У Польщі заявили, що ембарго на українську продукцію діятиме до порозуміння з Києвом

У Польщі заявили, що ембарго на українську продукцію діятиме до порозуміння з Києвом

Ембарго на українську продукцію до Польщі зберігатиметься доти, доки не буде досягнуто відповідних домовленостей з українською стороною.

Про це в ефірі Польського радіо повідомив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський.

Протести аграріїв по всій Європі зміцнили польську позицію, Єврокомісія більше заглибилася у проблеми фермерів. Польські аграрії протестували у слушній справі, що було пов’язано зі складною ситуацією, пов’язаною з платою за вирощену продукцію, проблемою напливу продуктів з України і вимогами ЄС щодо озеленення.

За його словами, Варшава веде двосторонні технічні переговори з Києвом по встановленню певних правил в умовах прийняття Єврокомісією в червні 2022 року рішення про повну лібералізацію торгівлі між Україною і ЄС.

Секерський підкреслив, що це було рішення, яке на той час було потрібним Україні, але його масштаби стосувалися «дуже вразливої сфери». Він запевнив, що Польща виступає за допомогу Україні і поляки дуже багато зробили для українців.

 Але занадто значна відкритість на європейський ринок призвели до того, що в економічному плані Україна вже, фактично, в ЄС, але вона не виконує усіх стандартів і вимог, які ставляться до виробництва продукції у країнах ЄС, у Польщі. Якщо до цього додати, що в Україні є величезні площі орних земель хорошої якості, то через це виробництво в Польщі в ЄС часто стає неконкурентним по відношенню до українського, - наголосив польський міністр.

У цьому контексті позицію Єврокомісії він назвав «дуже обережною», зауваживши, що нові пропозиції зараз лише готуються.

Секерський підкреслив, що, зокрема, під впливом польських та європейських аграріїв ЄС попросив Варшаву домовлятися з Києвом на двосторонньому рівні.

Ми хочемо, щоб торгівля з Україною ліцензувалася українською стороною, і була під контролем польської, щоб ми знали, що до нас надходить, в яких масштабах. Якщо ми оцінимо, що цей рівень напливу продукції загрожує стабільності ринку у якомусь секторі по якомусь виду товарів, тоді ми зможемо запровадити обмеження, закрити наплив, - додав польський міністр.

Він звернув увагу на слова прем’єр-міністра РП Дональда Туска про те, що Польща повинна домовлятися з Україною за принципом партнерських відносин: Варшава допомагає Києву, але не може через це нести значні втрати.

І доки ми не узгодимо у двосторонніх відносинах, при координації також з боку ЄС, доти ми не можемо відмінити ембарго, блокаду. Але крім цього ембарго є також питання м'яса птиці, яєць, фруктів – це дуже вразливі сфери, за якими ми дуже ретельно спостерігаємо, - наголосив Секерський.

Він додав, що зараз триває черговий етап двосторонніх переговорів з Україною. Через покращення роботи так званого чорноморського шляху щодо транзиту українських агротоварів зменшився наплив на польський ринок українського збіжжя, проте збільшився наплив продуктів їх переробки.

Протест європейських аграріїв зміцнив польські очікування і ми маємо кращі переговори з Єврокомісією, вона починає глибше розуміти проблему, - констатував польський урядовець.

Він наголосив, що Варшава хоче узгоджень з Києвом, на які має погодитися європейська сторона, у контексті швидкого реагування на значний наплив якогось продукту на національний ринок, «щоб були відповідні регуляції, які обмежували б наплив на ринок, включно з блокадою».

Ми сподіваємося, що буде розуміння з боку України і наші технічні групи приймуть ці узгодження, - підкреслив Секерський.

Нагадаємо, В Україну прибули інспектори США для перевірки наданої допомоги

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next