Як працює банківська система в умовах війни та чи чекати на зростання курсу валют? (відео)

Як працює банківська система в умовах війни та чи чекати на зростання курсу валют? (відео)
38% фінансових установ за 8 місяців повномасштабної війни стали збитковими.

Ризиків стає більше, а схвалених заявок – менше. Українські банки прогнозують подальше уповільнення кредитування в умовах війни. Про це йдеться у результатах щоквартального опитування НБУ. Та і попит з боку населення частково скорочується, зокрема через погіршення споживчих настроїв.

Якщо до війни багато банків кредитували, то зараз це замінюється тим, що запущено дуже багато програм, наприклад, для підприємців, - каже Олена Коробкова, голова Ради НАБУ.

Щодо самої банківської системи, 38% фінансових установ за 8 місяців повномасштабної війни стали збитковими.

42 банки отримали прибуток у розмірі майже 24 млрд грн. 26 установ отримали 16 млрд грн збитків. Зрозуміло, що банківська система сьогодні це взагалі не про прибутки, - каже Олена Коробкова, голова Ради НАБУ.

Для порівняння, за аналогічний період торік 90% банків мали позитивний баланс  – 44,1 млрд грн. Та попри значні труднощі, система наразі тримається.

Багато в чому ми залежимо від допомоги Заходу. Поки є ця допомога, поки є можливості кредитів МВФ, поки є можливості постачання валюти в країну, ситуація більш-менш стабільна. Але ми повинні розуміти, що наша економіка сама повинна бути спроможною генерувати спроможності заробляти кошти. І більше того, якщо країна покаже такі спроможності, то і західні інвестори також включаться, - пояснює Віктор Борщевський, економіст.

Як один із варіантів економіст Віктор Борщевський пропонує давати можливості малому бізнесу йти в сектори економіки, які зможуть бути конкурентно спроможними на зовнішньому ринку.

Насамперед, це ІТ-сфера, малий бізнес, підприємства – тобто ті, які виробляють продукцію, яка може бути затребувана, в Європі у тому числі. Тому, що Європа створила певні пільгові можливості для експортування на її ринок. І знову ж таки, велика кількість грошей заходила до нас через тих, кого ми називаємо заробітчанами, - додає Віктор Борщевський, економіст.

Нагадаємо, у Нацбанку повідомили, який курс валют закладений у Держбюджеті на наступний рік.

Середньорічний прогноз, який дає Кабмін, незважаючи на те, що це – чисто технічний розрахунковий курс, складає на рівні 42,2, - каже Василь Фурман, заступник голови Ради НБУ.

Разом із тим, у Бюджеті-2023 Уряд, за словами Василя Фурмана, робить ставку на знову ж таки іноземні запозичення.

Наприклад, заяви США про те, що вони нам щомісячно до закінчення війни зможуть допомагати 1,5 млрд доларів. Плюс є заклик до наших європейських партнерів також, щоб вони виділили нам таку ж саму суму. Плюс мова йде про нову програму співпраці з МВФ: сума й терміни цієї програми обговорюються, - розповів Василь Фурман, заступник голови Ради НБУ.

А от спрогнозувати подальший курс валют не зможе жоден із експертів, адже один із критичних чинників – це розвиток подій на фронті.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові та області скоротили тривалість комендантської години (відео) У Львові та області скоротили тривалість комендантської години (відео)
З 19-го жовтня, комендантська година у Львові та області триває з 00:00 до 05:00.
На Львівщині дозволили прогулятися лісом (відео) На Львівщині дозволили прогулятися лісом (відео)
На Львівщині дозволили відвідувати ліси, однак лише пішки. В'їзд на територію лісових масивів будь-яким транспортом заборонений. Не можна й розпалювати вогнища.
Loading...
Load next