Вперше в Україні: у Львові провели трансплантацію легенів і пересадку серця дитині (відео)

Вперше в Україні: у Львові провели трансплантацію легенів і пересадку серця дитині (відео)
Медикам лікарні швидкої допомоги вдалося зробити рекордну кількість пересадок. Один донор урятував п'ять життів.

Тетяна та Роман не знаходять собі місця біля реанімаційної, в якій лежить їхня єдина дитина – Максимко. Вони щойно дізнались, що їхнього сина можуть врятувати. Знайшовся донор.

Хлопчику всього 13 і він вже пережив інсульт. Його спровокувала дуже складна хвороба серця, про яку ніхто навіть не підозрював, адже Максимко ріс абсолютно здоровою дитиною. Проте раптово його стан різко погіршився і вже декілька тижнів він у реанімації.

Ми його забрали з іншої області, який перебуває в реанімації не нейротропній підтримці, в якого делітаційна кардіоміопатія. В якого вже двоє братів померли від цієї прикрої хвороби. В хлопчика фракція викиду близько 10. Фактично серце його вже стоїть. Величезний лівий шлуночок, близько 10 см з величезним тромбом всередині і в нього вже йдуть дні в зворотному напрямку невідомому, - повідомив завідувач відділення кардіохірургії та трансплантації серця Роман Домашич.

Єдиний вихід – термінова пересадка. Поки в одній реанімаційній медики намагалися покращити стан хлопчика, в іншій декілька днів боролися за життя іншого пацієнта. Проте, на жаль, через крововилив у мозок його врятувати не вдалося. Попри таку трагедію для родини, рідні погодились віддати його органи на донорство.

Донором є мужчина 54 років. Це є житель львівської області, який захворів раптово дістав геморагічний інсульт, який, на жаль, несумісний з життям, - розповіла завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Наталія Матолінець. 

Він і став рятівником для 13-річного Максима. Його серце підійшло для трансплантації.

Доросле серце має камеру лівий шлуночок в розмірі 4 см. В нашого пацієнта лівий шлуночок мав 9 см. Це означає, що вже в технічному плані імплантація була можлива, - зазначив дитячий кардіохірург Віталій Петров. 

Серце вже забилося. Тиск хороший - 93. Час перетискання було 100 хвилин. Ми вклалися в дуже короткий період, швидко з усім упоралися. Серце добре підійшло, геометрично, попри різницю у віці та вазі. Добре збіглися розміри, - наголосив директор інституту серця МОЗ України Борис Тодуров.

Завдяки донору, в цей же день інша людина отримала шанс задихати на повні груди. Вперше в Україні у Львові медики пересадили легені. Без них 56-річний львів’янин не прожив би й кількох місяців.

Це була трансплантація обох легень – лівої і правої легені. Було зроблено пересадку пацієнтові, який страждав на хронічне обструктивне захворювання легень ХОЗЛ, і в останніх 2 роки був киснево-залежний, - повідомив кардіохірург та торакальний хірург Ігор Гумен.

Надскладна операція, до якої ми готувались близько 1,5 роки. Це не є спонтанна операція, ми дуже довго готувалися, дуже тяжка операція. Звичайно стимулом для нас була пацієнтка, яка проживає в Східній Україні, яка має 5 дітей. Вона дуже хотіла і дуже стимулювала, щоб в Україні це започаткувалося. От ми зібралися, вивчили колектив, до нас приїхали наші польські друзі допомогли нам запустити цю операцію, - додав генеральний директор Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук.  

Окрім того, також вдалось трансплантувати дві нирки та печінку. І вперше у Львові за 20 років медики  пересадять рогівку ока. Відтак один донор врятував 5 життів.

Зараз Слава Богу всі стабільні, все добре. Нирочки мочаться, сердечко б’ється дуже добре, печінка жовч виділяє, легені дихають. Все добре. По аналізах гарно, динаміка хороша. Якщо буде так надалі, то проблем ніяких не буде, - зізнався керівник центру трансплантології Максим Овечко.

Цей день став історичним для лікарні швидкої допомоги, адже медикам вдалось зробити рекордну кількість пересадок.

Зазначимо, що операції львівські медики проводили спільно з колегами з Інституту серця, з фахівцями київської лікарні "Феофанія", а також на допомогу до нас прибули польські спеціалісти з Сілезького центру хвороб серця.  

 

Читайте також
У Львові відкрили перший в Україні центр трансплантології (відео) У Львові відкрили перший в Україні центр трансплантології (відео)
У новоствореному центрі є дві нові сучасні операційні, сім реанімаційних ліжок і десять палатних.
У лікарні Львова помер 44-річний чоловік, якому нещодавно пересадили серце У лікарні Львова помер 44-річний чоловік, якому нещодавно пересадили серце
У Львівській обласній клінічній лікарні помер пацієнт, якому 9 червня пересадили серце. Чоловік помер на десятий день після трансплантації.
Loading...
Load next