудьте про аксесуари. Надайте перевагу прикрасам зі срібла, гірського кришталю та натурального каміння білого кольору.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Дивіться також
Львів у передчутті свята: запалення ялинки та відкриття святкових ярмарків очікують містяни (ВІДЕО) Львів у передчутті свята: запалення ялинки та відкриття святкових ярмарків очікують містяни (ВІДЕО)
Тематично задекоровані крамниці, льодова ковзанка, головна ялинка та різдвяний ярмарок – загалом зимові гуляння у Львові триватимуть до 17-го січня.
Зеленський презентував логотип львівських авторів до 30-річчя Незалежності України Зеленський презентував логотип львівських авторів до 30-річчя Незалежності України
На сьогоднішній пресконференції Володимира Зеленського, яка розпочалась о 12 годині за підсумками двох років роботи на посаді президента держави презентували офіційний символ 30-річчя Незалежності України - синю квітку, що розцвітає.