"Це було навмисно": український літак MAY в Ірані збили не через помилку

"Це було навмисно": український літак MAY в Ірані збили не через помилку
Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що відмова Ірану надати повний доступ до розслідування обставин збиття літака МАУ переконала його в тому, що літак збили навмисно.

Зокрема Данілов вважає, що іранські бойовики збили літак ймовірно для того, щоб припинити військову ескалацію зі США. Про це він розповів канадському виданню Globe and Mail, повідомляє BBC Україна.

"Іран не дозволяє нікому вивчати цю трагедію, і вони затримують або уповільнюють будь-які розслідування. Той факт, що вони самі проводять розслідування, - досить дивує, ввічливо кажучи", - розповів Данілов.

Секретар РНБО не вірить, що це сталося невипадково й зазначає, що це була свідома та навмисна атака. Також Данілов додав, що не ділився такою своєю теорією з канадською владою, однак зазначив, що прямо спитав про збиття літака секретаря Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Шамхані під час свого офіційного візиту в Тегеран після аварії. Той своєю чергою лише запевнив, що його політична фракція не мала стосунку до того, що сталося з рейсом МАУ.

"Коли я був у Тегерані, я прямо спитав у свого колеги: "Чому ви це зробили?". Він мені дуже чесно відповів: що вони були не зацікавлені у збитті цього літака, але що Іран – це країна, де існують різні групи впливу. Там є щонайменше три різних військових групи, підпорядковані трьом різним командуванням, зокрема "Корпус вартових Ісламської революції", але не лише вони", - зазначив посадовець.

Зокрема українська влада також погоджується з думкою секретаря Данілова, проте канадська влада, одного з найближчих союзників Києва, не підтримує таку позицію України, пише канадське видання. Також, на думку Данілова, в ніч проти 8 січня 2020 року Іран міг збити пасажирський літак для припинення ескалації протистояння зі США. 

"Якщо згадати МН17, який росіяни збили за вказівкою військових, <...> активні військові дії припинилися після цієї катастрофи, оскільки весь світ намагався зрозуміти, що трапилося. Якщо застосувати ту саму логіку до подій 8 січня, то було вбивство Сулеймані, після чого очікувалася тотальна війна. Після збиття літака й вбивства, серед інших, наших громадян, ця тотальна війна перемістилася із першої позиції у переліку пріоритетів на десяту", - припустив секретар РНБО.

Нагадаємо, літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS-752 за маршрутом Тегеран-Київ, зазнав авіакатастрофи в Ірані 8 січня 2020 року. На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Всі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них 11 українців.

Читайте також
Іран переслідував та катував родичів загиблих у авіакатастрофі МАУ під Тегераном Іран переслідував та катував родичів загиблих у авіакатастрофі МАУ під Тегераном
Правозахисники звинувачують владу Ірану в переслідуванні родичів жертв збитого літака МАУ, який здійснював політ 8 січня 2020 року у небі поблизу Тегерана.
Канадський суд визнав збиття українського літака МАУ в Ірані терористичним актом Канадський суд визнав збиття українського літака МАУ в Ірані терористичним актом
Верховний суд провінції Онтаріо визнав збиття українського літака МАУ, який здійснював політ 8 січня 2020 року у небі поблизу Тегерана навмисним терористичним актом. На рейсі PS752 Тегеран – Київ загинули 167 пасажирів та 9 членів екіпажу.
У Ірані намагались приховати те, що український літак МАУ збили навмисно У Ірані намагались приховати те, що український літак МАУ збили навмисно
Іранська влада одразу знала, що український пасажирський літак МАУ поблизу Тегерану збили невипадково - це зробили навмисно. Зокрема ця інформація довго приховувалась від усього світу.
Loading...
Load next