Продукти харчування дорожчають: на що зросли ціни? (відео)

Продукти харчування дорожчають: на що зросли ціни? (відео)
У середньому кг зелені обійдеться в 50 грн. Вартість овочів зросла на 10-15 грн. Суттєво «підскочив» цінник і на свинину.

Долар, бензин, а тепер і харчі – вартість продуктів першої необхідності зростає, як на дріжджах, – занепокоєні львів’яни. Почнемо з горОдини. На одному з міських ринків в середньому кілограм зелені обійдеться у 50 грн.

Кріп, петрушка йде догори, шпинат, саме зелень дуже подорожчала. А і ще броколі, квітна капуста… 75 грн, а була 50, розповідає Віталій Смерека, продавець овочів.

На 10-15 грн в середньому зросла вартість кілограма овочів.

Хіба картопля тримається на одному рівні. Як була, так і є, бо того року її дуже багато.

Та й ті цінники, що ми бачимо зараз – далеко не кінець, – побоюються покупці.

А м’ясне – то взагалі.

Приміром, свинина зросла в ціні на 30-40%.

Зараз шинка, наприклад, м’якоть, 170-180 грн, ось, а волове так як було – ціна наразі тримається на місці. 200 грн, грудиночка – 110-100 грн може бути. 130 – спинка з кісточкою.

Пан Іван займається продажем м’яса майже 30 років. Запевняє: за минулі 6 місяців покупців стало істотно менше.

І купляють те, що дешевше. Дорожче завжди найгірше.

Може це тому, що осінь, люди заготовки роблять овочів на зиму, може дивляться як з газом буде, кожен хоче в запасі гроші мати, - каже Іван Фоловко, продавець м’яса

І справді, подекуди львів’яни змушені економити на продуктах харчування. Зокрема йдеться про пенсіонерів.

Вартість того чи іншого продукту чітко формують «попит» і «пропозиція», – переконує економіст Віктор Борщевський. Овочева група, приміром, здорожчала через погодні умови.

Ми просто бачимо, що в вересні робиться – цілий вересень дощі, збір не такий, яким міг бути. Тобто хтось, хто збирав у вересні зараз чекає, поки буде потепління і власне за рахунок того ми маємо менше постачання на цей ринок…м’ясо…дешеві харчі… там теж іде зростання, - каже Віктор Борщевський, економіст.

А поки одні харчі стають дорожчими, інші – навпаки «падають у ціні». Я от гречка. І тут спрацьовує уже згаданий механізм попиту та пропозиції.

Літом почався збір, а був ажіотажний попит, ну ж попит лишився той самий, пропозиція почала зростати за рахунок нового врожаю і там ціни трошки пішли вниз, - додає каже Віктор Борщевський, економіст.

А от давати чіткі пронози на майбутнє наразі доволі складно. За словами Віктора Борщевського, якщо ситуація у зоні бойових дій кардинально не зміниться, у період потепління і активного поступлення товарів продовольчої групи ринок зможе стабілізуватися.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 


Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові з 10 травня проїзд у маршрутках коштуватиме 10 гривень У Львові з 10 травня проїзд у маршрутках коштуватиме 10 гривень
Проїзд у львівських маршрутках подорожчає одразу після Великодня.
Львів’яни здали на міську станцію компостування понад 1000 тонн опалого листя Львів’яни здали на міську станцію компостування понад 1000 тонн опалого листя
Львів’яни здали таку кількість листя на міську станцію компостування за перші 2 місяці осені.
Loading...
Load next