Забудовник відстояв ділянку у Львові після 7 років судів (фото)

Забудовник відстояв ділянку у Львові після 7 років судів (фото)
У судах забудовник доводив, що приймаючи ухвалу про скасування попереднього рішення, міськрада вийшла за межі повноважень, наданих їй законом «Про місцеве самоврядування» та Земельним кодексом України.

Верховний Суд підтримав забудовника у суперечці з Львівською міською радою з приводу користування земельною ділянкою на Сихові. Розгляд справи у судах тривав близько 7 років.

Ініціатором позову став забудовник – Приватне акціонерне товариство «ІРОКС» (ПАТ «ІРОКС»), оскарживши у 2014 році ухвалу Львівською міської ради № 3397 від 2010 року.

Цією ухвалою міська рада скасувала рішення виконавчого комітету Львівської міської ради народних депутатів від 1988 року про відведення Автогаражному кооперативу № 15 (АГК № 15) ділянки площею 1,7 га на вул. Антонича, 8а під будівництво 2- і 5-поверхових гаражів-стоянок на 1260-1300 автомобілів.

У судах забудовник доводив, що приймаючи ухвалу про скасування попереднього рішення, міськрада вийшла за межі повноважень, наданих їй законом «Про місцеве самоврядування» та Земельним кодексом України.

30 років будівництва

Освоювати ділянку на Сихові почали ще у перших роках незалежності України.

У 1990 році Головне Управління архітектури і містобудування виконкому міської ради погодило кооперативу робочий проєкт автостоянки. Дозвіл на будівництво гаражів-стоянок АГК № 15 отримав у 1994 році. Згодом кооператив уклав договір підряду з забудовником, який виготовив технічну документацію для будівництва.

Після отримання дозволу на будівництво на ділянці розпочалися будівельні роботи. У лютому 2006 року, згідно з рішенням виконкому міської ради, кооператив отримав право будівництва на вул. Антонича, 8а об'єктів житлової нерухомості.

Були розроблені й отримані відповідні дозвільні документи, технічні умови на інженерне забезпечення об'єктів нерухомості (електропостачання, водопостачання, газопостачання).

У 2010 році Львівська міська рада звинуватила кооператив у систематичній несплаті коштів за користування землею і неосвоєння ділянки впродовж 20 років, вирішивши скасувати рішення виконавчого комітету від 1988 року.

У суді забудовник-пайовик відкинув ці закиди. Ставши пайовиком та виконавцем будівельно-монтажних робіт, забудовник ПАТ «ІРОКС» виконав будівельні роботи на загальну суму понад сотні мільйонів гривень.

Факт освоєння ділянки ПрАТ «ІРОКС» доводив тим, що на ній вже збудовано до 2016 р. нові об'єкти житлової та нежитлової нерухомості більш як 40 тис. кв. м.  

У судах

Спершу позовні вимоги ПрАТ«ІРОКС» щодо правомірності надання в користування земельної ділянки площею 1,7 га Автогаражному кооперативу АГК-15 Галицького району у 2014 році задовольнила суддя Галицького районного суду Волоско І. Р. Цю судову постанову залишила чинною колегія Львівського апеляційного адміністративного суду в складі голови Ніколіна В. В., суддів Гінди О. М., Качмара В. Я.

Обидві інстанції дійшли висновку, що органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення, якщо відповідно до цих рішень виникли правовідносини, пов'язані з реалізацією прав та охоронюваних законом інтересів і якщо суб'єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення.

Також суд зазначив, що правові акти органу місцевого самоврядування не можуть бути скасовані, оскільки були актами одноразового застосування і вичерпали свою дію після виконання.

Вимагаючи скасувати рішення львівських судів, міська рада звернулася з касаційною скаргою до Верховного суду, аргументуючи це тим, що ПрАТ«ІРОКС» не є учасником правовідносин, а тому його права та інтереси порушено не було і що спір щодо земельної ділянки стосується лише кооперативу.

Забудовник відповів, що є пайовиком будівництва і що кооператив окремо оскаржував рішення міської ради.

Верховний Суд підтримав забудовника, зазначивши, що органи місцевого самоврядування не вправі скасовувати попередні рішення, оскільки є відповідальними за свою діяльність перед юридичними і фізичними особами, а тому мають бути «гарантією стабільності суспільних відносин» між органами місцевого самоврядування і громадянами.

Колегія суддів Верховного Суду погодилася з висновком попередніх інстанцій про те, що на момент винесення спірної ухвали Львівської міської ради про скасування рішення виконавчого комітету Львівської міської ради народних депутатів від 1988 року воно вже було виконано, що й унеможливлює його скасування.

Також Верховний Суд погодився з висновком про те, що права та інтереси ПрАТ«ІРОКС» також були порушені, що і давало забудовнику право звернутися до суду.

Постановою Верховного Суду України від 21.08.2019р. касаційну скаргу Львівської міської ради було залишено без задоволення, а постанову Галицького районного суду м. Львова від 29 липня 2014 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 07 червня 2016 року залишено без змін.

Вислухавши аргументи сторін, колегія суддів Верховного Суду у складі голови Я. О. Берназюка, суддів І. В. Желєзного і Н. В. Коваленко дійшла висновку про те, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій у цій справі є законними та обґрунтованими й не підлягають скасуванню.

Постанова, яка була оприлюднена 25 листопада 2021, стала остаточною та оскарженню не підлягає.

Водночас  ПрАТ«ІРОКС» звернулося до Господарського суду Львівської області з позовом до Державної архітектурно-будівельної інспекції України та до Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області про визнання протиправними та скасування 5-ти рішень від 12.04.2018р. Йдеться про рішення «Про скасування реєстрації Декларації про початок виконання будівельних робіт» та 4-ри накази «Про скасування реєстрації Декларацій про готовність об'єкта до експлуатації», виданих Департаментом  державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області.

26 квітня 2021 р. Господарський суд повністю задовольнив позов ПрАТ «ІРОКС».

Після одержання та розгляду апеляційної скарги від Державної архітектурно-будівельної інспекції України та Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області Західний апеляційний суд виніс Ухвалу про усунення виявлених недоліків у скарзі.

Через зазначений судом термін 10 днів, незаконні Рішення та Накази Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області були визнані протиправними та скасовані.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, спір між міською радою і забудовником ПрАТ«ІРОКС» триває кілька років. У листопаді 2021 року забудовник довів законність будівництва  багатоповерхівки на вул. Тернопільській, 42. Крім того, цього року Верховний Суд також визнав незаконними перевірки цього будівництва.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
"Бананофікус", виливав томатний сік на депутата та викидання у смітник. Хто ж такий Остап Стахів насправді? (відео) "Бананофікус", виливав томатний сік на депутата та викидання у смітник. Хто ж такий Остап Стахів насправді? (відео)
18 листопада суд арештував Стахіва, якого звинувачують у замаху на повалення конституційного ладу в Україні.
ДАБІ зобов’язали сплатити 22 тисячі за програний суд забудовнику і скасовані  «пакетом» декларації ДАБІ зобов’язали сплатити 22 тисячі за програний суд забудовнику і скасовані «пакетом» декларації
Лише за один день Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області «пакетом» скасував забудовнику 10 дозвільних документів, що стосувалися будівництва житлового кварталу у Львові.
Loading...
Load next