МЗС працює над альтернативними способами повернути українців з Казахстану

МЗС працює над альтернативними способами повернути українців з Казахстану
МЗС України співпрацює з урядами інших країни, громадяни яких також не можуть покинути територію Казахстану.

Міністерство закордонних справ працює над альтернативним способом повернення українців додому через масові протести, які сьогодні відбуваються у Казахстані. Найбільша кількість українців зараз перебуває в Алмати.

Про це повідомив прессекретар МЗС Олег Ніколенко, пише РБК-Україна.

За словами Ніколенка, на тлі протестів, міжнародний аеропорт Алмати наразі призупинив усі цивільні рейси. Його використовують лише для військово-транспортної авіації держав-членів ОДКБ (Організації договору про колективну безпеку).

Усі застряглі громадяни забезпечені тимчасовим житлом та продуктами харчування. Загроз їхньому життю чи безпеці немає. Посольство підтримує з усіма пасажирами постійний зв‘язок та інформуватиме їх про подальші кроки, — додає Ніколенко.

Водночас, є інформація про те, що вже з 9 січня можливе відновлення регулярних авіарейсів за маршрутом Нур-Султан — Київ.

Крім того, МЗС України співпрацює з урядами інших країни, громадяни яких також не можуть покинути територію Казахстану.

Ніколенко додав, що враховуючи силову операцію й складну безпекову ситуацію, — найбезпечнішим варіантом для українців залишається перебування в місцях їхнього тимчасового проживання.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив дипломатам пропрацювати альтернативні шляхи виїзду наших громадян із Казахстану у разі істотних затримок відновлення регулярного авіасполучення. До цієї роботи долучилися усі українські посольства в регіоні, — зауважив Ніколенко.

Водночас як сказав Ніколенко, головною передумовою будь-яких подальших заходів є стабілізація безпекової ситуації.

Нагадаємо, раніше МЗС дало українцям в Казахстані декілька рекомендацій:

  • постійно відстежуйте інформацію про розвиток ситуації;
  • виявляйте підвищену пильність та обережність;
  • неухильно дотримуйтеся вказівок та розпоряджень представників місцевої влади та правоохоронних органів;
  •  не залишайте місця свого проживання без крайньої потреби;
  • завжди майте при собі документи, які посвідчують особу;
  •  зареєструйтеся в електронній системі «ДРУГ».

Віра Коновал - pradatutnews.com

Читайте також
"Не залишимо своїх напризволяще", - МЗС України про ситуацію в Казахстані "Не залишимо своїх напризволяще", - МЗС України про ситуацію в Казахстані
МЗС закликає українців уникати місць масових заходів, насамперед у великих містах, виявляти підвищену пильність і обережність, а також зареєструватися в електронній системі «ДРУГ".
Ситуація в аеропорту Кабула: з Афганістану хочуть евакуюватись 120 українців (відео) Ситуація в аеропорту Кабула: з Афганістану хочуть евакуюватись 120 українців (відео)
МЗС, посольства та причетні відомства наразі докладають максимальних зусиль, аби вирішити питання вильоту літака з українцями найближчим часом.
Двох українців у Грузії засудили до тюремного терміну: МЗС України відреагувало на рішення Двох українців у Грузії засудили до тюремного терміну: МЗС України відреагувало на рішення
Двох українських яхтсменів засудили до чотирьох років позбавлення волі через звинувачення у незаконному перетині грузинського кордону.
Loading...
Load next