В Україні понад 60% лікарів первинної ланки підготовлені для надання психологічної допомоги

В Україні понад 60% лікарів первинної ланки підготовлені для надання психологічної допомоги

В Україні більше ніж 15 200, тобто 60%, сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів пройшли підготовку для надання психологічної допомоги. 

Про це повідомляє МОЗ. 

Нині більше ніж 15 200 лікарів "первинки" пройшли навчання за курсом "Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP". Це становить понад 60% від загальної кількості лікарів первинної ланки. З них близько 8000 вже активно використовують надбані навички в практиці, надаючи безоплатні психологічні послуги пацієнтам у межах пакета Програми медичних гарантій, - йдеться у повідомленні.

Вказано, що послугою впродовж року скористалися понад 85,5 тисячі пацієнтів. До сімейних лікарів щодо ментального здоров'я звернулись 64 045 пацієнтів, до терапевтів - 12 494, до педіатрів 9253. Ще 8194 звернень отримали інші фахівці. 

Міністр Віктор Ляшко розповів, що перед МОЗ стояло завдання максимально спростити доступ пацієнта до психологічної допомоги, оскільки війна вплинула на ментальне здоровʼя українців. 

Ще наприкінці минулого року в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи першої леді Олени Зеленської почалося масштабування навчання сімейних лікарів та педіатрів за програмою mhGAP. Наступний етап - налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців та створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень із залученням кваліфікованих психологів та психіатрі, - наголосив він. 

Наразі українці можуть безкоштовно отримати послуги з охорони психічного здоровʼя у сімейного лікаря, терапевта та педіатра. Йдеться про медиків, які працюють у закладах із договором на пакет "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги", оскільки лікарі пройшли навчання, яке дозволяє їм надавати першу психологічну допомогу. 

Нагадаємо, На Львівщині викрили керівника військкомату, який вносив дані ухилянтів до системи "Шлях"

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні в 2 областях за минулу добу не зробили жодного COVID-вакцинування В Україні в 2 областях за минулу добу не зробили жодного COVID-вакцинування
В Україні за минулу добу, 22 травня, зробили 3 503 щеплень проти COVID-19: першу дозу вакцини отримали 1022 людини, а завершили вакцинацію (отримали другу дозу) — 2 481. Однак, у двох регіонах за минулу добу не провели жодного щеплення від коронавірусної інфекції.
На дорогах Закарпаття автомобіль "швидкої" супроводжуватиме поліція На дорогах Закарпаття автомобіль "швидкої" супроводжуватиме поліція
Поліцейські Закарпаття разом із місцевими медиками проведуть експеримент: за автомобілем швидкої допомоги їхатиме авто патрульної поліції, цим самим правоохоронці фіксуватимуть порушників, котрі не звільняють дорогу автомобілям "швидкої".
Львівська лабораторія вперше в Україні візьме на стажування 10 лікарів-інтернів Львівська лабораторія вперше в Україні візьме на стажування 10 лікарів-інтернів
Львівська лабораторія “Ескулаб” першою в Україні запропонувала лікарям-інтернам підвищити кваліфікаційний рівень, пройшовши спеціальний курс підготовки на лабораторних потужностях компанії.
Loading...
Load next