В Україні зареєстровані понад 158 тисяч випадків ВІЛ-інфекції

В Україні зареєстровані понад 158 тисяч випадків ВІЛ-інфекції

В Україні зареєстровано понад 158 тисяч випадків захворювання на ВІЛ та майже 49 тисяч випадків СНІДу.

Про це повідомляє Національна служба здоров'я.

На 1 листопада 2023 року встановлено 158 803 випадків ВІЛ-інфекції і 48 908 випадків СНІДу, з них 9769 випадків ВІЛ і 2738 випадків СНІДу зареєстровано у 2023 році, - поінформували у НСЗУ.

Наголошується, що Україна посідає одне з перших місць серед країн Європи з поширення ВІЛ-інфекції. За даними МОЗ, кожен четвертий ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус.

Якщо вчасно не виявити ВІЛ і не розпочати лікування, розвивається СНІД — безповоротний стан, коли імунна система настільки ослаблена, що не може побороти найпростіші інфекції, і внаслідок якоїсь із них людина помирає, наголосили у Нацслужбі здоров'я.

Швидкий тест на ВІЛ можна зробити у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Тест безкоштовний та покривається у межах пакета "Первинна медична допомога".

Знайти місця тестування можна також у чат-боті ТЕСТпоруч.

Крім того, у межах Програми медгарантій передбачено пакет "Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ". За ним пацієнт з підозрою або встановленим діагнозом отримує такі послуги: тестування на ВІЛ та післятестове консультування, взяття під медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії (АРТ), консультування; збір скарг, анамнезу, скринінг на туберкульоз; оцінку потреби у соціальному супроводі та психологічній підтримці; визначення приналежності до ключових груп; проведення лабораторних досліджень; видача антиретровірусних препаратів, які надаються безоплатно.

Пакет також передбачає супровід дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів, віком до 18 місяців.

Послуги надаються амбулаторно. Отримати їх можна за направленням сімейного лікаря, свого лікаря або звернувшись до медичного закладу самостійно. Адресу та контакти найближчих медзакладів підкаже оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. 

За даними ЕСОЗ, від початку 2023 року понад 115 тис. пацієнтів отримали послуги за пакетом “Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ (підозрою на ВІЛ)” у рамках Програми медичних гарантій.

У НСЗУ наголосили, що ефективного способу позбутися ВІЛ-інфекції немає, але за умови належного медичного догляду її можна контролювати. Люди з ВІЛ, які отримують ефективне лікування, можуть жити довго, народжувати здорових дітей.

Нагадаємо, ДБР затримало співробітника Львівської митниці на систематичних хабарях за оформлення товарів як "гуманітарку"

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
До дня боротьби з ВІЛ/СНІД: випадки одужання від невиліковної хвороби До дня боротьби з ВІЛ/СНІД: випадки одужання від невиліковної хвороби
Більше ніж 37 мільйонів людей у всьому світі інфіковані ВІЛ, а пандемія СНІДу забрала життя близько 35 мільйонів людей з початку 1980-х років.
Стерильний набір для наркозалежних: боротьба проти ВІЛ чи сприяння обігу наркотиків? Стерильний набір для наркозалежних: боротьба проти ВІЛ чи сприяння обігу наркотиків?
Одеська міськрада видаватиме наркозалежним шприци, спиртові серветки, а також мінятиме використані шприци на нові.
ВІЛ/СНІД: історія появи, застереження та рекомендації. Ситуація в Україні ВІЛ/СНІД: історія появи, застереження та рекомендації. Ситуація в Україні
1 грудня з 1988 року відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
Loading...
Load next