Мистецький фронт у Львові: на сцені – тимчасові ліжка, в галереях – гуманітарні штаби (відео)

Мистецький фронт у Львові: на сцені – тимчасові ліжка, в галереях – гуманітарні штаби (відео)
За понад місяць війни через театри пройшло сотні тисяч переселенців та біженців. Проте життя продовжується і заклади культури відновлюють свій звичний ритм

 З початку повномасштабного вторгнення рашистів в Україну львівські мистецькі установи та культурні осередки перекваліфікувалися на місця прихистку для переселенців і біженців. За понад місяць протистоянь проти російських загарбників через театри Львова пройшло сотні тисяч людей, які покинули свої домівки. Проте життя продовжується і заклади культури відновлюють свій звичний ритм.

І от час настав,  і це дуже добре, що ми мусимо почати щось говорити, співати, бодай тихенько, щоби музи заговорили, а пушки хоча би теж почали трохи стихати. Відповідно ми починаємо теж свою діяльність. Сьогодні в нас є вистава за Стусом « Марко проклятий або Східна легенда», - розповідає Андрій Водичев, актор Львівського академічного театру імені Леся Курбаса.

Від початку російсько-української війни Муніципальний мистецький центр прийняв понад 4 сотні переселенців, де також надавали психологічну допомогу. Зараз ж тут відкрили простір для спільної роботи вимушено переміщених осіб та львів’ян «Співпраця». А ще виставковий проект «Укриття».

Минулого тижня ми відкрили виставки, 2. Я згодом вам проведу екскурсію. Це Влада Ралко, яка теж стала тимчасово переміщеною до Львова художницею, і Kinder album , її роботи ви можете бачити тут.  І весь цей час ми намагалися певним чином нашу статутну діяльність робити, - повідомляє Ляна Мицько, директорка Львівського муніципального мистецького центру.

Також львівські культурні установи співпрацюють із закладами, які тимчасово евакуювались із зони бойових дій.  Незабаром можна буде подивитися на їхні спільні проекти.

Важкий трохи настрій у Львові. Тому, що люди мають десь виговорюватися, десь слухати один одного,  десь виспівуватись, десь рефлексувати.  І це важливо тому,що через культуру можна рефлексувати, можна рефлексувати через мистецтво, можна рефлексувати через виставу, через концерт, - каже Наталія Бунда, директорка департаменту розвитку Львівської міськради.

Тож,  у час війни кожен має бути на своєму фронті, щоб підтримувати ситуацію в державі  та бойовий дух українців.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 
Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Безкоштовні одяг і взуття для переселенців у Львові (відео) Безкоштовні одяг і взуття для переселенців у Львові (відео)
Вимушено переміщені люди можуть отримати тут усе необхідне. Львів’ян можуть долучитися, поділившись речами, які не використовують.
Майстер-класи для дітей-переселенців  у Львові (відео) Майстер-класи для дітей-переселенців у Львові (відео)
Власноруч виготовлені вироби дітки можуть передати нашим захисникам, які борються за свободу України.
«Швидка» від Папи Римського (відео) «Швидка» від Папи Римського (відео)
Машину з Ватикану до України привіз папський жертовник кардинал-диякон Конрад Краєвський. Карета «швидкої» повністю укомплектована і готова до виїздів.
Loading...
Load next