У Західноукраїнському дитячому медичному центрі майже 90% маленьких пацієнтів одужують від лейкемії (відео)

У Західноукраїнському дитячому медичному центрі майже 90% маленьких пацієнтів одужують від лейкемії (відео)
Ще 35 років тому в Україні лише одиниці одужували від гострої лейкемії, тобто раку крові.


Цей довгоочікуваний дзвінок для Маркіяна означає, що він поборов онкологію і повертається додому вже здоровим. Це вже так звана традиція, ритуал всіх діток, які вилікувалися від раку. Подзвеніти у нього мріють усі маленькі пацієнти, які перебувають в гематологічному відділенні Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Ще пів року тому серед них був і Маркіян.
 

Прийшов він до нас із гарячкою і це був якраз ковідний період початку епідемії і ми ще дуже мордувались з тим куди дитину перемістити, бо гарячка, всі боялися дуже ковіду. Ну але тести швидкі були зроблені, ковід заперечено і він прийшов до нас фактично з такими невмотивованими підйомами температури й це дуже часто характерно для гострої лейкемії, — зазначає завідувачка відділення гематології та інтенсивної хімієтерапії Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ірина Цимбалюк-Волошин.
 

Для батьків цей діагноз став просто шоком, адже хлопчик ріс абсолютно здоровим.
 

Дізнались чисто випадково. То було літо, червень, ми дітям поставили басейн, набрали воду. Ну трошки вода ще була холоднувата вони залізли покупались і в нього просто піднялась температура. Ми спочатку думали, що це проста простуда поки він на 3 день мені не почав біліти, — розповідає мати Маркіяна Мирослава Паламар.
 

Він в нас не хворів ніколи до того часу. Старший був трошки алергік, трошки хворів, а він ніколи й коли таке сталося. Воно міняє любого. Хочеш ти того чи не хочеш, воно тебе міняє, — додає батько Маркіяна Микола Паламар.
 

Хлопчик пробув у лікарні майже рік і 2 місяці. За цей час він не бачив своїх друзів, яких, за його словами, йому бракує для повного щастя.
 

Я бачив їх пару разів і то коли до школи ходив. А так то я їх цілий рік був не бачив, — зазначає Маркіян.
 

Минуло пів року як Маркіян покинув стіни лікарні. Він вже повернувся до навчання, а через деякий час зможе побачитися зі своїми однокласниками та друзями, і, звичайно робити все для здійснення своєї мрії бути кухарем.
 

Це щастя, це велике щастя, що просто дитина поборола ту хворобу і що можна ту хворобу побороти тут, що в нас є такі спеціалісти, які можуть надати ту потрібну допомогу, — ділиться враженнями мати Маркіяна.
 

Однією з найпоширеніших недуг у дитячій гематології є лімфобластна лейкемія, тобто рак крові. Щороку у відділенні лікують близько 40 дітей із вперше встановленим діагнозом.
 

Загалом лікування гострої лімфобластної лейкемії розраховане на 24 місяці. З них 12-14 місяців це інтенсивна хімієтерапія, яка переважно відбувається в умовах стаціонару з невеликим перебуванням вдома. Це багато хімієпрепаратів, які борються зі злоякісними клітинами. Це профілактика і лікування інфекційних ускладнень, геморагічних ускладнень, — зауважує Ірина Цимбалюк-Волошин.
 

Колись це захворювання було практично вироком і побороти лейкемію могли лише одиниці. А сьогодні майже 90% дітей повністю одужують.
 

Високі результати лікування раку у дітей досяжні якщо застосовувати європейські та Північно-Американські підходи. Для цього ми як особлива дитяча лікарня застосували свій особливий шлях. Ми навчали спеціалістів у країнах Західної Європи та Північної Америки. Ми застосовуємо ліки, які застосовуються у світі у передових технологіях. Таким чином комбінація всіх цих факторів і застосування європейських протоколів дозволяє нам вилікувати великий відсоток наших пацієнтів, — додає керівник «клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру» Роман Кізима.
 

І чим швидше виявлять захворювання, тим більше шансів забути про нього назавжди.
 

Для того, щоб виявити важке захворювання зокрема раку у дитини треба бути уважними й батькам і лікарям і усім, хто пильнує за дитиною. Симптоми раку такі як втрата маси тіла, слабкість, нудота, блювота, поява синців на тілі мають однозначно призвести до звернення дитини з батьками до лікарні де буде встановлений остаточний діагноз, — пояснює Роман Кізима.
 

Додамо, щороку у Західноукраїнському дитячому медичному центрі проводять понад 3 тисячі консультацій та оглядів, і виявляють близько 70 нових випадків раку, а ще 40 — лейкемій. Щодня ціла мультидисциплінарна команда лікарів працює над порятунком дітей. Медики наголошують: онкологію неможливо попередити, але можливо вчасно виявити та вилікувати.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Львівська дитяча лікарня подала проєкт на конкурс Громадського бюджету: в чому його суть (відео) Львівська дитяча лікарня подала проєкт на конкурс Громадського бюджету: в чому його суть (відео)
Львівська дитяча лікарня подалася на великий та малий проєкти Громадського бюджету
Проект "Мішечок": у Львові школярі виготовили рекордну кількість екоторбинок (відео) Проект "Мішечок": у Львові школярі виготовили рекордну кількість екоторбинок (відео)
Однотонні та стримані або ж яскраві та веселі. Учні однієї із львівських шкіл долучилися до Всеукраїнського проєкт "Мішечок" та виготовили рекордну кількість екоторбинок.
Навчальний рік у школі: у Львові дітлахи та їх батьки готуються до 1 вересня (відео) Навчальний рік у школі: у Львові дітлахи та їх батьки готуються до 1 вересня (відео)
До початку нового навчального року залишилось менше місяця. Батьки квапляться придбати для своїх дітлахів усе необхідне.
Loading...
Load next