Досвід Ізраїлю: нове житло в Україні будуватимуть з бомбосховищами

Досвід Ізраїлю: нове житло в Україні будуватимуть з бомбосховищами

Відбудовуючи знищене під час війни житло, особливу увагу приділятимуть безпековому фактору та проєктуватимуть нові будинки з "сучасними комфортними" бомбосховищами.

Про це заявила голова політичної партії "Слуга Народу" та замголови профільного комітету ВРУ Олена Шуляк.

Ми розглядаємо досвід Ізраїлю, який використовує ці норми з 2004 року. Житло будується з бункерами, які обладнані всім необхідним для комфортного перебування. Для старих будинків будують окремі бункери, – заявила вона.

За її словами, замовником нових будівельних норм виступить Міністерство розвитку громад і територій, а державні інститути їх розроблять, і нові будинки матимуть бомбосховища.

Вона пояснила, що проєктувальники не зможуть ігнорувати нові будівельні норми, адже у цьому випадку проєкт не пройде експертизу й забудовник не зможе будувати.

Своєю чергою український уряд планує викупити недобудовані та не введені в експлуатацію багатоквартирні будинки й добудувати їх, щоб забезпечити житлом десятки тисяч українців, які втратили домівки через війну.

Про це в інтерв’ю Forbes заявив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Він повідомив, що переселенців планують забезпечити повноцінними квартирами з меблями та побутовою технікою. Програму реалізовуватимуть у десяти регіонах України.

Ми побудуємо не якісь модульні тимчасові споруди, а нормальні домівки в 10 регіонах. Люди не повинні жити в спортзалах або школах. Ми вибрали проєкти, які можна втілити за три місяці. Це будуть саме квартири — в більшості двокімнатні, але й однокімнатні і трикімнатні, — сказав Тимошенко.

За його словами, після того, як уряд відновить зруйновані будинки вимушених переселенців, вони повернуться до них, а нові квартири віддадуть військовим та іншим людям, які стоять у чергах на житло.

Загалом програма передбачає будівництво десятків тисяч квартир. Перші квартири мають отримати через три-чотири місяці.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
"Україна активізувалася в цьому процесі": Арахамія заявив про друге дихання в боротьбі з "Північним потоком-2" "Україна активізувалася в цьому процесі": Арахамія заявив про друге дихання в боротьбі з "Північним потоком-2"
Скандальний газопровід "Північний потік-2" Росія збудувала в обхід України. Зокрема, на початку вересня 2021 року РФ оголосила про завершення будівництва газопроводу й вже до кінця року планує здійснити перші поставки газу через нього.
Loading...
Load next