Обережно міни: чи можна повертатись у звільнені міста? (відео)

Обережно міни: чи можна повертатись у звільнені міста? (відео)
Зважаючи на невтішний досвід іноземних держав, очищення територій від боєприпасів може тривати навіть кілька десятиліть.

Наші захисники один за одним активно визволяють українські міста і села, але місцевим мешканцям повертатися туди ще рано. Звичайно, ми розуміємо, що багато людей після звірств рашистів, на жаль, втратили свій дім. Та наші рятувальники попереджають і про іншу проблему - масове замінування донедавна окупованих орками населених пунктів.

Ми фіксуємио практично весь спектр боєприпасів. Це від протипіхотних мін, це касетні боєприпаси, це крилаті ракети керовані/некеровані.

Фіксуються випадки розтяжок, саморобних вибухових пристроїв, замаскованих під предмети побуту.

Свідоме замінування для того, щоб більше завдати шкоди для цивільного населення, для наших військовослужбовців, - повідомляє Володимир Демчук, директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС.

Власне, оті саморобні вибухівки і є найбільш небезпечними. І держслужба з надзвичайних ситуацій постійно про них попереджає, показуючи все нові методи маскування таких пристроїв.

Ми бачили, що саморобні вибухові пристрої, вони маскуються як під цигарки, як під іграшки, так і інші предмети, які на перший погляд здається, що це безпечні предмети, - наголошує директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС.

Та розмінування всієї території України, насамперед Київської, Чернігівської, Сумської, Миколаївської, Донецької і Луганської областей, малими кроками, але уже розпочалося.

А от війна не закінчилася. Тому говорити про точні терміни очищення території не можна. Бо насамперед потрібно вивільнити від окупантів наші землі, опісля оцінити ступінь забруднення вибухонебезпечними предметами…

І визначити для цього сили і засоби, і відповідний для цього фінансовий ресурс, який буде потрібний.

Я можу навести приклади, шо такі заходи з очищення територій вони можуть займати до десятиліть, - каже Володимир Демчук, директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС.

Сьогодні ж у складі ДСНС є близько 500 піротехніків, які зосереджені в кожній області. Окрім того, Україна планує залучити до допомоги з розмінування наших земель й іноземних партнерів. Мова про як урядові, так і неурядові організацій.

Це питання вже було ініційоване нашим міністром внутрішніх справ. І безумовно цей процес буде активно запущений і буде активований, коли ми зможемо гарантувати безпеку для наших партнерів, коли закінчиться війна і будуть мирні території, щоб розпочати ці заходи, - додає Володимир Демчук, директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС.

Тому хочемо ще раз наголосити нашим громадянам: повертатися у визволені населені пункти  наразі заборонено задля вашої безпеки. Це можна буде зробити лише після офіційного повідомлення органів місцевої влади.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Відеоблогер Івангай звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну та Голодомор, - відповідь Дудя Відеоблогер Івангай звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну та Голодомор, - відповідь Дудя
Нещодавно український відеоблогер-мільйонник Іван Рудський, більш відомий під псевдонімом "Івангай", дав інтерв'ю відомому російському журналісту Юрію Дудю. Однак, він вирізав важливий меседж, де блогер розповідав про Україну і своє ставлення до російсько-української війни.
Loading...
Load next