Чому з АТБ зникають топбренди: спочатку Наша Ряба, а тепер Roshen

Чому з АТБ зникають топбренди: спочатку Наша Ряба, а тепер Roshen
За рік із найбільшої роздрібної мережі АТБ-маркет йде вже другий великий бренд.

Це невигідно обом сторонам. Чи вигідно?
У магазинах мережі АТБ розпродують залишки кондитерських товарів Roshen –  виробник не продовжив договір про співпрацю на 2022 рік. Повідомляє Ліга.Бізнес.

Це не перший гучний вихід із мережі. У лютому 2021 року з її полиць зникла продукція холдингу МХП, виробника курятини під ТМ Наша Ряба. Ще раніше із продажу в АТБ пропадали, а потім поверталися напої Coca-Cola.

АТБ-маркет & Roshen
На зникнення товарів Roshen із сайту мережі та з деяких київських АТБ-маркетів першим звернуло увагу видання «Новий час».

Сторони не продовжили договір про співпрацю, який закінчився наприкінці минулого року. Таке рішення прийнято за взаємною згодою, - розповіло джерело, знайоме з перебігом переговорів між АТБ і Roshen.

Топменеджер однієї з регіональних мереж поділився інформацією, що маркет продав солодощів на 2,5 млрд грн на рік.

Такі випадки нечасті, як правило, компанії знаходять виграшні для всіх умови. Коли дві великі компанії не домовилися про співпрацю – програють обидві – втрачають оборот та лояльність споживачів, – каже Марина Сергієнко, в.о. гендиректора продуктової мережі Коло. 

Компанія не публікує консолідовану звітність. Але виходячи з доходу Рошен, дочірнього підприємства холдингу, на яке, за даними Forbes, припадає близько 2/3 виторгу Roshen, закінчення співпраці з АТБ-маркетом суттєво вдарить у кондитерський бізнес. У 2020 році, згідно з інформацією на Opendatabot, КК Рошен торгувала на 17,4 млрд грн. 

Втім, для маркету це також відчутні втрати. Оборот мережі в 2021 році склав 179,8 млрд грн (з ПДВ), тому частка Roshen у цьому показнику становить 1,4%. "АТБ буде складно замінити Roshen, споживачі шукатимуть його в іншому місці, - говорить топменеджер однієї з мереж, що розвивається в центральному регіоні, який попросив про анонімність.

Оптимістичний сценарій розвитку подій він бачить у тому, що сторони крайній термін через місяць дійдуть згоди, інакше у компаній будуть відчутні грошові втрати.

Думаю, що Roshen та АТБ домовляться, як це було з Coca-Cola минулого року, - говорить Віктор Корсак, засновник VolWest Group (розвиває продуктову мережу Наш Край).

На початку минулого року відвідувачі АТБ-маркету зауважили, що з мережі зникли напої Coca-Colа, Fanta, Sprite, Schweppes. Тоді рітейлер та виробник вказували один на одного як на ініціатора припинення співпраці.

Регулярно на ринку виникають ситуації, коли виробник та продуктова мережа не можуть домовитися, кажуть рітейлери.

Кожна зі сторін хоче кращих умов з урахуванням рентабельності бізнесу. Чим закінчуються подібні випадки, залежить в основному від розстановки сил та оцінки втрат. Наприклад, у великого виробника сильніша позиція в переговорах з регіональною мережею. Але при спілкуванні з великою мережею, у нього можуть бути позиції слабші. Що, швидше за все, і сталося між Roshen та АТБ-маркетом. Зараз частка мережі – близько 20% на роздрібному ринку, – каже Віктор Корсак.

Подібна ситуація й у всьому світі. Віктор Корсак наводить приклад розбіжностей виробника продуктів під ТМ President та німецької мережі Metro C&C.

Виробник навіть заводи зупиняв, але врешті-решт сторони домовилися, - говорить Корсак.

Щоб знизити кількість подібних ситуацій в Україні, потрібен закон про торгівлю, який регулював би відносини постачальників і продуктових мереж, вважає Корсак.

Питання відстрочення платежів за поставлений товар, яка б не вбивала маленьких та середніх постачальників, тому що часом вона може досягати і 120 днів з моменту постачання, - додає він.

Нагадаємо, що у Львові ФОПи влаштували автопробіг вулицями міста (відео). У Львові ФОПи влаштували автопробіг вулицями міста на підтримку законопроєкту, що має зберегти спрощену систему оподаткування для підприємців.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

 

Читайте також
Інвестиційна війна: найбільші нафтосервісні компанії світу відмовились від Росії Інвестиційна війна: найбільші нафтосервісні компанії світу відмовились від Росії
Усі найбільші закордонні нафтосервісні компанії з "великої четвірки" заявили про припинення інвестицій у Росію на тлі військового вторгнення РФ в Україну.
Loading...
Load next