Хвороба 21 століття: принципи харчування та способу життя при ГЕРХ (відео)

Хвороба 21 століття: принципи харчування та способу життя при ГЕРХ (відео)
ГЕРХ, тобто гастроезофагеальна рефлюксну хворобу сьогодні називають хворобою XXI століття. Його виникнення пов’язують з неправильним харчуванням, переїданням та стресами.

У своїй сфері гастроентерологи хворобою 21 століття називають гастроезофагеальна рефлюксну хворобу, скорочено ГЕРХ. І якщо колись це була проблема дорослих, то зараз зустрічається навіть у дітей.

В нормі стравохід відділений від шлунку і є спеціальний жом кардіальний, такий м'язевий циркулярний прошарок м'язів, які закриває вхід в шлунок і в проміжках між їжею шлунок не відкритий і вміст шлунку вільно не може попадати в стравохід. У випадку гастроезофеагальної рефлексної хвороби цей жом зіяє коли робляться фіброгастроскопія або рентген видно, що цей сфінктер не закритий і вміст шлунку може вільно поступати в стравохід, - зазначила лікарка-гастроентеролог Львівської обласної клінічної лікарні Олена Ходосевич.

Особливо це відбувається тоді, коли людина спить на низькій подушці. Тоді може відбуватися вільне затікання шлункового вмісту в стравохід, який його роздражнює і в людини виникають неприємні симптоми.

Перше – то печія. Печія може бути настільки виснажливою, настільки сильною і вираженою, що людина згідна на все аби вона зникла. Може бути відрижка повітрям кислим, гірким навіть, гіркота в роті. Це все є симптоми ГЕРХу, - додала Олена Ходосевич.

 Окрім того, буває, що пацієнти лікують горло, хоча насправді дискомфорт в ньому викликає саме ГЕРХ.

Так грубо кажучи воно обпікається тим кислотним середовищем ну і люди відчувають там біль в горлі, та, але це аж ніяк не пов’язано з мигдаликами, з горлом, це пов’язано більше з підвищеною такою кислотністю, які треба насамперед лікувати, тобто біль у горлі це вже є як наслідок, - розповів завідувач лор-відділення Львівської обласної клінічної лікарні Андрій Гаєвський.

Чому виникає ця хвороба достеменно не відомо, але сьогодні є припущення з чим це може бути пов’язано. І на першому місці серед причин виділяють неправильне та нездорове харчування.

Ми їмо похапцем, дуже швидко, ми ковтаємо не пережовуючи. В нас дуже швидкий темп. Ми всі нервові, тому що наше життя нам виставляє багато вимог, які ми не всі можемо виконати. Значить читає інервація, - повідомила лікарка-гастроентеролог Львівської обласної клінічної лікарні Олена Ходосевич.

Окрім того, провокувати гастроезофагеальну рефлюксну хворобу може і переїдання.

Шлунок пере розтягується і, окрім того, що всі механізми працюють ГЕРХу, які я сказала, що цей величезний об’єм важко втримати в шлунку і він закидає його в стравохід, - додала Олена Ходосевич.

Для лікування цього захворювання потрібен час, дієта та здоровий спосіб життя. В іншому випадку, його позбутись майже неможливо. 

Вилікувати ГРЕХ надзвичайно важко, тому що, напевно тому що ми не змінюємо ті всі основні причини, які його викликали, а деякі з них ми навіть просто не знаємо. По-друге, немає препарату, які би один раз курсом пропивши він назавжди тонізував сфінктер і основний патогенез ГЕРХу зник. Тому можна тільки підлікувати ГЕРХ. Але не вилікувати, - наголосила лікарка-гастроентеролог Львівської обласної клінічної лікарні Олена Ходосевич.

Саме тому, щоб в майбутньому не виникало таких проблем ще змалечку потрібно виховувати звичку харчуватись лише здоровою їжею, збалансовано та регулярно.

 

Читайте також
У жительки Харкова після поїздки у Нігерію виявили смертельну інфекцію У жительки Харкова після поїздки у Нігерію виявили смертельну інфекцію
Жінка заразилася цією інфекцією в Нігерії, звідки повернулася в Україну 16 серпня. Згодом, у 42-річної харків'янки підтвердили зараження тропічною малярією.
Алергія та астма: профілактика і лікування (відео) Алергія та астма: профілактика і лікування (відео)
Найпоширенішими симптомами алергії є чхання, закладеність носа, свербіж шкіри, сльозотеча, почервоніння, кашель. При неналежному лікуванні це може перерости в астму. 
Артрит: недоліковані вірусні чи бактеріальні інфекції можуть спровокувати виникнення хвороби (відео) Артрит: недоліковані вірусні чи бактеріальні інфекції можуть спровокувати виникнення хвороби (відео)
Якщо колись артрит був притаманним для людей після 60 років, то сьогодні він значно помолодшав і хворіють навіть в 30-35 років. Недоліковані вірусні чи бактеріальні інфекції у молодому віці можуть спровокувати виникнення артриту в майбутньому.
Loading...
Load next