У Львівському історичному музеї проходить виставка «Львів і вода» (відео)

У Львівському історичному музеї проходить виставка «Львів і вода» (відео)

Старе цеберко, дерев’яни труби та перші лічильники – експозицію унікальних знахідок, пов’язаних із життєдайною представили в історичному музеї. «Львів і вода» – це дві великі кімнати, що порталом переносять в історію водопостачання та водовідведення міста. Загалом – близько 200 оригінальних предметів.

Керамічні труби використовувалися відносно недовго, приблизно років 200, а вже із 17 ст ми маємо ось такі унікальні предмети, як, наприклад, ось цей фрагмент водопровідної труби, але вже дерев’яної. Вона походить теж зі Львова і під час ремонту одного з будинків ще приблизно в 50х роках вже минулого століття, 20-го, її відкопали, - каже Андрій Музика, завідувач відділу «Музей історії Львова» Львівського історичного музею

Серед унікальних артефактів – відро 16 століття, знайдене під час археологічних досліджень на вулиці Федорова. Окремий акцент – використання води у релігійних обрядах різних національних спільнот, які проживали у Львові впродовж минулого століття.

Цінний предмет – трисвічник для освячення Йорданської води, належав Греко-Католицькому священнику Івану Кубаю, котрий проводив освячення води Йорданської в часі, коли церква була забороненою, тобто в часи підпілля.

Серед цінних речей – посудина для освяченої води, яка майже 200 років перебувала в костелі Марії Сніжної. Особливу увагу куратор виставкового проєкту «Львів і вода» Андрій Музика звертає на світлину.

Свято хрещення християн віри Євангельської.

Переважають тут світлини кінця 19-го – початку 21 століття. Більшість із них представлені на загал вперше. Подача води до помешкань львів’ян розпочалася лише 120 років тому. До цього часу ж містяни набирали воду у криницях, яких налічувалося понад 200.

Наприклад, місце, яке зараз львів’яни можливо і не впізнають, бо це є теперішня площа генерала Григоренка і управління обласної поліції. На початку 20 ст на місці пам’ятника захисникам Української державності, тобто правоохоронцям, які загинули під час виконання службових обов’язків, була така громадська криниця.

І звісно ж, куди без Полтви? Цій річці присвячений окремий розділ. Найдавніші світлини, на яких можна побачити річку ще назовні. А також пам’ятки, адже Полтву історики називають «хранителькою пам’яті про події та людей». У цій невеликій вітрині зібрані цінні речі, знайдені у львівьских підземеллях, де протікє Полтва»

Це і монети, котрі датуються початком 20-го ст: австрійські, польські, пізніше радянські. Це є відзнаки від військової уніформи.

Є тут і предмети, знайдені в річці на момент її так званого засклепіння на рубежі 19 століття.

Цей перстень, який ми датуємо 18 ст і дуже цінна річ це підвіска із монограмою. Знайшли її у 1899 році.

Цим виставковим проєктом працівники музею намагалися показати львів’янам те, завдяки чому місто існувало ще з початку 13-го століття, адже саме вода була вкрай важливим ресурсом. Вона була не лише джерелом життя чи промислу, але й відігравала важливу роль у обороні.

Використовували і в обороні міста Львова. Теж ми не забуваємо про це говорити, що і річка Полтва, і струмки, які збігали із Замкової гори, їх використовували в оборонних цілях міста впродовж довшого часу, - каже Андрій Музика, завідувач відділу «Музей історії Львова» Львівського історичного музею.

Нині ж наголошують на раціональному використанні та збереженні водних ресурсів у регіоні. Триватиме виставка у Львівському історичному музеї до кінця року.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 


Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Вже цієї осені усі львів'яни матимуть змогу отримувати воду без хлору
У Львові відмовляються від використання рідкого хлору для дезінфекції води. Так вже восени усі жителі міста матимуть змогу отримувати воду без хлору.
Loading...
Load next