Як запобігти захворюванням ШКТ у дітей та підлітків (фото)

Як запобігти захворюванням ШКТ у дітей та підлітків (фото)
При виникненні різноманітної патології шлунково-кишкового тракту часто страждає весь організм, тож як запобігти хворобам ШКТ — у статті.

Хвороби органів травлення у віковій категорії до 14 років займають третє місце серед поширеності неінфекційних захворювань у дитячого населення.

Зокрема, у всіх країнах спостерігається прогресивне збільшення кількості пацієнтів на ожиріння як серед дорослих, так і дітей. Дослідники наводять вражаючу статистику: кількість дітей, хворих на ожиріння, кожні три десятиріччя зростає вдвічі. На сьогодні в розвинутих країнах світу 25% підлітків мають надлишкову масу тіла, а 15% – ожиріння.

Фото: medikom

Причини захворювань ШКТ у дітей

До органів шлунково-кишкового тракту традиційно відносять шлунок, печінку, жовчний міхур із жовчовивідними шляхами, стравохід, товстий і тонкий кишківник. Функціонування ЖКТ можливе тільки в комплексній взаємодії всіх компонентів-учасників, а захворювання одного органу часто призводить до порушення процесу травлення взагалі. Та й варто зазначити, що при виникненні різноманітної патології шлунково-кишкового тракту часто страждає весь організм. Тож, основними причинами розладів є:

  • неправильне харчування. Це найпоширеніша причина хвороб ШКТ. Йдеться не лише про зловживання фастфудом чи жирною їжею. На здоровʼя організму впливає також режим харчування. При перенавантаженні шлунку ввечері відбувається неправильне функціонування процесу травлення. А якщо пропускати сніданки, наслідками можуть послужити камені у жовчному міхурі;
  • стрес, депресії, нервове напруження. При постійному нервовому напруженні відбувається розлад функціонування шлунку та кишківника;
  • зайва вага. Людина з надмірною вагою має зашлакований організм. Це говорить про те, що органи ШКТ не можуть вповні впоратися з процесами обміну речовин і водночас страждають від цього;
  • спадковість. Часто дітям передаються захворювання батьків. І захворювання органів травлення – не виключення.
Фото з відкритих джерел

Правильне харчування завжди є запорукою здоровʼя

Насамперед потрібно зрозуміти просту істину – правильне харчування завжди є запорукою здоровʼя. Тож для того, щоб молоде покоління зростало здоровими – потрібно запам’ятати основні правила здорового харчування. Одна з головних вимог до харчування дітей — його оптимальність і збалансованість.

Головні принципи здорового і правильного харчування:

  1. Вживання їжі, яка дає організму всі необхідні речовини і містить: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і клітковину.
  2. Збалансованість харчування, тобто високий вміст в їжі вітамінів і мікроелементів, який допоможе організму рости, розвиватися і залишатися здоровим.
  3. Помірність — відповідність калорійності їжі тому, скільки дитина витрачає і як активно рухається. Дитина мусить насичуватись і вгамовувати почуття голоду, але при цьому не переїдати.
  4. Режим харчування, якого важливо дотримуватися з раннього віку. Перерва між прийомами їжі повинна бути близько 3 годин. Корисною звичкою стане вживання їжі в один і той же час.
  5. Різноманітність — за добу дітям потрібно вживати продукти з різних харчових груп — білки, вуглеводи, молочні продукти, жири, фрукти і овочі.

Цікавою для ознайомлення стане піраміда Шелдона (харчова піраміда), де зображені компоненти правильного харчування в залежності від частки, яку потрібно вжити за день. У правильному раціоні здорової активної людини повинне бути мʼясо, риба, овочі, фрукти та напої (в кількості не менше 1,5 літра на день).

Фото з відкритих джерел

Окрім злагодженого режиму та вживання корисних продуктів, потрібно також звертати увагу ще й на інші профілактичні міри, зокрема:

  • вживання їжі оптимальної температури, яка не є надто гарячою або холодною. Високі температури часто викликають подразнення слизової оболонки;
  • обмеження вживання жирів, щоб не накопичувати відкладення токсинів у печінці та підшлунковій залозі;
  • включення в раціон кисломолочних продуктів, для того, щоб насичувати потрібними корисними бактеріями кишківник.

Ви можете прищеплювати молодшому поколінню такі корисні звички, такі як спорт, правильне харчування, режим насамперед своїм прикладом. І будьте здорові усією сім'єю!

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Перехідний вік у підлітків: перші ознаки та як полегшити дитині складний період (відео) Перехідний вік у підлітків: перші ознаки та як полегшити дитині складний період (відео)
Перехідний період у підлітків може розпочинатися в 11 років і тривати до 20 років. У хлопців перехідний період в середньому розпочинається на рік пізніше, ніж у дівчат.
Гіперактивність чи складний характер: здоров’я маленьких пацієнтів (відео) Гіперактивність чи складний характер: здоров’я маленьких пацієнтів (відео)
Близько 5% дітей страждають на розлад з дефіцитом уваги та гіперактивністю. Основними симптомами РДУГ є імпульсивність, надмірна активність, неуважність.
Отруйні дитячі іграшки з Китаю: на Одещині продавали продукцію із свинцем Отруйні дитячі іграшки з Китаю: на Одещині продавали продукцію із свинцем
Після інциденту та виявлення великої кількості вмісту свинцю у "жабці" постачальнику зазначеної продукції тепер заборонено розповсюджувати її на ринку України.
Loading...
Load next