Готовність Львівщини до надзвичайної ситуації: як діяти та де ховатися (відео)

Готовність Львівщини до надзвичайної ситуації: як діяти та де ховатися (відео)
Наші журналісти оглянули у Меденичах протирадіаційне укриття, розташоване у місцевому ліцеї, а в Пустомитах побували у приватному сховищі елеватора та комунальному укритті школи.

Загалом на Львівщині є 937 сховищ і протирадіаційних укриттів, а також 169 604 найпростіших укриттів у багатоквартирних та приватних будинках.

Дрогобицький район

Меденицький професійний ліцей. На території навчального закладу розміщене протирадіаційне укриття. Тут у напівпідвальному приміщенні у двох кімнатах, одна з яких раніше використовувалася як тир, зараз може перебувати 1100 людей. У ліцеї ж навчається 408 учнів і працює ще 90 осіб. Тож місця у сховищі їм предостатньо. Розраховане укриття суто для потреб навчального закладу. І хоча ліцей – державний, утримують сховище за свій власний кошт.  

Держава не виділяла жодних коштів на ремонти, бодай поточні, не то що капітальні таких укриттів. Тому все це що тут є і підтримання в належному стані, це все власним коштом навчального закладу, — каже Василь Лужецький, директор ДНЗ «Меденицький професійний ліцей». 

При будівництві воно було зразу спроєктовано, і, відповідно, система вентиляції спроєктована і санвузли. І, як на мене, воно є досить в непоганому стані. Є нюанси, зрозуміло, але як сказав директор ліцею, фінансування на ці речі не було. Вони підтримували з своїх власних коштів, які десь там заробили, — розповідає Андрій Ванівський, начальник відділу з питань діяльності правоохоронних органів, оборони та мобілізаційної роботи, цивільного захисту населення Меденицьої селищної ради .

До речі, проблем з водою, каже директор, тут не виникне, навіть якщо у всіх Меденичах вимкнуть світло. 

Ми маємо свою свердловину, видобуваємо свою воду. Вода йде під тиском з водонапірної вежі. Тому орієнтовно 12 годин без електрики ми водою будемо забезпечені, — запевняє Василь Лужецький. 

Санітарний стан у цих приміщеннях підтримують постійно. Навчання для учнів також проводять регулярно. Тож проблем з евакуацією і готовністю до неї не виникне, переконує директор ліцею. 

Пустомити 

Три роки тому громадська організація допомогла Пустомитівському ліцею №2 залучити меценатів та кошти місцевого бюджету, щоб обладнати тут чудовий такий спортивний зал. Призначений він не для уроків фізкультури, а для занять з боротьби, кікбоксингу та інших видів спорту. Займаються тут учні як цього ліцею, так і діти з інших шкіл. Ремонтні роботи в приміщеннях допомагали проводити самі тренери. І ось це комфортне приміщення і є укриттям. 

Крім двох великих залів, тут є ще одна кімната. Далі є роздягальня, з душовими, з туалетами, ну і є зал для кікбоксингу, — розповідає Ігор Мадай, директор Пустомитівського ліцею №2 ім. В. Кучабського.

Тут є запаси як питної води, так і технічної — в цій бочці близько 5 кубів рідини. На 12 годин евакуації, як передбачено за протоколом, цього цілком вистачить. 

Також ми маємо інструмент в разі розбирання якихось завалів, кувалди, лом, кирка, сокира. Щоб у якийсь час, не дай Бог, звичайно, але можна було використати, — зауважив Леонід Шемедюк, заступник директора з господарської роботи Пустомитівського ліцею №2 ім. В. Кучабського. 

А ще минулоріч приміщення обладнали протипожежною сигналізацією. Ну і куди ж без засобів першої технічної і домедичної допомоги. 

Медикаментів необхідних для надання першої допомоги. І в разі вимкнення світла в нас є ліхтарики. Ліхтарики на батарейках. Запас батарейок і щоб вони в ліхтариках були і з плюсом. Тобто батарейки є в запасі, — каже Леонід Шемедюк. 

Розраховане приміщення на 750 людей. Саме стільки учнів тут навчається. 

