Україна прагне збільшити експорт через Чорне море, - NYT

Україна прагне збільшити експорт через Чорне море, - NYT

Через тривалу блокаду польськими перевізниками кордону з Україною торговельний маршрут через Чорне море, який вважають ризикованим, став інструментом розблокування українського експорту.

Про це йдеться у статті The New York Times.

19 грудня український уряд заявив, що понад 10 млн тонн вантажів уже було експортовано через судноплавний коридор, нещодавно створений Україною для обходу фактичної блокади її чорноморських портів РФ. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що половину цього обсягу становить сільськогосподарська продукція. 

Видання зауважує, що заява України про чорноморський експорт була зроблена через день після відновлення польськими перевізниками блокування одного з головних пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Контраст між успіхом чорноморського маршруту і перебоями на польському кордоні став вражаючим явищем з початку війни, коли компанії, стурбовані перевезенням товарів через акваторію Чорного моря, звернулися до сухопутних маршрутів. Але здатність України протистояти флоту РФ і політичним потрясінням на своїх західних кордонах тепер може змінити цей розрахунок, - йдеться у статті.

Головний економіст київського інвестиційного банку Dragon Capital Олена Білан зазначила, що чорноморський коридор "має значні позитивні наслідки для української економіки та, ймовірно, стане одним із ключових драйверів зростання наступного року". Вона додала, що торгівля через коридор, можливо, більше ніж компенсувала економічні втрати, спричинені блокадою кордону. Білан наголосила, що загальний експорт України зріс майже на $500 млн з жовтня по листопад, коли ситуація на кордоні почала розгортатися.

Віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін заявив, що економіка України втратила від блокади західного кордону понад 1 млрд євро.

20 грудня українські чиновники заявили, що понад 5 тис. вантажівок все ще стоять у черзі на в'їзд в Україну через чотири заблоковані пункти пропуску.

При цьому українські військові заявляють, що блокада перешкоджає не лише торгівлі, але й постачанню товарів для військових потреб.

Український командир розповів NYT, що замовлені ним безпілотники були заблоковані на польському кордоні, тому він закликав людей у соцмережах допомогти йому купити нові.

Олена Білан із Dragon Capital стверджує, що, за її оцінками, експорт товарів через чорноморський коридор може зрости до 7 млн тонн на місяць порівняно з прогнозованими 5 млн тонн у грудні.

Олександр Кубраков сказав, що відтоді, як відкрили морський коридор, 337 суден завантажилися в українських портах і пройшли через нього. Таким чином, це робили в середньому 112 кораблів щомісяця.

Водночас голова Чорноморського інституту стратегічних досліджень Андрій Клименко зазначив, що Україна кожного місяця експортує коридором 3,2 млн тонн продукції при тому, що за зерновою угодою можна було відправляти 2,7 млн тонн. 

Нагадаємо, У NASA завдяки супутниковим знімкам з'ясували, скільки врожаю могли вкрасти окупанти в Україні

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У води Чорного моря зайшло ще 15 військових кораблів Росії У води Чорного моря зайшло ще 15 військових кораблів Росії
Росія також відправила в Чорне море два великі десантні кораблі Північного флоту. "Олександр Отраковський" та "Кондопога" в суботу пройшли Босфор та увійшли в акваторію Чорного моря.
На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків
Російська Федерація не приховує того, що долучає до своїх навчань у Чорному морі військову техніку. Зокрема йдеться про понад 50 військових бойових літаків.
Росія перекидає свої бойові кораблі у Чорне море на "навчання" Росія перекидає свої бойові кораблі у Чорне море на "навчання"
Катери Каспійської флотилії Російської Федерації почали міжфлотський перехід в Чорне море. Їхні військові запевняють, що кораблі братимуть участь в рамках так званих навчань.
Loading...
Load next