Перший некомуністичний мітинг в Україні: у Львові згадали події 1988 року (відео)

Перший некомуністичний мітинг в Україні: у Львові згадали події 1988 року (відео)

34 роки потому після першого масового некомуністичного мітингу в Україні: у Львові біля пам’ятника «Просвіті» зібралися учасники товариства, аби згадати провідників, ідейників та учасників знакового віче. Саме 13 червня 1988 року біля пам’ятника Франкові зібрався стихійний протестний мітинг, на якому фактично й утворилося Товариство української мови. Члени об’єднання ставили за мету захист української культури, а особливо мови. І це всупереч тодішнього комуністичного режиму, який намагався усіляко зірвати процеси українізації. Зокрема й збори, що були заплановані власне на 13 червня.

Коли прийшли у приміщення, де мали відбутися збори, то там висів замок, написано перекрученою мовою, що збори відміняються. І відповідно народ пішов до пам’ятника Каменяреві і там було проведено власне віче, — розповідає голова Львівського обласного об’єднання всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Ярослав Пітко.

До слова, такі зустрічі «просвітяни» у Львові влаштовують щороку. А усі акції проводять під гаслом: «Мова – держави основа».

Тоді було вибрано найголовніший напрямок – боротьба за утвердження української мови. Тому і товариство було названо «Товариство української мови». Тому, що маємо усвідомити, що це є основа державності, — зауважує Ярослав Пітко.

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  https://pravdatutnews.com/lviv/2022/02/19/13052-u-lvovi-prooperuvaly-divchynku-yaka-narodylasya-z-6-palchykamy-na

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео) Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео)
Тренували військовослужбовців ЗСУ британські інструктори.
Історії біженців, що шукають порятунок (відео) Історії біженців, що шукають порятунок (відео)
За 7 днів російсько-української війни Львівщина прийняла більш ніж 40 тисяч переселенців та понад 100 тисяч біженців виїхало до Польщі.
У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк
Він пройшов Іловайський котел і 119 днів полону.
Loading...
Load next