При потребі ми розставляємо крісла. Але в принципі можна сідати і тут, бо сирість не буде іти з-під землі, — запевняє Ігор Мадай. 

У Львівській ОДА кажуть: ті захисні споруди, які ми отримали в спадок з Радянського Союзу, у наш час суттєво покращено. 

Ми проводимо постійні перевірки і можливості щодо вдосконалення систем захисних споруд. Вони є в 3-х формах власності – в державній, комунальній і приватній, в кожному місті є особи, які займаються укриттям. Але хотів би звернутися до мешканців Львівщини, що, звичайно, потрібно самому перевіряти в якому стані. Дуже часто вони належать до ОСББ, — пояснив Максим Козицький, голова Львівської облдержадміністрації. 

А поки ви задумуєтеся над тим, як облаштовані ваші сховища, покажемо, як виглядає укриття одного з приватних підприємств Пустомитівської громади. Ліжка із постіллю, всі необхідні засоби, і головне – комфорт для працівників, щоб у стресовій ситуації вони могли хоч трохи перепочити і знову приступити до роботи. Бо ж цей об’єкт – стратегічно важливий.  

Саме укриття укомплектовано і передбачене для укриття робочої зміни нашого підприємства в кількості 20 осіб. При потребі може бути збільшено до 60 осіб  передбачено як і вогнегасні засоби, медичні засоби, санвузол, вода, місце для приймання їжі, — розповідає Андрій Ренкас, начальник відділу пожежної безпеки приватного підприємства Пустомитівської ОТГ. 

Загалом же місцева громада, зі слів голови, цілком готова до будь-якої ситуації. Тож переживати місцевим мешканцям не варто.  

Маємо закуплені генератори, які будуть живити двигуни на водозаборах в кожному великому населеному пункті нашої громади, таких маємо 4. Окрім того, маємо пальне, закуплене для того, щоб кілька днів можна було протриматися, до тижня часу автономно, щоб забезпечити водопостачання, — запевнив Олег Серняк, голова Пустомитівської ОТГ. 

Загалом же в області цілком вистачає укриттів для всього населення. І здебільшого вони забезпечені усім необхідним.  

На сьогодні маємо інформацію про перевірку 347 захисних споруд з 937. Це категорія сховищ і протирадіаційних укриттів і 31,5 тис. приблизно найпростіших укриттів, яких маємо 169 604 на сьогодні. Ця цифра є на п’ятницю минулого тижня, — Ігор Туз, директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації. 

Зрозуміло ж, що за тиждень кількість перевірених сховищ зросла. Дізнатися всю необхідну інформацію про укриття на території області ви можете на сайті головного управління ДСНС Львівщини та на геолокаційному порталі Львівської області в розділі «цивільний захист».  

 Є карта, де нанесено захисні споруди цивільного захисту класу сховища і протирадіаційні укриття. Якщо натиснути, то буде тип захисної споруди, і місце її розташування, — каже Володимир Кравцов, начальник відділ захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій Львівської облдержадміністрації. 

Як бачите, до надзвичайних ситуацій Львівщина готова. Але не полінуйтеся і ви перевірити укриття у власному будинку. 

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  

Віра Коновал pravdatutnews.com

Читайте також
Уроки безпеки для школярів Львівщини: дітей вчать правил поведінки під час надзвичайних ситуацій (відео) Уроки безпеки для школярів Львівщини: дітей вчать правил поведінки під час надзвичайних ситуацій (відео)
Уроки безпеки для школярів. Львівські вогнеборці спільно із поліціянтами навчають дітлахів правил поведінки у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. Такі пізнавальні уроки відбудуться у всіх районах області.
Чи готова Львівщина до надзвичайної ситуації (відео) Чи готова Львівщина до надзвичайної ситуації (відео)
Львів напрацював план заходів і активно співпрацює з територіальною обороною, на випадок надзвичайної ситуації.  
В Україні запровадили надзвичайний стан: як готується Львівщина  (відео) В Україні запровадили надзвичайний стан: як готується Львівщина (відео)
Рішення дня — надзвичайний стан запровадили на території України. Не виняток і Львівщина. Що ж це означає і як змінить життя цивільного населення – у нашому сюжеті.
Loading...
Load next