Переговори про великий обмін в’язнями Заходу з рф тривали понад два роки

Переговори про великий обмін в’язнями Заходу з рф тривали понад два роки

Переговори між Заходом та Росією, які призвели до великого обміну ув’язненими в четвер, насправді почалися понад два роки тому, ще до затримання журналіста WSJ Евана Гершковича. 

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на власні джерела.

За словами американських посадовців, росіяни були готові до переговорів протягом кількох місяців після затримання американської баскетболістки Бріттні Грайнер у Росії в лютому 2022 року.

Вони неодноразово зверталися до Вашингтона з пропозицією обміняти Грайнер та колишнього морського піхотинця США Пола Вілана, засудженого в РФ за шпигунство, в рамках угоди щодо звільнення російського кілера Вадима Красікова. Однак американці не вважали цю пропозицію серйозною, оскільки Красіков відбував довічне ув'язнення в Німеччині.

На початку року радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся зі своїм німецьким колегою Єнсом Плетнером, щоб спробувати з'ясувати, як укласти угоду для звільнення Вілана. Грайнер обміняли в грудні 2022 року на торговця зброєю Віктора Бута. 

Державний секретар Ентоні Блінкен також розмовляв про це з міністеркою закордонних справ Німеччини Аннеленою Бербок в кулуарах зустрічі в Японії 17 квітня 2023 року. Вони запропонували новий поворот – якщо німці звільнять Красікова, то отримають натомість російського опозиціонера Алєксєя Навального.

У березні 2023 року у Росії затримали ще одного громадянина США – репортера WSJ Евана Гершковича. У жовтні 2023 року Алсу Курмашеву, російсько-американську журналістку "Радіо Свобода", затримали і врешті-решт заарештували.

Після цього, за словами американського посадовця, Вашингтон зробив Москві ще одну пропозицію щодо обміну, яка не включала Красікова. Вона була відхилена.

Президент США Джо Байден зателефонував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу 16 січня цього року, запросивши його на зустріч у Білому домі, де питання ув'язнених мало бути головним на порядку денному. США і Німеччина досягли попередньої домовленості про угоду, що включала Красікова.

Нагадаємо, Байден офіційно підтвердив обмін заручниками з Росією

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next