Перехідний вік у підлітків: перші ознаки та як полегшити дитині складний період (відео)

Перехідний вік у підлітків: перші ознаки та як полегшити дитині складний період (відео)
Перехідний період у підлітків може розпочинатися в 11 років і тривати до 20 років. У хлопців перехідний період в середньому розпочинається на рік пізніше, ніж у дівчат.

Про те, що у дитини розпочинається так званий перехідний період,  батькам дізнатися не складно. Адже якщо хлопчик чи дівчинка слухалися, вчилися, були спокійними, а згодом з’явилась надмірна дратівливість, агресія чи вразливість, то швидше за все в процес розвитку дитини включилися гормони.

Тіло підлітка змінюється і дуже багато підлітків це не влаштовує. Вони починають бунтувати. Також емоційно-вольова сфера підлітка є незрілою, самоконтроль є недостатнім і це призводить до емоційних різних порушень. Імпульсивності, вразливості, плаксивості підлітка, - повідомила керівниця центру психічного здоров’я Львівської міської дитячої лікарні Наталія Железцова.

У кожного підлітка цей період проходить індивідуально і триває по-різному. 

Підлітковий вік він може коливатися. Межі його є дуже відносними, тому що інколи він може розпочинатися в 11-12 років і швидко закінчуватися інколи може і тривати до 20 років. Як у кого. Все це залежить від дитини, - додала Наталія Железцова.

При цьому у хлопців перехідний період в середньому розпочинається на рік пізніше, ніж у дівчат.

Також в тому часі відбувається сепарація підлітка, сепарація від батьків, сепарація від батьків і це є нормально. В тому часі починає працювати "Я". Власне "Я" і вони починають розбиратися з тим "Я": що з таке "Я"? Що це "Я" може? І наскільки це "Я" є "Я", - наголосила керівниця центру психічного здоров’я Львівської міської дитячої лікарні Наталія Железцова.

 Те, як буде проходити цей період залежить не тільки від самого підлітка, але і від розуміння батьків та вчителів.

Потрібно зберігати спокій, тому що підлітки часто можуть вчиняти такі вчинки, які батькам є дуже неприємними, але батьки мають зберігати спокій. Тому що коли батьки будуть спокійніші діти також будуть і спокійніше реагувати на ті чи інші ситуації, які будуть відбуватися, - додала медик.

Окрім того, важливий контроль. Його непотрібно втрачати і батьки все ж мають пам’ятати, що вони керують процесом, а не підліток. Водночас нав’язування будь-яких правил з боку дорослих часто сприймається "в штики". Тому свої дії потрібно пояснювати і обов’язково без агресії.

Має бути наслідок його діяння. Батьки мають донести до дитини, що є певні наслідки тих чи інших діянь яких вчиняє підліток. Не завжди його звинувачувати, не завжди сварити, але також і помічати позитивні сторони підлітка, адже батьки мають розуміти, що не зі зла він це робить і не спеціально, а такий є підлітковий період, - зазначила Наталія Железцова.

Найкращим способом поведінки для батьків є позиція, при якій думка дитини сприймається з повагою і враховується при вирішенні проблеми.

Також має бути любов і повага, тому що коли відбуваються певні конфліктні ситуації підлітки емоційні, підлітки імпульсивні  є. Батьки не мають так само реагувати на це, а батьки мають сказати, що мені боляче як ти зі мною розмовляєш, мені це неприємно і тоді підліток буде м’якший, - розповіла керівниця центру психічного здоров’я Львівської міської дитячої лікарні Наталія Железцова.

Якщо дії підлітка не вдається взяти під контроль і вони можуть загрожувати його здоров’ю, слід звернутись до фахівців. Адже рано чи пізно перехідний період мине і важливо, щоб після нього сформувалась зріла, самостійна та успішна особистість.

 

Читайте також
Як запобігти захворюванням ШКТ у дітей та підлітків (фото) Як запобігти захворюванням ШКТ у дітей та підлітків (фото)
При виникненні різноманітної патології шлунково-кишкового тракту часто страждає весь організм, тож як запобігти хворобам ШКТ — у статті.
Чи підуть діти в школу у червоній зоні Чи підуть діти в школу у червоній зоні
Коли діти повернуться за парти, адже статистика коронавірусу в Україні стрімко росте. З 1 листопада 15 областей України та Київ будуть у червоній зоні.
Дитина проковтнула сторонній предмет: як допомогти малечі до приїзду медиків (відео) Дитина проковтнула сторонній предмет: як допомогти малечі до приїзду медиків (відео)
Якщо дитина випила хімічну речовину, потрібно розмішати два білка з молоком або водою і дати їй випити - це зменшить опік слизової.
Loading...
Load next