Доля "хрущовок" у Львові: термін експлуатації помешкань добіг кінця (відео)

Доля "хрущовок" у Львові: термін експлуатації помешкань добіг кінця (відео)
Є три сценарії, які передбачають реконструкцію післявоєнної забудови: модернізація без відселення мешканців, реконструкція з відселенням та знесення будинку.

Термін експлуатації "хрущовок" добіг кінця. Збудовані всередині минулого століття помешкання віджили своє. Уже закінчився 60-річний період, який відвели на їхнє існування. І це попри те, що його ще й збільшили. Адже спочатку "хрущовки" були розраховані лише на 25 років експлуатації, оскільки зводили їх у післявоєнний період як тимчасове житло.

Та досвід показав: немає нічого більш постійного, як тимчасове. Звісно сперечатися про комфорт такого житла можна довго – маленькі кухні, де від сили поміщаються двоє людей, невеличкі кімнати і низькі стелі. Але разом з тим, досить розвинена інфраструктура довкола. Поряд є школи, садочки, поліклініки, магазини, ринки, - повідомила журналістка телеканалу "ПравдаТУТ Львів" Богдана Струк.

Як правило ця забудова мала хороші ділянки, майданчики, озеленені території довкола, - наголосив архітектор Богдан Гой.

Самі ж будинки і справді помалу вмирають. Протікає дах, подекуди тріскає фундамент.

Шви між панелями є розгерметизовано, потрібно їх відповідно поновлювати цю герметизацію. Так само відсутні ліфти. Є ряд питань щодо благоустрою. Тому що ніхто не розраховував на будь-яку автомобілізацію на той час. Машини були тільки в одиниць, - зазначив начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міськради Антон Коломєйцев.

Тому зараз "хрущовки" - перші в черзі на модернізацію чи знесення. І нещодавно в Україні пройшов громадські слухання законопроєкт Мінрегіону, який власне може запустити знесення застарілих житлових багатоповерхівок. Відповідно до нього, відсоток мешканців, згода яких потрібна для реконструкції житла, хочуть скоротити зі 100% до 75%.

Сценаріїв, які передбачають реконструкцію післявоєнної забудови, є декілька. Перший – це модернізація без відселення мешканців. Вона передбачає укріплення фундаменту, заміну комунікацій, ремонт даху тощо. І до цього найбільше схиляються львівські архітектори.

Тут іде мова про покращення умов мешканців, щоби максимальні кошти можливі залучити до приведення до порядку фасадів, термоса нація, встановлення ліфтів і т.д.. Було б дуже добре мати якийсь такий державний фонд, який би давав можливість чи легкий кредит осіб звертатися по такі речі і власне робити відповідні реновації, - додав начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міськради Антон Коломєйцев.

Інший варіант – реконструкція з відселенням мешканців. Будинок виводять з експлуатації і перебудовують: змінюють висотність, кількість квартир, їхню площу. 

Вона абсолютно піддається реновації, реконструкції, надбудові. І це все є можливим, - архітектор Богдан Гой.

І третій сценарій – знесення будинку, яке передбачає повне перепланування житлового кварталу і зведення нових багатоповерхівок. Але тут виникає запитання – в які саме будинки відселяти мешканців, за чиї кошти це робити? А що буде з тими, хто не погодиться – виганяти з власного дому силоміць? Як можна стареньких людей, які тут прожили чи не все своє життя, змусити переїхати? Хто ж буде тим камікадзе, який візьметься за виселення мешканців? Відповідей на ці запитання поки немає. 

Найголовніше, шо мене лякає у цьому законі, це те, що 75%. Написали, що якщо 75% людей погодяться на переїзд, то 25% просто примусово перевезуть. Вам не здається, що це неконституційно просто? Мені здається шо це просто неконституційно. Боюсь ніхто не рушиться на то, то така хитра справа. Переїдеш, а потім будуть тобі такі рахунки присилати, - переконаний архітектор Юліан Чаплінський.

Окрім того, у Львова, та й будь-якого іншого міста України, немає коштів на повну перебудову післявоєнного житлового фонду. Та і чи потрібно руйнувати старе, щоб звести нове? Німеччина, до прикладу, пішла шляхом реновації старих будинків з надбудовою 2-3-х поверхів, осучасненням кварталів і зміною інфраструктури – усе заради комфорту мешканців.

Та і говорити, що маленькі квартири в "хрущовках" нині нікому непотрібні - неправильно. Бо навпаки зведення невеликих функціональних помешкань в сучасній архітектурі активно користується попитом. 

Ми маємо розвиток ідеї так званого старт жила з мінімальними площами, з кухнями-нішами тощо. І те що не сприймається як ліквід на ринку сьогодні є певним мейнстрімом для нової забудови, - заявив архітектор Богдан Гой.

Зараз же у Львові налічують 400 "хрушовок", термін експлуатації яких завершується. Та головний архітектор міста каже:

У Львові немає такої потреби тотальної перебудови. Потрібно власне інвестувати в реконструкцію просторів між будівлями, покращення комфорту мешканців. Але це має бути однозначно формат акумулювання коштів, - заявив начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міськради Антон Коломєйцев.

За якою схемою усе працюватиме, наразі достеменно невідомо. Адже є чимало юридичних питань. А поки вони вирішуються чи НЕ вирішуються, «хрущовки» продовжують непохитно стояти, чекаючи свого часу.

 

Читайте також
Відкриття нового відділу продаж: у Сокільниках збудують сучасний житловий комплекс (відео) Відкриття нового відділу продаж: у Сокільниках збудують сучасний житловий комплекс (відео)
Компанія "LEV Development" відкрила у Сокільниках відділ продажу квартир у новому ЖК FEEL HOUSE.
"Живи, працюй, відпочивай": у Львові відкрили бронювання квартир у новому житловому комплексі (відео) "Живи, працюй, відпочивай": у Львові відкрили бронювання квартир у новому житловому комплексі (відео)
Компанія "LEV Development" офіційно відкрила старт бронювання квартир у новому інноваційному житловому просторі "Perfect Life".
У Львові розпочали роботи зі зведення нового житлового комплексу FEEL HOUSE (відео) У Львові розпочали роботи зі зведення нового житлового комплексу FEEL HOUSE (відео)
Представники компанії LEV Development урочисто заклали наріжний камінь та розпочали роботи зі зведення нового житлового комплексу FEEL HOUSE.
Loading...
Load next