Як працює банківська система в умовах війни та чи чекати на зростання курсу валют? (відео)

Як працює банківська система в умовах війни та чи чекати на зростання курсу валют? (відео)
38% фінансових установ за 8 місяців повномасштабної війни стали збитковими.

Ризиків стає більше, а схвалених заявок – менше. Українські банки прогнозують подальше уповільнення кредитування в умовах війни. Про це йдеться у результатах щоквартального опитування НБУ. Та і попит з боку населення частково скорочується, зокрема через погіршення споживчих настроїв.

Якщо до війни багато банків кредитували, то зараз це замінюється тим, що запущено дуже багато програм, наприклад, для підприємців, - каже Олена Коробкова, голова Ради НАБУ.

Щодо самої банківської системи, 38% фінансових установ за 8 місяців повномасштабної війни стали збитковими.

42 банки отримали прибуток у розмірі майже 24 млрд грн. 26 установ отримали 16 млрд грн збитків. Зрозуміло, що банківська система сьогодні це взагалі не про прибутки, - каже Олена Коробкова, голова Ради НАБУ.

Для порівняння, за аналогічний період торік 90% банків мали позитивний баланс  – 44,1 млрд грн. Та попри значні труднощі, система наразі тримається.

Багато в чому ми залежимо від допомоги Заходу. Поки є ця допомога, поки є можливості кредитів МВФ, поки є можливості постачання валюти в країну, ситуація більш-менш стабільна. Але ми повинні розуміти, що наша економіка сама повинна бути спроможною генерувати спроможності заробляти кошти. І більше того, якщо країна покаже такі спроможності, то і західні інвестори також включаться, - пояснює Віктор Борщевський, економіст.

Як один із варіантів економіст Віктор Борщевський пропонує давати можливості малому бізнесу йти в сектори економіки, які зможуть бути конкурентно спроможними на зовнішньому ринку.

Насамперед, це ІТ-сфера, малий бізнес, підприємства – тобто ті, які виробляють продукцію, яка може бути затребувана, в Європі у тому числі. Тому, що Європа створила певні пільгові можливості для експортування на її ринок. І знову ж таки, велика кількість грошей заходила до нас через тих, кого ми називаємо заробітчанами, - додає Віктор Борщевський, економіст.

Нагадаємо, у Нацбанку повідомили, який курс валют закладений у Держбюджеті на наступний рік.

Середньорічний прогноз, який дає Кабмін, незважаючи на те, що це – чисто технічний розрахунковий курс, складає на рівні 42,2, - каже Василь Фурман, заступник голови Ради НБУ.

Разом із тим, у Бюджеті-2023 Уряд, за словами Василя Фурмана, робить ставку на знову ж таки іноземні запозичення.

Наприклад, заяви США про те, що вони нам щомісячно до закінчення війни зможуть допомагати 1,5 млрд доларів. Плюс є заклик до наших європейських партнерів також, щоб вони виділили нам таку ж саму суму. Плюс мова йде про нову програму співпраці з МВФ: сума й терміни цієї програми обговорюються, - розповів Василь Фурман, заступник голови Ради НБУ.

А от спрогнозувати подальший курс валют не зможе жоден із експертів, адже один із критичних чинників – це розвиток подій на фронті.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Львівська міськрада виділила 75 млн грн на проєкти, які оберуть львів'яни Львівська міськрада виділила 75 млн грн на проєкти, які оберуть львів'яни
Львівська міськрада виділила 75 млн грн, що дозволить реалізувати орієнтовно 8 великих та 100 малих проєктів упродовж наступного року
Дезінфекція парків від кліщів у Львові Дезінфекція парків від кліщів у Львові
Парки та зелені зони оброблятимуть препаратом, що має спрямовану дію винятково на паразитів і не є шкідливим для людей та тварин.
У Білорусі розпочалася раптова перевірка бойової готовності військ: що про це думають львів’яни? (відео) У Білорусі розпочалася раптова перевірка бойової готовності військ: що про це думають львів’яни? (відео)
Серйозної загрози з боку білоруської армії не вбачають, водночас розуміють, що рб і рф діють за єдиним сценарієм.
Loading...
Load next