Пікет, штовханина та сварки: як приймали бюджет Львівщини на 2022 рік? (відео)

Пікет, штовханина та сварки: як приймали бюджет Львівщини на 2022 рік? (відео)
Пікет, штовханина та безліч сварок. Вчора обласні обранці зібралися на останнє в цьому році пленарне засідання. На ньому затвердили бюджет області на 2022 рік. Він становитиме понад 6 мільярдів гривень.

Понад 200 освітян пікетували останню в цьому році сесію Львівської обласної ради. Усе тому що напередодні Дня Святого Миколая бюджетна комісія поспіхом ухвалила рішення скоротити видатки на галузь освіти в наступному році та перерозподілити 267 мільйонів гривень на інші цілі. Через це освітяни і забили на сполох. 

Не всі депутати, які це вивчали, подивилися, що вони приймають. Вони думали, що півтора мільярда бюджет освіти, то там є капітальні видатки. А там виявилися зарплати, виплати дітям сиротам і інші речі необхідні, захищені статті енергоносії, — повідомляє очільник департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Олег Паска.

Зокрема йдеться про зменшення фінансування закладів профтехосвіти.

За середню освіту гроші на зарплати дає міністерство освіти. Але є певні заклади, які утримує область як приміщення. Це частина коледжів, санаторні школи, і так далі. Оце було би те, що 3 місяці останніх цього року освітяни цих закладів були би без зарплати, без тепла, світла,  — зазначає секретарка комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Протестувальники бідкаються: таке рішення завдасть їм нищівного удару.

Якщо не додадуть 20% заробітної плати це означає, що приблизно 2 місяці люди будуть без зарплати, а якщо скоротиться оця виплата, ви самі розумієте, як в сьогоднішній час, коли все дорожчає в нас ще забирати ці копійки, — скаржиться учасниця акції протесту Галина Кашина.

В першу чергу це учні постраждають, бо на чому будуть вчитися, а матеріально-технічна база на кожну професію своя: якщо для механізаторів — це обладнання і трактори, машини. Якщо взяти кухарів — мікрохвильовки і все елементарне що є: і печі, і духовки, — додає учасниця протесту Мирослава Станасюк.

Врешті вдалося переконати обласних обранців не урізати видатків на галузь освіти.

Загалом обласний бюджет у наступному році становитиме понад 6 мільярдів гривень. З них на галузь освіти депутати передбачили майже 2 мільярди. Саме ж обговорення проєкту обласного бюджету подекуди було палким. Депутати не стримували емоцій: сварилися й кидалися папером.

Після численних дискусій та правок головного фінансового документу Львівщини депутатам вдалося знайти компроміс. Обласний бюджет ухвалили під оплески.

Отже, у 2022 році основні кошти скерують на фінансування галузі освіти, облаштування дорожньої інфраструктури та сферу медицини. Також через енергетичну кризу майже вдвічі зростуть видатки на енергоносії.

Він точно не є бюджетом проїдання, він точно не є бюджетом «чиновників», він в першу чергу є бюджетом перспектив і розвитку.  Якщо ж говорити про бюджет розвитку, сьогодні ми загальною цифрою прийняли 100 млн, але я маю велике сподівання, що ми зможемо найти відповідний ресурс і збільшити програму капітальних видатків, — зазначає голова Львівської облради Ірина Гримак.

А на реалізацію 29-ти обласних цільових програм обранці передбачили півтора мільярда гривень. Йдеться, зокрема, про нову програму «Цифрова Львівщина».

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові відкрили для проїзду вулицю Хмельницького та частину Бандери У Львові відкрили для проїзду вулицю Хмельницького та частину Бандери
По завершенню цих об’єктів у місті розпочинатимуть ремонт на Мазепи та Грінченка.
"Свободу Стахіву": прихильники антивакцинатора зібрали майже мільйон гривень для сплати застави "Свободу Стахіву": прихильники антивакцинатора зібрали майже мільйон гривень для сплати застави
Апеляційну скаргу Остапа Стахіва розглядав суддя Ігор Галапац.
Loading...
Load next