Профілактичні щеплення: чому це важливо (відео)

Профілактичні щеплення: чому це важливо (відео)
У Всесвітній тиждень імунізації медики нагадують про важливість профілактичних щеплень, кількість яких в останні місяці скоротилась в десятки разів. 

На війні життя людини може врятувати бронежилет, який не пропустить кулю. А в медицині цей захист виконує вакцина, яка не допустить смертельну інфекцію в організм. Сьогодні, скупчення людей, антисанітарія, неякісне харчування, відсутній доступ до чистої питної води, травми – все це створює сприятливе середовище для спалахів вірусів. 

У всі роки, у всі часи війна завжди слугувала тому, що після неї йшло потім наступом щось з епідемій. Так було завжди. Йдеться саме про великі війни. Теоретично те ж саме може чекати нас і зараз, — каже Ігор Савчак, дитячий імунолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Якщо колись від смертоносних інфекцій гинули мільйони людей, то сьогодні з народження ми можемо захистити себе та своїх дітей. У всьому світі в останній тиждень квітня проводять дні обізнаності про важливість імунізації,  і наші медики також нагадують, що у нас є безкоштовна можливість профілактики небезпечних інфекцій.   

Дифтерія, правець, кашлюк, то що КДП завжди класично називалося, поліомієліт, гемофільна інфекція, гепатит. Це є ті основи, тих 6 основних компонентів, які входять в першу по суті вакцинацію у дитини у 2 місяці, бо стартуємо ми ніби з пологового будинку, але там йде тільки ПЦЖ і гепатит. Далі, перший той комплекс так званий, проводиться в двомісячному віці, і там, власне, є тих 6 компонентів, які я назвав, — зазначає Ігор Савчак. 

Зараз, зокрема у Львові коридори до кабінету щеплень практично пусті і це в майбутньому, може призвести до дуже негативних наслідків.  

Ми маємо вберегти своє життя від інфекційних захворювань. Так само інші захворювання: є такі як повітряно-краплинні є такі як кір, краснуха, паротит, дифтерія, так само вони, коли зараз в нас формуються фактично створені колективи, які ми не можемо уникнут,и ми робимо все для того, щоб ці інфекційні захворювання могли існувати. На це ми вплинути не можемо, але якщо в цьому колективі новоствореному будуть люди, які будуть вакциновані, ця інфекція не продовжить своє життя, — пояснює Оксана Пушкарьова, лікарка-епідеміолог. 

Ми мали подібну ситуацію півтора-два роки тому на тлі ковіду, коли теж всі відставляли все в сторону ну і в результаті мали ситуацію з поліомієлітом, в нас спалах був і є. Мали ситуацію з дифтерією, добре що кір ще поки що не повернувся, спалах якого був у 2018 році, — розповідає Ігор Савчак.  

Не забуваємо, що навіть не так сама хвороба може бути страшною, як її ускладнення. І вже згаданий поліомієліт чи не в половини випадків призводить до інвалідності дитини. Такі ж наслідки веде за собою правець.  

З огляду на постійну небезпеку брудних ран, відкритих ран, з можливістю потрапляння збудника і тривалого часу без надання медичної допомоги і без первинної обробки хірургічної. Правець завжди в періоди війни, я не кажу, що він виходив на перший план, але він явно знов активізувався його скажімо так не наявність, але прояви і частота появи реальної клінічної симптоматики, — наголосив Ігор Савчак.  

Дуже часто інфекційні хвороби ніби переходять легко. От, наприклад, паротит в хлопчиків переходить так: хворіють, діти 2 тижні, просто перебувають на, скажімо, лікуванні, але в майбутньому може бути ускладнення це є безпліддя, — зауважує Оксана Пушкарьова. 

Також важливо пам’ятати, що окрім обов’язкових вакцин, є також і рекомендовані. Це означає, що вони також важливі і захищають від інфекцій, проте вже не являються безкоштовними, а тому їх потрібно придбати самому. Зокрема в теперішній час важливо захиститися від гепатиту А.  

Це є інфекція з фекально-оральним шляхом передачі. Тобто, грубо кажучи, через брудні руки. Відповідно ніби так здавалося, що є можливість від того захищатися в нормальний мирний час. Зараз трохи ситуація погіршилась ми маємо дуже багато переселенців, які, на жаль, були тривалий час десь заховані, закриті в сховищах без можливості доступу до води. Навіть ті, хто були не в сховищах, а просто перебували в своїх будинках, але все одно без електрики, без водопостачання, без газопостачання, зрозуміло, що всі моменти санітарно-епідемічні при таких умовах є дуже обмежені, — каже Ігор Савчак.

 Ще одна, не менш важлива вакцина – від вірусу папіломи людини. Вона захищає жінок від розвитку раку шийки матки. До слова, у Львові дівчаткам до 15 років її можна зробити безкоштовно.  

Збудник передається виключно статевим шляхом, відповідно можливість інфікування стартує від початку статевого життя. Саме тим і обумовлений час коли починаємо ми проводити ту вакцинацію, — зазначив Ігор Савчак. 

До рекомендованих щеплень також відносять вакцину від пневмокока, ротавірусної інфекції, менінгококової інфекції, вітрянки тощо. Вони є доступні у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому центрі для усіх охочих.  

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv   

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні розпочалась вакцинація від COVID людей, які записались через "Дію" В Україні розпочалась вакцинація від COVID людей, які записались через "Дію"
Українці, що записались на вакцинацію проти коронавірусної інфекції через додаток "Дія", вже почали отримувати щеплення. Однак наразі стосується це лише людей від 65 років.
Зеленський заявив, що в Україні ситуація з коронавірусом покращується, однак потрібно більше щеплень Зеленський заявив, що в Україні ситуація з коронавірусом покращується, однак потрібно більше щеплень
Президент України Володимир Зеленський повідомив, що ситуація із COVID-19 в країні покращується, адже за останніх 6 тижнів епідемічні показники щодо поширення коронавірусу стабілізувалися.
Пояснення МОЗ: чи потрібно при вакцинації від COVID розріджувати кров Пояснення МОЗ: чи потрібно при вакцинації від COVID розріджувати кров
У Міністерстві охорони здоров'я стверджують, що при вакцинації від COVID препарати для розрідження крові вживати не потрібно, оскільки вони мають побічні ефекти.
Loading...
Load next