Польща готова запровадити безтермінове ембарго на українське зерно

Польща готова запровадити безтермінове ембарго на українське зерно

Якщо Єврокомісія не видасть постанову щодо українського зерна, то опівночі Польща опублікує свою. Він буде безстроковим.

Про це заявив міністр розвитку та технологійВальдемар Буда, пише PAP.

Ми можемо надіслати чіткий меседж аграріям. Що б не вирішила Єврокомісія, ембраго буде. Українське зерно до Польщі не потече, - запевнив міністр розвитку і технологій.

У своїх соцмережах він показав готову до підписання постанову про введення ембарго. Як він сказав в інтерв'ю Студії ПАП - він буде діяти безстроково.

За словами міністра Буди, питання зерна не повинно мати негативного впливу на польсько-українські відносини та відносини з президентом Володимиром Зеленським.

Ми повинні прийняти це рішення і продовжувати співпрацю, - сказав він.

Ембарго на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини було введено Єврокомісією на початку травня внаслідок угоди з цими країнами щодо української агропродовольчої продукції. Спочатку заборона діяла до 5 червня, а потім була продовжена до 15 вересня. Транзит зерна територіями т. зв прифронтових країнах допускається.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що 15 вересня або Єврокомісія закриє кордон для зерна з України на наступні місяці, або уряд Польщі закриє його сам. Він підкреслив, що для уряду ПіС найважливішим є захист польських фермерів.

У вівторок Рада міністрів Польщі ухвалила резолюцію, в якій закликала Єврокомісію продовжити заборону на імпорт після 15 вересня. У ньому наголошується, що якщо цього не станеться, Польща запровадить таку заборону на національному рівні.

Україна виступає проти продовження ембарго на українське зерно. Як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, Україна звернеться до Світової організації торгівлі (СОТ) з проханням про арбітраж, якщо Польща в односторонньому порядку заблокує експорт українського зерна.

Парламент Болгарії погодився в четвер скасувати заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня, таким чином Софія займе позицію в Брюсселі проти продовження ембарго. 

Нагадаємо, Залужний розповів про хороші новини від зустрічі із союзниками

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next