Тарифи на газ та електроенергію: нововведення у вересні (відео)

Тарифи на газ та електроенергію: нововведення у вересні (відео)
Для школярів створили нове меню у їдальнях, тарифи на газ та електроенергію зміняться, а повний перехід на електронні лікарняні відтерміновують.

Осінь зустріне українців з численними нововведеннями. Відтак, діятимуть нові тарифи на газ та електроенергію. Щодо цін на світло, вересень буде останнім місяцем з одним фіксованим тарифом для українців. Поки вартість за 1 кВт на год залишиться незмінною – 1 гривня 68 копійОк. А з 1 жовтня для тих, хто споживає менше ніж 250 кВт на годину на місяць ціна дещо впаде. Такі споживачі платитимуть 1 гривню 44 копійки за 1 кВт.

А стосовно газу, то залежно від компанії, річна фіксована ціна "блакитного палива" у вересні коливатиметься від 7,80 до 13,50 грн за кубометр. 

Нове оцінювання у школах

Замість балів учні початкових класів отримуватимуть від вчителів вербальні оцінки. Відповідний наказ затвердило Міністерство освіти. Так, оцінки ставитимуть усно, або письмово з позначками «сформовано» чи "не сформовано" певні навички та компетентності. Оцінювання учнів третіх-четвертих класів зможуть здійснювати і рівнево. Зокрема, здобуті навички позначатимуть буквами: "П"- початковий , "С"-середній , "Д" - достатній та "В" - високий.

Цифрові свідоцтва про освіту

З нового навчального року документи про освіту видаватимуть на кожному рівні середньої освіти, у тому числі й початковому. Ба більше, з 1 вересня 2021 року МОН запровадило електронні свідоцтва про початкову освіту. За бажанням батьків у школі можна буде отримати паперову копію цифрового свідоцтва, засвідчену підписом директора школи та печаткою.

Навчання за методикою НУШ

Навчання за методикою Нової української школи розпочали у восьми навчальних закладах Львівщини. Нова освітня програма діятиме для учнів 5 класів. Також передбачають введення інтеграційних курсів, до прикладу "Етика", "Культура добросусідства", "Підприємництво і фінансова грамотність". Реформа для усіх шкіл стартуватиме 1 вересня 2022 року.

Оновлене харчування у школах

Відтепер у їдальнях близько 75% продуктів повинні бути рослинного походження: овочі, салати, злакові та фрукти. При цьому, картоплю можна пропонувати не більше 2 – 3 разів на тиждень. Кондитерські вироби, снеки, солодкі соки та газовані напої, а також м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва тепер у школах продавати заборонено.

Електронні лікарняні

Замість паперових листків непрацездатності – електронні лікарняні. Пацієнтам більше не доведеться нести на роботу документи, щоб засвідчити факт тимчасової непрацездатності, а роботодавці бачитимуть необхідну інформацію про лікарняний в особистому електронному кабінеті на сайті Пенсійного фонду України. Також роботодавець, зайшовши в електронний кабінет, зможе отримати інформацію і про трудовий стаж чи заробітну плату своїх підлеглих. Повний перехід на електронні лікарняні мав завершитися вже 1 вересня, та поки його відтермінували до 1 жовтня цього року.

Отримання соцвиплат

Завершується період перепризначення субсидій. Кабмін повідомив, що більшості отримувачам від початку опалювального сезону субсидія буде розрахована автоматично. Проте 15% українців доведеться повторно подати новий пакет документів. Торкнеться це тих, кому субсидія надавалась у безготівковій формі, орендарів житла, яким субсидія була призначена за фактичним місцем проживання, та тих, кому субсидія була призначена без урахування осіб, які  у той момент не проживають за місцем реєстрації.

Пільги для переселенців

Переселенців з Криму та Донбасу звільнять від богів за невчасне погашенні кредитів. Так, переселенцям не нараховуватимуть штраф, не змушуватимуть сплачувати суми боргу, та не застосовуватимуть будь-які майнові санкції. Вступить в дію закон 5 вересня.

 

Читайте також
Уроки безпеки для школярів Львівщини: дітей вчать правил поведінки під час надзвичайних ситуацій (відео) Уроки безпеки для школярів Львівщини: дітей вчать правил поведінки під час надзвичайних ситуацій (відео)
Уроки безпеки для школярів. Львівські вогнеборці спільно із поліціянтами навчають дітлахів правил поведінки у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. Такі пізнавальні уроки відбудуться у всіх районах області.
Навчальний рік у школі: у Львові дітлахи та їх батьки готуються до 1 вересня (відео) Навчальний рік у школі: у Львові дітлахи та їх батьки готуються до 1 вересня (відео)
До початку нового навчального року залишилось менше місяця. Батьки квапляться придбати для своїх дітлахів усе необхідне.
У Львові розгорнувся скандал довкола електрощитової (відео) У Львові розгорнувся скандал довкола електрощитової (відео)
Голова ОСББ і власник офісних приміщень не можуть порозумітися щодо сплати коштів за утримання будинку, від чого страждають мешканці багатоповерхівки.
Loading...
Load next