В Україні діє ініціатива ВООЗ з викорінення поліомієліту: що це за хвороба та як боротися? (відео)

В Україні діє ініціатива ВООЗ з викорінення поліомієліту: що це за хвороба та як боротися? (відео)
Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту.

Одним з захворювань, яке неможливо вилікувати, але можливо попередити є поліомієліт. Подолати його можна, але лише завдяки вакцинації.  Шістьох доз достатньо, щоб сформувався імунітет до кінця життя. Це входить до календаря безкоштовних профілактичних щеплень, яке роблять дітям в Україні.

В Україні триває спалах поліомієліту після того, як наприкінці минулого року виявили у діток в Рівненській і Закарпатській області вакциноспорідненийполіовірус, тому увага всього світу прикута до України для того, щоб ми змогли подолати спалах і залишити за собою статус країни вільної від поліомієліту, - каже Наталія Іванченко, генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хворіб МОЗ України.

Поліомієліт – це інфекційне захворювання, яке спричиняє інвалідність, надає серцозної шкоди здоровю дітей, тому на глобальному рівні була запроваджена ініціатива щодо викорінення поліомієліту. Це сталося у 1988 році. Чому виникла взагалі така ініціатива, тому що 350 тисяч дітей внаслідок поліомієліту паралізовані залишалися. І в 125 країнах поліомієліт був ендемічним захворюванням, тому всі країни світу обєдналися для цієї глобальної ініціативи. Це дозволило нам радикально зменшити кількість випадків захворювання і на сьогоднішній день ендемічною ця хвороба є лише в 2 країнах світу, - розповідає Реймонд Данколі, координатор протидії спалаху епідемії поліомієліту в Україні.

Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту.А він, нагадаємо, передається від людини до людини через брудні руки, заражену їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина.

До кінця року ідеальний варіант коли вакциновано 95% населення. Якщо ми говоримо що пройшло 3 квартали ну хоча би 70% ми би мали мати вакцинованих діток. На жаль, станом на сьогодні середнє охоплення вакцинацією проти поліомієліту дітей зокрема віком до року становить 43%, - каже Наталія Іванченко, генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хворіб МОЗ України.

Тому зараз діє ініціатива Всесвітньої організації охорони здоров’я з викорінення поліомієліту. Відтак, представники відвідують ті міста та населені пункти України, де ситуація з вакцинації є на низькому рівні.

Протягом останніх 4-5 днів ми були в таких населених пунктах як зокрема містечко Рудки, Сколе, Червоноград, Самбір і село Нагірне. Це були інформаційні кампанії, де ми повідомляли місцевому населенню про небезпеку спалаху поліомієліту, - розповідає Мозес Обейімен, консультант ВООЗ.

Також проводяться тренінги для епідеміологів щодо гострого в’ялогопараліча та нагляду за навколишнім середовищем. Фахівці тут працюють за чотирма стратегіями, які на глобальному рівні допомогли зменшити кількість країн де поліомієліт був едемічним захворюванням.

Перше – це є збільшення охоплення календарними щепленнями, тобто рутинна вакцинація і кінцевий рівень охоплення має становити 95%. Друге – це ми даємо додаткові дози вакцини тим дітям, які можуть їх отримувати. Ми називаємо це додаткові імунізаційні заходи. Третє це так звані підчищуючі імунізаційні кампанії і 4 це наш епідеміологічний нагляд за гострим в’ялим паралічем, - пояснює Реймонд Данколі, координатор протидії спалаху епідемії поліомієліту в Україні.

За даними центру громадського здоровя, якщо світ припинить боротися з поліомієлітом, вже за 10 років реєструватиметься 200 тисяч нових випадків по всій планеті. Тому, щоб цього не трапилось потрібно вчасно вакцинувати дітей та надолужити пропущені щеплення.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 


Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Львівська поліція затримала злочинця який "полював" на пенсіонерок
У Львові правоохоронці затримали 31-річного зловмисника, причетного до пограбування пенсіонерок. Він вкрав золоті сережки щонайменше у трьох жінок.
У Львові доступ до ресторанів нададуть лише вакцинованим або за ПЛР-тестом (відео) У Львові доступ до ресторанів нададуть лише вакцинованим або за ПЛР-тестом (відео)
Міська комісія ТЕБ і НС вирішила все ж таки посилити карантинні обмеження у Львові внаслідок стрімкого поширення коронавірусу серед населення. Зокрема, учні 5-11 класів переходять на дистанційне навчання, а також призупиняють планові госпіталізації та операції у лікарнях.
Смертельна пожежа: у Львові горіла квартира на 4 поверсі будинку на вул. Петлюри Смертельна пожежа: у Львові горіла квартира на 4 поверсі будинку на вул. Петлюри
Унаслідок пожежі на 4 поверсі будинку на вул. Петлюри, 29 загинула 84-річна жінка
Loading...
Load next