Як ФОПам легально отримувати дохід з-за кордону: правила декларації прибутку у валюті

Як ФОПам легально отримувати дохід з-за кордону: правила декларації прибутку у валюті
Все більше українських ФОПів починають співпрацювати із замовниками з-за кордону. Особливо активно це розвивається у галузях фрилансу і IT.

При цьому у підприємців виникає безліч питань, зокрема, як правильно отримувати і декларувати дохід в іноземній валюті, щоб бути повністю чесними перед державою і згодом не мати проблем із податковою. Повідомляє Бізнес 24.

Кожен ФОП зобов'язаний відкрити підприємницький рахунок, оскільки отримувати кошти на індивідуальний (особистий) рахунок фізичної особи за здійснення підприємницької діяльності законодавчо заборонено.

Жодних обмежень у кількості рахунків ФОП при цьому немає, тож можна відкрити рахунок не тільки у гривні, але й у валюті, якою буде розраховуватись за ваші послуги іноземний клієнт. Вибір фінансової установи, що відкриє і обслуговуватиме ваш рахунок, залишається повністю за вами.

На території України законодавчо дозволені розрахунки лише у національній валюті – гривні. Проте із закордонними компаніями розрахунки в іноземній валюті не мають такого обмеження.
Безліч ФОПів допускаються однієї і тієї ж грубої помилки – вони отримують гроші за надання послуг у валюті на свої фізичні рахунки, лише через певний час переводять їх у гривні і поповнюють отриманою сумою свій гривневий рахунок ФОП. Проте так робити не можна! У цій справі існує кілька нюансів:

Гроші у валюті, отримані ФОПом, необхідно перевести у гривню за курсом НБУ у той самий день, коли ви їх отримали. Саме ця сума додається до податкової декларації.

ФОПи на єдиному податку законодавчо мають право не враховувати позитивну різницю між курсом НБУ і курсом, за яким банк перераховує гроші на гривневий рахунок. Проте податкова служба не завжди однозначна у цьому питанні і може вимагати від підприємця вказати фактично отриману гривневу суму у декларації.

Якщо ця курсова різниця є негативною – курс НБУ вищий за курс, за яким банк перерахував валюту у гривні, – тоді вона точно не враховується. Це підпадає під категорію витрат, а ФОПи на спрощеній системі оподаткування не ведуть їхнього обліку
 

Заробіток у криптовалюті

Українське законодавство встановлює, що розрахунки ФОПів на єдиному податку можливі винятково у грошовій формі – готівковій або безготівковій. Криптовалюта поки що не має жодного правового статусу у нашій державі, тому, на жаль, отримання ФОПами на спрощенці фінансової винагороди криптовалютою поки що неможливе.

Разом з тим ФОПи на загальній системі оподаткування гіпотетично можуть отримувати винагороду за свою діяльність у криптовалюті – у такому разі податкова може прирівняти такий розрахунок до бартеру. При цьому доведеться сплатити податок у розмірі 15% від її вартості.

Первинні документи

Під час перевірок податкова може вимагати від ФОПів первинні документи, що підтверджують факт отримання прибутків, зазначених у декларації. У такому разі необхідно показати банківську виписку, акт наданих послуг тощо. Тому під час співпраці з іноземними клієнтами слід не забувати про документацію – достатньо (окрім як для розрахунків за надання транспортних послуг) оформити стандартний інвойс в електронному вигляді.

Нагадуємо, що чому не потрібно боятися податку на додатковий дохід. В рамках податкової реформи в Україні хочуть запровадити новий податок на додатковий дохід або "самозайнятість".

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

 

Читайте також
Заробітна плата під час війни: що робити підприємствам Заробітна плата під час війни: що робити підприємствам
В умовах військового стану, повітряних бомбардувань та активних бойових дій у деяких регіонах України багато підприємств опиняються у досить складній ситуації.
Loading...
Load next