У Львові відкрили перший в Україні центр трансплантології (відео)

У Львові відкрили перший в Україні центр трансплантології (відео)
У новоствореному центрі є дві нові сучасні операційні, сім реанімаційних ліжок і десять палатних.

Близько півтора року тому, коли у лікарні швидкої медичної допомоги виконали першу пересадку органу, не те, що метою, а мрією медиків було відкрити тут повноцінний центр трансплантології, де б змогли допомогти усім потребуючим українцям. І кропіткою працею їм вдалося втілити це у життя. Вже сьогодні у Львові вперше запрацювало сучасне відділення трансплантології.

От те що ви зараз побачили, гарне відділення, яке є унікальне зараз в Україні, по Австрійському проекту зроблене, яке за допомогою великої команди людей було зроблено. Це і за ініціативи міської ради і за ініціативи міського голови і депутатського корпусу, які сприяли цьому. Тепер люди з цілої країни зможуть сюди приїжджати навчатися, відкривати такі самі відділення по своїм міських і обласних закладах медицини, також буде навчальним центром в Україні, - повідомив генеральний директор Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук.

Давніше у лікарні відкрили відділення кардіохірургії та трансплантації серця і вже за рік медики виконали більш як 30 пересадок органів. У новому центрі в планах збільшити цю цифру вдвічі, а згодом рятувати сотні людей. 

Наше відділення трансплантації розраховане на сімнадцять ліжок. Це сім реанімаційних ліжок і десять стаціонарних. Воно є таким досить сучасним. Давніше у лікарні відкрили відділення кардіохірургії та трансплантації серця і вже за рік медики виконали більш як 30 пересадок органів.

У новому центрі в планах збільшити цю цифру вдвічі, а згодом рятувати сотні людей.  Воно має абсолютно свої ізольовані операційні, свою реанімацію, свої ізоляційні палати одномісні, які направлені на те, щоб максимально комфортно надавати пацієнтам послуги трансплантації, - розповів завідувач відділення трансплантології Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Максим Овечко.

Нині стіни нового відділення прикрашають фотографії людей, які живуть завдяки трансплантації. Нині вони теж приїхали на відкриття. Дехто навіть не стримує сліз, бачачи свою світлину і розуміючи, що для них час продовжено. Час жити, працювати, відпочивати та втілювати свої мрії. 

Трошки незвично звичайно, але досить так цікаво і приємно побачити, - зізналась реципієнтка з донорською ниркою Оксана Мазур.

До слова, Оксана, після трансплантації таки змогла реалізувати своє бажання поїхати з сім’єю на відпочинок. Адже гемодіаліз не дозволяв їй цього зробити. А після пересадки нирки, ця проблема зникла.

Ми відпочивали, але ми відпочивали в Україні. Ми були в Карпатах ну і так, - додала Оксана Мазур.

А от 22-річний Василь, який перехворівши на грип, отримав серйозне ускладнення на серце, сьогодні живе з донорським. І якщо колись хлопцеві заважала постійна задишка, то після трансплантації він вже бігає цілі марафони.

Життя просто чудове. Я бігаю, працюю, на турніках, футбол туди-сюди. Зараз біжу любу відстань ну плюс-мінус до 20 кілометрів вдень пробігаю, - розповів реципієнт з донорським серцем Василь Худьо.

І Ярослав, який отримав донорську нирку після трансплантації позбувся найголовнішого страху – одного дня не побачити своїх дітей.

До трансплантації ти живеш сьогоднішнім днем і не знаєш чи ти прокинешся завтра і чи ти будеш жити нормальним життям. Тим більше в мене двоє малих дітей. Старшій було на той час рік, а молодшій 6 місяців. Тому ти не знав чи ти їх побачиш. Ти кожен вечір лягав спати і дивився і думав що це може бути останній день коли ти їх бачиш, - наголосив реципієнт з донорською ниркою Ярослав Рубцов.

Сьогодні чоловік не прикутий до діалізу, працює і щодня бачить, як ростуть його маленькі донечки, заради яких він наважився на цю непросту операцію. До слова, поки презентували нове відділення, паралельно в лікарні відбувалась посмертна трансплантація. Вночі тут одному з пацієнтів констатували смерть мозку, і рідні погодились віддати його органи на донорство.

Тільки що відбувся посмертний забір двох нирочок. Зараз тут на 7 поверсі буде відбуватися паралельно в 2 операційних трансплантація нирок, - повідомив завідувач відділення кардіохірургії та трансплантації серця Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Роман Домашич.

На одну з них чекає Андрій, адже його нирки вже майже не виконують свої функції. Він приїхав з Тернополя.

Мені подзвонили, сказали що є донор, приїжджайте. Звичайно одразу зібрався з дружиною от і приїхали. Думали, що в дітей ше буде батько жити, тому що в мене маленькі діти і я тільки раді них то всьо. Хвилюємся, але думаю з божої ласки всьо буде добре, - зізнався майбутній реципієнт на донорську нирку Андрій.

Ще одну нирку отримає 43-річний чоловік з Чернівців. А це означає, що нині медики подарують двом людям шанс на якісне життя. Ще донедавна пацієнти, які потребували трансплантації були змушені їхати за кордон, а сьогодні кожен українець зможе отримати таку допомогу на сучасному та якісному рівні у своїй країні.

 

Читайте також
Вперше в Україні: у Львові провели трансплантацію легенів і пересадку серця дитині (відео) Вперше в Україні: у Львові провели трансплантацію легенів і пересадку серця дитині (відео)
Медикам лікарні швидкої допомоги вдалося зробити рекордну кількість пересадок. Один донор урятував п'ять життів.
У лікарні Львова помер 44-річний чоловік, якому нещодавно пересадили серце У лікарні Львова помер 44-річний чоловік, якому нещодавно пересадили серце
У Львівській обласній клінічній лікарні помер пацієнт, якому 9 червня пересадили серце. Чоловік помер на десятий день після трансплантації.
Вартість 300 тисяч доларів: Львову подарували устаткування для кардіохірургічного центру (відео) Вартість 300 тисяч доларів: Львову подарували устаткування для кардіохірургічного центру (відео)
У Львівській лікарні швидкої медичної відкрили нове відділення кардіохірургії та трансплантації серця.
Loading...
Load next