У Львові поховали прах одного з останніх командирів УПА Євгена Штендери

У Львові поховали прах одного з останніх командирів УПА Євгена Штендери

У Львові поховали прах одного з останніх командирів УПА Євгена Штендери, який помер у Канаді два роки тому.

Про це повідомила Львівська міська рада.

Сьогодні у Львові поховали одного з останніх командирів УПА Євгена Штендера. Він помер два роки тому - на 99-му році життя, у Канаді, а кремували його у США. Прах сотника УПА поховали у родинному гробівці на Личаківському кладовищі разом з прахом його доньки Софії, - йдеться у дописі.

Вшанувати командира УПА прийшли міський голова Львова Андрій Садовий, засновник та представники ГО «Меморіал» Роман Гунда, керівники обласної адміністрації, депутати, духовенство та громада міста.

На похованні були присутні наймолодша донька Євгена Штендера - Надія, племінник Юрій Штендера і родина зі Львівщини.

Ця людина - як згусток волі і енергії для боротьби за незалежну Україну. І в умовах сьогоднішньої російсько-української війни - це дуже важлива постать для вшанування і віддання йому останньої честі, відповідно до військових традицій, - наголосив кандидат історичних наук, президент фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич.

Повідомляється, що з нагоди перепоховання Євгена Штендери сьогодні в Палаці Мистецтв проходить показ документального фільму «Рубіж. Грубешівська операція». Фільм присвячений спільній польсько-українській атаці на підконтрольне комуністам польське місто Грубешів, і його зняли за спогадами Євгена Штендери, адже він тоді був одним із керівників спільної операції з польським націоналістичним підпіллям.

Євген Штендера (псевдоніми «Прірва», «Зоряний», «Нерв») – сотник Української повстанської армії (УПА), бібліотекар, публіцист і дослідник історії УПА.

Народився 2 січня 1924 року у селі Волиця Барилова Радехівського повіту (колишній Радехівський, а зараз –Червоноградський район на Львівщині). Навчався у львівській українській гімназії, згодом у Радехові та Сокалі. У 1940 році став членом Юнацтва ОУН. З весни 1943 року боровся в лавах УПА на Волині, де проходив військові вишколи. Був військовим референтом у Радехівському повіті, надрайоновим Любачівського (Польща) надрайону, провідником Третьої (ІІІ) округи ОУН (Холмщина і Підляшшя). Був також командиром рейду УПА у Східну Пруссію (зима 1948 року).

У 1956 році емігрував із Німеччини до Канади. На посаді відповідального редактора видавництва «Літопис УПА» та його видань працював 25 років (із 1975 до 2000 року). Є автором статей про українське підпілля й історії про УПА, про радянську політику, економіку і суспільство, в більшості - українською мовою, а також у перекладі англійською і польською.

У 2010 році третій Президент України Віктор Ющенко нагородив Євгена Штендеру Хрестом Івана Мазепи - за значний внесок у відродження національної, культурно-мистецької, духовної, архітектурної, військово-історичної спадщини, заслуги у державотворчій, дипломатичній, гуманістичній, науковій, просвітницькій та благодійній діяльності.

Нагадаємо, Окупанти відправляють студентів з ТОТ Луганщини працювати на КамАЗ та інші заводи, - Спротив

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Померла зв’язкова командирів УПА Померла зв’язкова командирів УПА
Катерина Щерба на псевдо «Олеся» протягом 1943-1945 років була зв’язковою Романа Шухевича, Омеляна Польового та Дмитра Карпенка
У Музеї народної архітектури та побуту з'явиться реконструкція криївки УПА (відео) У Музеї народної архітектури та побуту з'явиться реконструкція криївки УПА (відео)
Її зведуть поряд зі старовинною ґраждою.
Виступ гурту KAZKA перенесли через негоду у Львові: коли відбудеться концерт Виступ гурту KAZKA перенесли через негоду у Львові: коли відбудеться концерт
Виступ відомого гурту KAZKA довелось перенести через буревій, який вирував у Львові 25 червня. Однак, відчути незабутні емоції та відвідати запальний концерт можна буде вже цієї п'ятниці.
Loading...
Load next