Львівські медики пояснили чому захитує у транспорті та що з цим робити

Львівські медики пояснили чому захитує у транспорті та що з цим робити
Ми б не могли рівно стояти, ходити, бігати, розрізняти правий бік і лівий, а також верх і низ, якби не наш вестибулярний апарат. Без нього неможливо тримати рівновагу.

Ми б не могли рівно стояти, ходити, бігати, розрізняти правий бік і лівий, а також верх і низ, якби не наш вестибулярний апарат. Без нього неможливо тримати рівновагу. А повністю формується він приблизно у 15 років. Саме тому у дітей часто виникають неприємні симптоми під час довгої поїздки.

"Коли людина сідає в транспорт, вестибулярний апарат розуміє, що ми сидимо, але наші очі бачать, що збоку все рухається. Внаслідок цього дисонансу виникають такі симптоми як запаморочення, нудота, підвищення серцебиття, пониження тиску", - розповіла у коментарі ПравдаТУТ Львів сімейна лікарка 2-го поліклінічного відділення Львівської міської клінічної лікарні ім. Князя Лева Христина Хрип’як.

Як правило, проблеми з вестибулярним апаратом вирішує лор, оскільки цей невеликий орган розташований дуже близько біля вуха. Але також він має відношення до нервової системи.

До речі, іноді цю проблему ми самі можемо собі накрутити.

"Часто це особливість, що закріпляється на психологічному рівні. Домінанта, яка сформувалася в ранньому віці, може провокувати такі захитування", - зазначив завідувач дитячого неврологічного відділення Львівської міської дитячої лікарні Олег Куксенко.

Якщо симптоми з'являються у старшому віці, то це може мати інші причини: запалення, інтоксикації й спазми судин, порушення кровоплину.

У випадку, коли людина втрачає свідомість або пам'ять після поїздки, потрібно одразу потрібно звернутись до лікаря.

Медики мають декілька порад, щоб уникнути захитування:

  • за 1,5-2 години до поїздки поїсти легку для шлунку їжу;
  • обирати передні місця у транспорті;
  • сідати обличчям до руху і дивитися вперед;
  • не використовувати гаджети та не читати книги;
  • пити воду з лимоном (кислий смак зменшує нудоту);
  • їсти м’ятні чи імбирні цукерки.

Корисною для вестибулярного апарату буде легка вправа - повертати головою та тулубом в різні сторони. Також можна спробувати імітувати стопами ходьбу під час поїздки, таким чином обманюючи мозок.

https://www.youtube.com/watch?v=rYy7Rn2xu0I

Нагадаємо, що львівські медики пояснили як надати першу допомогу при травмах (відео).

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
"Ми не будемо білою вороною": Україна з 1 липня готова запустити COVID-паспорти "Ми не будемо білою вороною": Україна з 1 липня готова запустити COVID-паспорти
Україна готова запустити COVID-паспорти з 1 липня. Документи дадуть низку привілеїв для вакцинованих людей під час відвідування розважальних заходів і подорожей.
Loading...
Load next