Відставка уряду, вибухи, відсутність зв'язку та інтернету: що відбувається в Казахстані (відео)

Відставка уряду, вибухи, відсутність зв'язку та інтернету: що відбувається в Казахстані (відео)
Ситуація продовжує бути напруженою.

Сотні мешканців Мангістауської області у Казахстані вийшли на мітинги із 2 січня, вимагаючи знизити ціни на скраплений газ, які у новому році різко підскочили. Солідарність із ними висловили мешканці інших міст та регіонів, зокрема Алмати, Нур-Султан тощо.

Про це пише "ПравдаТУТ News" з посиланням на "Радио Азаттык".

Газ у нас виробляють. На виробництві працюють наші родичі. Чому нам не вистачає газу, який вони виробляють? Це розуму незбагненно. Нехай не продають за кордон, у Росію, нехай спочатку забезпечать нас. Нехай ціна на газ співвідноситься із зарплатою населення. Щоб було не вище за 50 тенге. Думають, що Жанаозен багате місто, але це порожні розмови. Небагато жителів працюють у нафтовій сфері, - заявив один із мітингувальників у Жанаозені.

Урядовці заявили що ціни впадуть — із нинішніх 120 до 85–90 тенге. Протестувальників такий варіант не влаштовував: вони наполягали на зниженні вартості вдвічі.

У місті Жанаозені, за словами місцевих активістів, на площі вранці у вівторок перебувало близько двох тисяч протестувальників. Люди вночі по черзі виступали на мітингу, під час якого лунало:

Несправедливо, що люди змушені вимагати доступності газу в багатій на вуглеводні країні.

Увечері 4 січня в Алмати сталася сутичка між учасниками протестів та силовиками. За даними ЗМІ, правоохоронці застосували світло-шумові гранати.

Пізніше коло вимог протестувальників розширилось: мешканець Актау Есберди Асауов повідомив, що протестувальники оголосили своєрідну резолюцію, в якій вимагали також:

  • викорінити корупцію та кумівство,
  • будувати фабрики та заводи,
  • скоротити безробіття.

З огляду на мітинги Президент Касим-Жомарт Токаєв підписав укази про запровадження надзвичайного стану в Мангістауській області та місті Алмати.

У зв'язку з серйозною та безпосередньою загрозою безпеці громадян з метою забезпечення громадської безпеки, відновлення законності та правопорядку, захисту прав і свобод громадян запровадити у межах Алматинської області надзвичайний стан на період з 12 годин 30 хвилин 5 січня 2022 року на строк до 00 годин 00 хвилин 19 січня 2022 року , - йдеться в документі, опублікованому на офіційній сторінці Президента.

Пізніше прем'єр-міністр Казахстану Аскар Мамін подав заяву про відставку. Її прийняв Глава держави. Відповідно до Конституції Казахстану, відставка Прем'єр-міністра означає припинення повноважень Уряду. Члени Уряду продовжать виконувати обов'язки до формування нового складу. Виконувачем обов'язків Прем'єр-міністра призначено Аліхана Смаїлова.

Зрештою, розуміючи, серйозність ситуації, Президент Казахстану заявив про зниження цін на газ в Мангістауській області до 50 тенге.

Стало також відомо, що в Алмати перестали працювати Telegram, WhatsApp, YouTube, пише "Inform.Buro". Мешканці мегаполісу мають проблеми зі зв'язком і роботою мобільного інтернету. В інших регіонах користувачі також повідомляють про деякі проблеми з роботою месенджерів та інтернету.

Президент Касим-Жомарт Токаєв зазначив, що особлива вина за допущення протестної ситуації у зв'язку з підвищенням цін на скраплений газ лежить на Уряді, зокрема, на міністерстві енергетики, а також компаніях «Қазмұнайгаз» та «Қазақгаз».

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Штурм мерії та пожежа в прокуратурі: в Алмати серйозне загострення ситуації. Оновлено (відео) Штурм мерії та пожежа в прокуратурі: в Алмати серйозне загострення ситуації. Оновлено (відео)
Мітингувальники увірвалися до акімату Алмати, вибивши у будівлі вікна та двері.
Завершення військової місії ОДКБ та новий прем'єр: свіжі події в Казахстані (фото, відео) Завершення військової місії ОДКБ та новий прем'єр: свіжі події в Казахстані (фото, відео)
За даними МВС Казахстану, у країні було затримано майже 10 тисяч мітингувальників.
Loading...
Load next