У Львові працює центр, де надають допомогу сім’ям з дітками, у яких є порушення розвитку (відео)

У Львові працює центр, де надають допомогу сім’ям з дітками, у яких є порушення розвитку (відео)

Перші роки життя дитини є найважливішими в етапах її розвитку. Тому саме в цей період батьки повинні бути особливо уважними до своїх малюків. Адже, якщо вчасно виявити порушення і почати терапію, в майбутньому можна уникнути більш серйозних проблем.

Діти є дуже прискіпливі і вони гіперчутливі, надчутливі є. Чому? Тому що в них формується нервова система щойно будемо говорити. А раннє формування до 3-х рочків це саме основне, в яких умовах діти є, - розповідає Копилюк Юрій, завідувач центру раннього втручання Другого медичного об’єднання Львова.

Саме тому функціонують так звані центри раннього втручання, де з народження дитинку обстежують. Якщо виявляють порушення, то починають своєчасну інтенсивну допомогу. А якщо ж ні, то профілактично за нею спостерігають.

Тут діти всі повинні прийти, реально, всі новонароджені діточки мають на даний час прийти. Чому? Тому що вагітність протікала при стресовій ситуації, це є симптом віддачі, який буде пізніше і вже відразу ми повинні це бачити. Ми не тільки дітям помагаємо, ми і батькам. Тут в нас працює ще психолог, який допомогу надає ще батькам  молодим так само в тій стресовій ситуації, - каже Копилюк Юрій, завідувач центру раннього втручання Другого медичного об’єднання Львова.

В нас працює мультидисциплінарна команда, яка інтенсивно допомагає діткам раннього віку з порушенням розвитку фізичного або психологічного. Також сюди належать дітки, які мають групу соціального ризику, - додає Ілона Пурська, фізичний терапевт, ерготерапевт.

Колись тема раннього втручання не була така актуальна, адже різні порушення в розвитку у дітей зустрічались вкрай рідко. Проте з часом, на жаль, статистика тільки погіршується. І цьому є пояснення.

Найбільше екологія, я вважаю все ж таки. Бо практично як ми зараз харчуємось і чим ми харчуємось ви самі знаєте, що мало екологічно чистих продуктів.

Екологія і харчування, плюс екологія природня, місцево, де ми живемо будемо говорити і все це впливає. Ну і сімейна стресова ситуація, - розповідає Копилюк Юрій, завідувач центру раннього втручання Другого медичного об’єднання Львова.

І враховуючи події, які відбуваються сьогодні, а зокрема пандемія коронавірусу та війна, профілатикнчо показувати дитину різного профілю спеціалістам обовязково потрібно. Для цього у центрах раннього втручання і зібрали мультидисциплінарну команду.

Тому в нас є кабінет перший. Це є оглядова, де сидить педіатр, де ми всі от зараз дитинка прийшла на огляд ми спільно оглядаємо. Спільно як говориться робимо цю програму реабілітаційну створюємо і практично даємо завдання кожному спеціалісту.

Дальше йде кабінет психолога, дальше кабінет мій невролога. Дальше йде кабінет по суті масажиста і 5 по нашій стороні йде кабінет логопеда, - додає Копилюк Юрій, завідувач центру раннього втручання Другого медичного об’єднання Львова.

Також є кабінет лікувальної фізичної культури, де з дітками займаються фізичні терапевти та реабілітологи.

Ми працюємо на покращення сили м’язів. Також ми підбираємо для кожної дитинки свій комплекс реабілітації, де включається масаж а також і вправи, які впливають на функції дихальної системи, функції органів травлення, а також на опорно-руховий апарат, - каже Ілона Пурська, фізичний терапевт, ерготерапевт.

Так, наприклад для маленького Марчика тут також підібрали індивідуальну програму занять. 

Ми звернулися зразу тут були після народження, бо в нас була при народженні трошечки травма. Ну так вам скажу спеціалісти виправили нам ножку бо в нас була чуть чуть клишоногість і потім ми знову походили. Ну масаж це завжди корисно, фахівці класні і саме основне шо тут обстановка така домашня, - розповідає Оксана, мати Марчика.

Через те, що Оксана з синочком звернулись по допомогу швидко, вже зараз проблема з ногою у дитини вирішена і в майбутньому не буде негативних наслідків. Зазначимо, що батьки тривалий час можуть не помічати ознаки, які сигналізують про те що дитинку треба показати лікареві.

Починаючи від пологового будинку. Перші дні ми спостерігаємо за діточками. Дитина може не спати, капризувати, правда? Неспокій. Перше питання який сон. Чи дитина спить, чи не спить, чи треба колисати. То є вже для нас ознака.

Друге питання знов після пологового будинку чи нема легкого тремору підборідочка, нижньої губки як ми кажемо. Навіть про годування, от мама годує груддю і може відчувати що нижня губка трясеться. Я вже не говорю шо може бути трошки трясеться ручка або ніжка, - додає Копилюк Юрій, завідувач центру раннього втручання Другого медичного об’єднання Львова.

Тому раннє втручання дуже важливе, яке до слова, є абсолютно безкоштовним. Потрібне лише направлення від сімейного лікаря.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 
Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Розлади харчової поведінки: причини та лікування (відео) Розлади харчової поведінки: причини та лікування (відео)
Кожен третій хлопчик і кожна друга дівчинка в підлітковому віці болісно сприймають збільшення своєї ваги, внаслідок чого починають обмежувати себе в їжі.
Як запобігти інсульту та які його головні передвісники Як запобігти інсульту та які його головні передвісники
Сьогодні, 29 жовтня, Україна святкує день боротьби з інсультом та псораізом. Що потрібно знати, щоб щоб запобігти цієї страшної хвороби.
Перехідний вік у підлітків: перші ознаки та як полегшити дитині складний період (відео) Перехідний вік у підлітків: перші ознаки та як полегшити дитині складний період (відео)
Перехідний період у підлітків може розпочинатися в 11 років і тривати до 20 років. У хлопців перехідний період в середньому розпочинається на рік пізніше, ніж у дівчат.
Loading...
Load next