Підтримка експортерів під час війни: Як Укрексімбанк допомагає вітчизняним компаніям

Підтримка експортерів під час війни: Як Укрексімбанк допомагає вітчизняним компаніям

Сьогодні економіка по всій країні не тільки продовжує працювати, але і з’являються нові підприємства та підприємці. Бізнес повертається до роботи на тих територіях, де це можливо.

За попередніми оцінками Мінекономіки відповідно до методології торгового балансу, експорт товарів до країн ЄС за підсумками 2022 року зріс на 4,2 % в порівнянні з 2021 роком та склав близько $28 млрд.

Зростанню експорту насамперед сприяла лібералізація торгівлі з країнами ЄС — торік у червні Євросоюз скасував антидемпінгові мита та тарифні квоти для українських товарів. Йдеться про тимчасовий захід, запроваджений на рік. Багато компаній скористалися вікном можливостей: одні розширили свій експорт, інші вперше відкрили для себе європейський ринок.

Загалом впроваджені з боку ЄС заходи в умовах війни — скасування мит і зборів на українські товари, «митний безвіз» і «транспортний безвіз» — підтримали український експорт та створили підґрунтя для зростання в наступні періоди.

Тому, на сьогодні, одне з найважливіших завдань держави — відновлення української економіки та підтримка бізнесу. Економічний фронт, як ніколи, важливий.

Фінпідтримка Ексімбанку

З початку російської агресії були небезпідставні побоювання бізнесу, що війна закриє доступ до фінансування для бізнесу в цілому й експортерів зокрема. Ці побоювання небезпідставні. Воєнні ризики для комерційних банків, а також облікова ставка — зависокі для формування конкурентних фінансових продуктів.

За таких обставин фінансову підтримку економіки, а, отже, і добробут громадян, забезпечують державні банки. Укрексім має спеціалізовану роль у банківсько-фінансовій системі держави. Банк фокусує свої зусилля на фінансуванні бізнесу, який розвиває експортний потенціал, здійснює ефективний імпорт та імпортозаміщення, зокрема, для відновлення країни, стратегічних підприємств інфраструктури.

За даними Нацбанку, Укрексімбанк за підсумками 2022 року мав найбільший портфель кредитів. На сьогодні кредитний портфель Ексіму – найбільший у банківській системі України та складає 118 млрд грн.

Крім того, Укрексімбанк впроваджує спільні з міжнародними фінансовими організаціями цільові програми, які дозволяють українському бізнесу залучати кошти на більш вигідних умовах, ніж пропонує ринок.

На сьогодні, навіть в умовах воєнного стану, триває успішна реалізація спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (основна кредитна установа Світового банку) Проєкту доступу до довготермінового фінансування, у межах якого Укрексімбанк активно підтримує експортно-орієнтовані підприємства. За 25 років співпраці зі МФО Банк напрацював унікальну експертизу, яка необхідна для розуміння та виконання вимог МФО позичальниками. Завдяки фінансовій та консультаційній підтримці Укрексімбанку український бізнес продовжує отримувати дефіцитні на ринку довгострокові кредити, як для фінансування інвестиційних проєктів, так і на поповнення обігових коштів.

До участі в спільному зі МБРР Проєкті долучаються експортно-орієнтовні підприємства з різних галузей, які продовжили працювати на неокупованих територіях, або були змушені релокувати бізнес у більш безпечні регіони, або чиї виробничі потужності вціліли на деокупованих територіях та, які зберегли експортний потенціал і потребують його підтримки в цей надскладний час.

На сьогодні державний Укрексімбанк входить у топ-10 серед 45 банків-учасників «5−7−9 %» за обсягами кредитування з моменту повномасштабного вторгнення.

Маючи розгалужені джерела фондування, Банк не обмежувався кредитуванням середнього бізнесу виключно за цією програмою, а завжди розглядав та використовував її як одну з опцій фінансування профільних клієнтів. Спочатку війни банк  в рамках програми «5−7−9 %»   уклав кредитів на загальну суму 6,5 млрд гривень (загалом протягом дії програми понад  10 млрд гривень).

Загалом Укрексімбанк є лідером за обсягом кредитування та фінансування української економіки у 2022 році із часткою на рівні 14 %. Понад 55 % фінансування, отриманого від МФО, адміністровано саме через Укрексімбанк.

Експорт без зупинки на війну: Кейс ПП «Юрок»

Історія компанії ПП «Юрок» бере свій початок з 1999 року. На початку своєї діяльності підприємство займалося обробкою шкірсировини, а з 2018 року компанія здійснює переробку тваринних жирів, з яких партнери з Польщі та Латвії виготовляють корм для тварин, свічки та мило. Підприємство працює безперебійно підчас війни, забезпечуючи співробітників робочими місцями та заробітною платою в повному обсязі.

За словами власника приватного підприємства «Юрок» Всеволода Миськіва, незважаючи на військові дії в Україні, повністю вся продукція, яку вони переробляють, експортується до Європи.

«Велика допомога в можливості надалі вести зовнішньоекономічну діяльність «без зупинки» відіграла співпраця з Укрексімбанком, оскільки мій обслуговуючий банк-партнер підтримує фінансування різних проєктів, зокрема, нещодавно підприємство скористалося кредитом на поповнення обігових коштів без майнової застави, а банк запропонував надати кредит за програмою «Доступні кредити» та одночасно використати державну гарантію на портфельній основі. Насправді — це суттєва підтримка банку у веденні мого бізнесу, оскільки на сьогодні іноземні партнери не готові працювати на передоплаті, а це прямо впливає на можливості в закупівлі сировини, розрахунків із покупцями, можливості оплати праці колективу, сплати податків тощо.

Окрім цього, планую також скористатися кредитною лінією Укрексімбанку на фінансування нових експортних контрактів, використовуючи програму Експортно-кредитного агенства», — зазначив Всеволод Маськів.

«Укрексімбанк не зупиняв кредитування українського бізнесу під час війни. Ми відчуваємо підвищену відповідальність за підтримку та розвиток підприємств Львівщини. Банк підтримує кредитними коштами, як поточну, так і інвестиційну діяльність підприємств. Дуже тішить, що власники підприємств, так само як і ми, не зупинили роботу своїх компаній, а вкладають кошти в розвиток та розширення своїх бізнесів. Спільними зусиллями ми підтримуємо економіку України та пришвидшуємо нашу Перемогу!», — підсумувала очільниця Львівської філії банку Оксана Надопта.

Читайте також
США стежитиме за відведенням російських військ від кордонів України США стежитиме за відведенням російських військ від кордонів України
Сполучені Штати Америки стежитимуть за ситуацією поблизу українського кордону після заяви Росії про завершення військових навчань і відведення їхніх військ.
Loading...
Load next