У школах Львівщини реалізували пілотний проєкт ВООЗ "Школи без нікотину та тютюну"

У школах Львівщини реалізували пілотний проєкт ВООЗ "Школи без нікотину та тютюну"
У школах Львівської області реалізували пілотний проєкт ВООЗ, який передбачає інформування учнів про небезпеку куріння. З різних районів та міст вже залучили 10 шкіл.

Безпечного паління не існує. А отже так чи інакше воно приносить шкоду для здоров’я і навіть загрозу для життя. Це підтверджує і статистика. Щорічно куріння вбиває 8 мільонів людей по всьому світу, а в Україні від хвороб спричинених цією шкідливою звичкою помирає 85 тисяч українців. Та чи не найгірше те, що 95% курців починають курити в молодому віці.

Тютюнова індустрія не стоїть на місці. Вона підбирає, підшуковує підбирає нові інструменти для того аби залучати нових споживачів до своєї продукції і ключовою мішенню тютюнової індустрії є саме діти, учнівська молодь. Тому що дані тютюнових досліджень демонструють, що до 18 років близько 80% людей, які в майбутньому стають курцями їхній досі від починається саме до 18 років і це у 80% випадках, - каже Дмитро Купира, координатор пілотного проекту «Школи без нікотину та тютюну» в Україні.

Так і виникають захворювання, які запускають незворотні процеси в організмі. Тому основна мета – саме профілактика. Тобто одуматись зараз, щоб в майбутньому не лікувати серйозні наслідки.

Легені першочергово приймають нікотин, дим, то по статистиці можу сказати, що за 9 місяців у 2022 році на Львівщині зареєстровано 12 тисяч випадків хронічних обструктивн7их захворювань легень. З них 9 тисяч це захворювання бронхіальної астми.  Куріння передчасно зношує серцевий м’яз і якщо підлітки  курять, то в подальшому скажем 35-40 це в них дуже великий ризик і це статистика показує, що в них є інсульти, інфаркти, - зауважив Володимир Чорній, начальник управління департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА.

Відтак, щоб підвищити обізнаність молоді щодо небезпеки вживання тютюнових виробів та електронних сигарет у школах Львіської області реалізували пілотний проект Всесвітньої організації охорони здоровя «Школи без нікотину та тютюну».

На Львівщині були вибрані 10шклі в різних містечках, різного обєму від маленьких до великих. Працювали з учнями 9-11 класів. Чому саме з ними, ну тому що напевно вони найбільше є тією групою ризику, яка може власне вибрати паління для себе Як спосіб життя. І 73 класа в 10 школах були обрані для проведення такої роботи, - каже Наталія Іванченко, генеральна директорка Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ.

Проект передбачає обговорення та впровадження політики запобігання вживання тютюну та нікотину у школах, інформаційну кампанію, проведення двох раундів опитування серед учні. В яких у першому турі взяло участь майже 1400 учнів, а у другому близько більше тисячі.

За останні 30 днів учні та представники фахівці шкіл заявили що 19% учнів під час першої хвилі є споживачами нікотивнових елетронних сигарет, або тютюнових виробів і 16%  під час другої хвилі. Таким чином різниця між першою і другою хвилею становить 16%. Таким чином На 16% після проведення інформаційної кампанії заявили, що вони вже не є споживачами нікотинових та тютюнових виробів, - розповів Дмитро Купира, координатор пілотного проекту «Школи без нікотину та тютюну» в Україні

Отже пілотний проект показав успішні результати. Дві третини теперішніх споживачів тютюнових та нікотинових виробів намагалися відмовитися від цієї поганої звички протягом останніх 12 місяців, суттєво збільшилась кількість опитаних та проінформованих учнів, а також відсоток тих хто помічав випадки куріння на території школи протягом останніх 14 днів знизився на 20%. Попри це боротьба з тютюнопалінням все ще триває, а отже і такі інформаційні кампанії продовжуватимуться і надалі.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Смертоносна рослина: які наслідки викликає борщівник та як від нього врятуватись (відео) Смертоносна рослина: які наслідки викликає борщівник та як від нього врятуватись (відео)
Борщівник Сосновського, який в народі називають «помстою Сталіна», активно атакує Львівщину. Пилок цього бур’яну здатен потрапити на шкіру людини навіть через одяг і спричинити значну шкоду чи не всьому організму.
У Львові діти зможуть спробувати себе у ролі ведучих (відео) У Львові діти зможуть спробувати себе у ролі ведучих (відео)
Телеканал ПравдаТУТ Львів змінює формат та оголошує конкурс до Дня захисту дітей! Малеча зможе спробувати себе у ролі наших ведучих та провести самостійно увесь випуск програми.
У Львові провели акцію з безкоштовного чипування собак (відео) У Львові провели акцію з безкоштовного чипування собак (відео)
Кожен охочий мав нагоду безкоштовно вживити під шкіру собаці мініатюрний пристрій, за допомогою якого улюбленця можна буде ідентифікувати у будь-якій точці світу.
Loading...
Load next