В Україні продовжили адаптивний карантин до 31 грудня

В Україні продовжили адаптивний карантин до 31 грудня
Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій планує запровадити "жовтий" рівень епідемічної небезпеки по всій території країни з 00 годин 00 хвилин 22 вересня.

Кабінет Міністрів продовжив дію адаптивного карантину та режиму надзвичайної ситуації в Україні ще до 31 грудня 2021 року. Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 20 вересня, повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.  

Поточна епідемічна ситуація контрольована. Так, ми фіксуємо зростання кількості нових випадків COVID-19, але завдяки вакцинації маємо запас міцності. Медична система готова реагувати на нову хвилю, але найкращий спосіб зберегти своє життя та здоров’я – щепитися від коронавірусної інфекції за першої нагоди, - заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

При цьому він також додав, що завтра, 21 вересня, відбудеться засідання комісії ТЕБ і НС, на якому оголосять, з якої дати по всій території країни встановлюють “жовтий” рівень епідемічної небезпеки. Таке рішення є необхідним, запевняють у міністерстві, оскільки за останній тиждень кількість підтверджених нових випадків захворювання на COVID-19 зросла на 68%, а госпіталізацій — на 51%.

Внаслідок цього низка бізнесів і закладів культури зможуть працювати без обмежень у разі, якщо понад 80% їхнього персоналу та 100% відвідувачів отримали щонайменше одну дозу вакцини від коронавірусу. Щодо освітнього процесу - заклади освіти працюватимуть за умови наявності не менше як у 80% працівників хоча б одного щеплення.

При жовтому рівні  діятимуть такі карантинні обмеження: 

  • Заборонено проводити масові заходи за участю понад однієї особи на 4 кв. метри площі території або наповненістю залів понад дві третини місць у кожному окремому залі;
  • Не більше 4 осіб за столиком в закладі громадського харчування, а відстань між столами - мінімум 1,5 метри;
  • Кінотеатри та інші заклади культури працюватимуть із заповненістю залів менше за дві третини місць або 50% місць у кожному окремому залі;
  • Спортивні зали та фітнес-центри працюватимуть лише у разі обмеження кількості відвідувачів з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів площі тощо.

Нагадаємо, що з 24 лютого в Україні діє адаптивний карантин: регіони поділяють на "зелену", "жовту", "помаранчеву" та "червону" зони, де карантинні обмеження залежать від епідемічної ситуації. Так, 9 червня вся територія України перейшла у "зелену" зону карантину - у ній діють найслабші обмеження, оскільки, цей рівень дає змогу пом'якшити протиепідемічні обмеження у регіонах.

Зокрема, у "жовтій" зоні карантину відвідування шкіл буде можливе лише за умови, якщо не менше як у 80% працівників закладу освіти будуть вакциновані. Однак, у "червоній" зоні 100% працівників закладу освіти повинні мати документ про повну вакцинацію.

Читайте також
Ляшко заявив, що червону зону незабаром можуть покинути ще чотири області України Ляшко заявив, що червону зону незабаром можуть покинути ще чотири області України
У Міністерстві охорони здоров'я України анонсували вихід з "червоної" зони карантину ще чотирьох українських областей. Зокрема йдеться про Запорізьку, Полтавську, Хмельницьку та Чернігівську області.
Запровадження "жовтої" зони в Україні: уряд має ухвалити зміни до адаптивного карантину Запровадження "жовтої" зони в Україні: уряд має ухвалити зміни до адаптивного карантину
Наразі МОЗ планує пом'якшити вимогу до вакцинації 80% персоналу закладів освіти. Оновлена постанова передбачатиме, що для роботи в "жовтій" зоні вакцинованими вважатимуться вчителі та інші педагогічні працівники, які матимуть хоча б одне щеплення.
В Україні вже п'ять областей відповідають "помаранчевій" зоні карантину (відео) В Україні вже п'ять областей відповідають "помаранчевій" зоні карантину (відео)
До помаранчевої зони карантину потрапили Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Тернопільська та Черкаська області. Показники решти областей зараз відповідають жовтому рівню епіднебезпеки.
Loading...
Load next