Посмертні трансплантації: у Львові медики вперше здійснили пересадку серця (відео)

Посмертні трансплантації: у Львові медики вперше здійснили пересадку серця (відео)
Медики Львівської обласної клінічної лікарні від одного донора пересадили нирку та вперше трансплантували серце.

Це – перша пересадка серця, яка відбулась у стінах Львівської обласної лікарні. Досвід у проведенні трансплантації медики вже мають, адже до цього виконували посмертні пересадки інших органів.

Після 22 років перерви в лікарні відновлено посмертну трансплантацію. Всі ви знаєте, центр трансплантації в обласній клінічній лікарні – єдиний на той час в Західній Україні функціонував з 86-го року. Більшість операцій з трансплантації нирки виконувалися власне від посмертного донора, - повідомив головний трансплантолог Львівщини, Ростислав Жук.

Відважились на таку операцію медики ще 9-го червня,  коли до лікарні госпіталізували 56-річного чоловіка з важким інсультом. Хвороба швидко прогресувала і настала смерть мозку. При такому стані врятувати пацієнта вже неможливо, проте органи ще деякий час можуть працювати. Розуміючи цю ситуацію, сім’я пацієнта дозволила віддати його здорові дві нирки та серце на донорство. 

Також треба подякувати родичам донора. Вони так сиділи от там і ми з ними розмовляли, то вони всі погодились і вони зрозуміли, що вони десь врятували три життя - зазначив генеральний директор Львівської обласної клінічної лікарні, Михайло Гичка. 

Здійснити пересадку вдалося не одразу, адже 6 реципієнтам, які були готовими отримати нирку, не підійшли донорські органи.

Більше доби пройшло від моменту, коли діагностували смерть мозку, коли дали згоду і до того, коли ми на наступний день тільки підійшов реципієнт якраз не з Львівської області, а з Волині по показниках, яких можна було пересаджувати нирку і тому затягнулося із пересадкою нирки, - наголосив завідувач кафедри хірургії №2 Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, Ігор Кобза. 

Допомогла з реципієнтом Львівська лікарня швидкої медичної допомоги, яка мала у своєму листі очікування пацієнтів, які підходили для пересадки. Відтак, одну нирку трансплантували там. Її отримав 39-річний червоноградець. А іншу – в обласній клінічній лікарні, яка дісталась 40-річному жителю Волині.

Якщо тиск 160-170 в когось з вас підніметься, то це вже небезпечно. А в нього був тиск 300 і більше коли брали в операційну. Ми мусіли збити тиск до відповідних рівнів і т.д., розумієте. Зараз він непогано, але в нього є такі порушення згортання крові. В нього дуже мало тромбоцитів, а тромбоцитні кільця, які якраз дають утворюються тромбиками – це початкові і в нього не утворюються тромбики. Вчора йому мусили випустити гематому біля нирки, - додав Ігор Кобза. 

Серце отримав 44-річний чоловік зі Львівщини.

Він мав виснажене серце, низьку фракцію викиду, тобто делітаційну кардіоміопатію на фоні чого насосна функція серця, процес викачування крові серця був різко знижений. Але він має супутню патологію силікоз легень і такий стан який називається легенева гіпертензія, це є високий тиск в судинах легень, що значно ускладнює перебіг, коли людині дати здорове серце, - наголосив кардіохірург Львівської обласної клінічної лікарні, Дмитро Бешлей.

Попри це, трансплантацію вдалось виконати успішно, за методикою, яка зменшує ризики відторгнення органу.

Це оперативне втручання було біля 4 годин, сама процедура пересадки серця десь годину каже Дмитро Миронович, 1 год 20 хв було вже все. Це технологія настільки важка, що їхня праця вартує того, щоб десь держава зрозуміла, що таких спеціалістів не можна втрачати, - додав Михайло Гичка.

Реабілітація якщо буде все гаразд і стан його буде поправлятися буде тривати від 3 до 6 тижнів. Пацієнт після трансплантації серця кожен рік проводяться йому медичні планові огляди. Якщо все проходить гаразд, пацієнт вживає ліки, веде відповідний спосіб життя то серце в ідеалі працює добре від 12 до 15 років. Це немалий термін життя, - розповів кардіохірург Львівської обласної клінічної лікарні, Дмитро Бешлей.

На цьому медики не зупинятимуться, і в майбутньому планують розвивати трансплантологію у Львівській обласній лікарні, адже для таких операцій мають і досвід, і технічне забезпечення.

Це є абсолютно сучасний операційний блок, який має 3 операційні, які готові працювати скільки буде потрібно, якщо держава до нас повернеться лицем. Якщо наші працівники будуть мати достойні зарплати, які будуть забезпечені роботою не тільки в одну зміну, в яку ми сьогодні працюємо, а ці операції можуть виконуватись в операційних в 2, в 3 зміни і ще й забезпечувати ургенцію, - заявив завідувач кардіохірургічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні, Віталій Аверчук. 

Зазначимо, що в попередні роки спеціалісти обласної лікарні проводили пересадки від родинних донорів. 

 

Читайте також
У лікарні Львова помер 44-річний чоловік, якому нещодавно пересадили серце У лікарні Львова помер 44-річний чоловік, якому нещодавно пересадили серце
У Львівській обласній клінічній лікарні помер пацієнт, якому 9 червня пересадили серце. Чоловік помер на десятий день після трансплантації.
У Львові відкрили перший в Україні центр трансплантології (відео) У Львові відкрили перший в Україні центр трансплантології (відео)
У новоствореному центрі є дві нові сучасні операційні, сім реанімаційних ліжок і десять палатних.
Вартість 300 тисяч доларів: Львову подарували устаткування для кардіохірургічного центру (відео) Вартість 300 тисяч доларів: Львову подарували устаткування для кардіохірургічного центру (відео)
У Львівській лікарні швидкої медичної відкрили нове відділення кардіохірургії та трансплантації серця.
Loading...
Load next