Захворювання сітківки ока: які причини та як вилікувати? (відео)

Захворювання сітківки ока: які причини та як вилікувати? (відео)
Захворювання сітківки ока вважаються найнебезпечнішими серед усіх порушень зору, оскільки можуть призвести до повної та незворотної його втрати

Причин, які погіршують зір є багато. Це і спосіб життя, захворювання вроджені та набуті, травми тощо. Проте одні можна вилікувати і повернути добрий зір, а є й такі, прогресування яких можна тільки зупинити. До них відносять захворювання сітківки.

Фактично зір нам забезпечують дві структури, які знаходяться в оці – це зоровий нерв і сітківка. Одні без одного не зможуть працювати і сітківка відіграє дуже важливу роль в кольоросприйнятті, у світлосприйнятті. Відповідно якщо з нею щось стається повністю втрачається будь-яка здатність бачити. Всі чули напевно про відшарування сітківки, коли без оперативного фтручання фактично людина сліпне безповоротно, тому сітківка є надзвичайно важливим органом, - розповідає Ростислав Лопадчак, лікар-офтальмолог Центру мікрохірургії ока Першого медоб’єднання Львова.

Визначальним фактором, який буде впливати на лікування та зір в подальшому – є стан сітківки. Тобто як швидко людина зреагувала та звернулась до офтальмолога.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Дуже часто я бачу коли приходять там з периферії, з районів там хворі уже з запущеними процесами у сітківці, де дуже важко повністю скоригувати ту втрату  зору і ваду зору безпосередньо, тому важливо зловити ці зміни на початку, на ранніх етапах захворювання, - повідомляє Роман Ленець, лікар-офтальмолог Центру мікрохірургії ока Першого медоб’єднання Львова

Є певні специфічні симптоми, які можуть сигналізувати про проблеми з сітківкою.

Можна розділити на дві таких частини. Центральні порушення сітківки, які в першу чергу порушують зір, то власне пацієнт швидше може звернутися до лікаря. Може проявлятися плямою перед оком або таким загальним зниженням зору, але частіше це може бути плями перед оком, або викривлення ліній або якась, вони по різному це називають там мушкою, там хмаркою, - розповідає Віталія Демчук.

Друга частина – це переферичні порушення сітківки.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Це можуть бути дегенерації, розриви, які можуть нам сигналізувати про погіршення стану сітківки не в центрі, а так на периферії, яка фактично нам та сітківка не відповідає за зір в даному випадку, але якщо вона там надірвалася, то вона може виникнути відшарування сітківки, тоді вже піде повна втрата зору, - каже лікарка-офтальмолог, лазерний хірург Центру мікрохірургії ока Першого медоб’єднання Львова.

Також на стан сітківки ока можуть впливати і захворювання. Зокрема цукровий діабет. Така ситуація спіткала і пана Сергія. Він ніколи не мав проблем із зором. Та пів року назад чоловік почав розуміти, що він вже не так чітко бачить. Стало важче читати, а перед очима зявилась пляма, яка ще більше погіршувала ситуацію. 

Був крововилив в око. Це коли ти дивишся і всередині щось тобі мішає. Тобто йде плямка. Вона є різна, плаває, літає. Ото воно мені мішало. Відповідно я звернувся до лікаря, вони то побачили. Подивилися шо куди і направили на лікування. Назначили яке лікування і тепер лікується, - розповідає Сергій Єдинак, пацієнт.

В цьому випадку успіх лікування залежить не тільки від лікування самої сітківки.

Це не є окреме захворювання, це є наслідок цукрового діабету і тут в першу чергу пацієнт мусить розуміти, що він має нам спільно допомагати в тому плані, що  цукровий діабет в тому плані мусить бути максимально компенсований в його випадку наскільки це можливо, бо, на даль. Є багато таких можна сказати нечемних пацієнтів, які насправді не контролюють свій цукор, не контролюють тиск, але разом з тим хочуть від лікаря, від офтальмолога, щоб допомогли з зором, - підсумовує Віталія Демчук, лікарка-офтальмолог, лазерний хірург Центру мікрохірургії ока Першого медоб’єднання Львова.

В залежності від причин та змін в сітківці є загальнотерапевтичне, лазерне та хірургічне її лікування. Тому, щоб не допустити втрати зору, лікарі наголошують, що при найменших ознаках варто обстежитись у офтальмолога, особливо після 40 років. І не забувайте за генетику.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 


Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Хвороба 21 століття: принципи харчування та способу життя при ГЕРХ (відео) Хвороба 21 століття: принципи харчування та способу життя при ГЕРХ (відео)
ГЕРХ, тобто гастроезофагеальна рефлюксну хворобу сьогодні називають хворобою XXI століття. Його виникнення пов’язують з неправильним харчуванням, переїданням та стресами.
Тейпування обличчя та тіла: протипоказання кінезіотейпування та ефективність лікування (відео) Тейпування обличчя та тіла: протипоказання кінезіотейпування та ефективність лікування (відео)
Яскраві та різнокольорові смужки на тілі. Багато хто спостерігаючи таке у когось із перехожих на вулиці задумувався: що таке типування та що цікавого і корисного є у цій методиці.
800 унікальних апаратів для прискореного загоєння ран закупила Україна 800 унікальних апаратів для прискореного загоєння ран закупила Україна
VAC-терапія є "золотим стандартом лікуванні ран у світі".
Loading...
Load next