Підвищення цін на харчові продукти та пальне: експерти пояснили причини та чого очікувати (відео)

Підвищення цін на харчові продукти та пальне: експерти пояснили причини та чого очікувати (відео)
У Львові за останні пів року стрімко злетіли ціни на харчі. Одним з найдорожчих продуктів у споживчому кошику стала соняшникова олія. На 18% подорожчали й фрукти. Також суттєвий удар по кишені завдають і ціни на пальне.

Соняшникова олія на вагу золота. На Львівщині суттєво зросли ціни на продукти харчування. Рекордсменами стали так звані «сировинні» товари. Так, іще нещодавно пляшка соняшникової олії коштувала близько 45-и гривень, сьогодні за неї просять майже 70. Економісти пояснюють: на суттєве зростання цін неабияк повпливало послаблення карантинних обмежень.

Зрозуміло, якщо попит зростає, то буде і ціна рости, а особливо, якщо ми кажемо, що олія чи там інші культури починають експортувати, тобто зменшується їх кількість на внутрішньому ринку. Ще є такий момент, що ми мали достатньо холодну весну і у зв'язку з цим ми теж будемо мати проблеми з багатьма видами продовольства яке в нас менше буде на ринку при збільшенні грошового попиту, - пояснює економіст Віктор Борщевський.

Високі ціни і на літні смаколики. У порівнянні із минулим роком вартість кілограму полуниці зросла приблизно на 15 гривень. Відчутно подорожчав і так званий «борщовий набір»: капуста, буряк цибуля та морква. Зазначимо й те, що від суттєвого зростання цін страждають і продавці. 

Все купляють по трохи, але дуже мало,в невеликих кількостях. Якщо помідор, то 3 помідора, 3 огірка, ну полуничка черешенька по кілограму беруть, тому що це є сезон, - розповіла продавчиня Марія.      

Вони купують менше, бо вони не можуть собі стільки позволити, навіть якийсь такий товар, як рибу чи родзинки, вони купляють 100 грам, бо їм на більше не виходить. Якесь незначне подорожчання, я його регулюю так, що не ставлю дорожче просто, якщо це 20-30 копійок я стараюся не змінювати ціну, щоб людям було зручніше, - зазначила продавчиня Ліда.

Однак, несолодко зараз і власникам автівок. Так, середня ціна бензину А-92 в Україні із 15 червня зросла в середньому на 15 копійок. Тепер вона становить 28 грн 36 коп. за літр. Вартість дизпалива зросла на 37 копійок. 

Що стосується нафтопродуктів – ціни падати не будуть. Однозначно, тому що це прив'язка до валюти це раз, але друге те, що ми не виробляємо, ми мусимо купувати в тій же Білорусі, а ви бачите, що відбувається, це санкції, це "чехарда" на ринках, - стверджує економіст Ростислав Слав’юк.

Водночас із цінами на харчі та паливо росте й комуналка. За розрахунками Мінекономіки, до кінця цього року тарифи на теплопостачання та гарячу воду підвищаться на 33%. Збільшиться і вартість холодної води – аж на 20%. На стільки ж здорожчає і водовідведення. Також урядовці прогнозують зростання цін і на утримання будинків та прибудинкових територій на 10%. 

 

Читайте також
Ціни на пальне рекордно зростуть: якою повинна бути максимальна вартість на бензин та дизель Ціни на пальне рекордно зростуть: якою повинна бути максимальна вартість на бензин та дизель
На сьогодні ціна на січневий ресурс – 28 грн, плюс 7 грн допустимої націнки.
В Україні очікують значне подорожчання гречки В Україні очікують значне подорожчання гречки
Наразі нові ціни на товар не відомі. Спад очікується після збору рідного врожаю.
Loading...
Load next