Росія пнеться зі шкіри, щоб досягти перемир'я, – Сергій Фурса

Росія пнеться зі шкіри, щоб досягти перемир'я, – Сергій Фурса

Джерело: Фейсбук-сторінка Сергія Фурси

 

Санкції не працюють, казали вони....

Санкції не працюють, кажуть росіяни і корисні кремлівські ідіоти в Європі. Але при цьому чомусь наполягають на переговорах. Вони лізуть зі шкіри, лякають нас апокаліпсисом, тільки для того, щоб вийти з війни, яку почали. І справа не тільки в тому, що хаймарси працюють, а тепер і до Криму дістаються. Річ у тому, що санкції працюють.

А санкції вдарили по бюджету Росії. Де самі росіяни говорять про катастрофічний колапс. Звучить досить добре, чи не так? Та що там сталося?

Мінфін РФ підтвердив обвал бюджетних надходжень. Збори з ПДВ в липні знизилися на 40%, податки на нафту і газ – на 26. «Діра» у бюджеті досягла 33% бюджету – 892 млрд рублів на місяць. Попри те, що історично російський бюджет завжди був прибутковим. І це потрібно сказати відразу. Не порівнюйте з українськими цифрами. Тому що бомби летять на наші міста. Тому що наші порти заблоковані. Тому що війна ведеться на нашій території. А для країни, економіка якої не страждає від війни безпосередньо, це дуже великі цифри. І великі дірки. Особливо якщо врахувати, що Кремль не може закрити ці дірки позичаннями.

Експорт нафти ще йде, і це погано. Поки він триває. Але плата за ренту сировини вже впала на 22%. І це попри дуже високі ціни на нафту і газ. Але тут допомогли путінські самосанкції. Менше газу йде в Європу, менше доходів Газпрому, навіть враховуючи космічну ціну газу. А зараз експорт Газпрому приблизно такий же, як і на початку 80-х. Якраз тоді, коли магазин "Березка", смачний пломбір і улюблений совок. В результаті липня експортні мита на газ були в 4 рази меншими, ніж у червні чи квітні. І в 3 рази менше ніж у травні. Взагалі німці виживуть без російського газу. А ось і російський бюджет...

А це ще Росія плюс-мінус виграє від високих цін на нафту. На фоні того, що європейські компанії повністю займаються нафтою, готуючись до санкцій. І це тільки початок структурної трансформації, яку оголосив голова російського центрального банку, оскільки запаси на складах закінчуються, а заводи починають закриватися. І так, звичайно, Росія шукатиме шляхи обходу санкцій. І навіть дехто обійде їх. Але це лише мінімально компенсує втрати. І для економіки. І для бюджету.

І єдиний спосіб подолати таку діру в бюджеті - це девальвація рубля. Але міцний рубль - це захист Путіна. Адже він показує їм, що російські санкції не страшні. Так і інфляція тут же. Інфляція - це страшно, це ж холодильник. Навіть у матері бурята може не вистачити грошей на сина. Хоча останнє, безумовно, малоймовірне.

Тому розворот планується не тільки на фронті. В російській економіці теж. Тож не дивно, що Росія пнеться зі шкіри, щоб досягти перемир'я. І якщо цивілізований світ допоможе нам заповнити діру в українському бюджеті, то грошей для Росії в світі не буде. Більш того, всі ці нові друзі Путіна, в Ірані чи Туреччині, дружать з Путіним лише до тих пір, поки він їм платить. Платить Ердогану, який рятує свою економіку, щоб виграти вибори і залишатися при владі. Платить Асад, утримуючи його при владі. Платить Орбану, зберігаючи його лояльність і зберігаючи можливість популістичних кроків. Платить Білорусь, бо економіка Луки відсутня як клас і не може вижити без російських субсидій. Платить Шредеру за просування своїх інтересів. Навіть Стівену Сігалу платить за зйомки його божевільних фільмів про війну, хоча Сігалу, здавалося б, давно перестали платити навіть недалекі режисери.

Але скоро не буде чим платити. І Путін це знає....

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
СБУ не впустила в Україну хімічну продукцію з підсанкційного російського заводу СБУ не впустила в Україну хімічну продукцію з підсанкційного російського заводу
Правоохоронці СБУ запобігли ввезенню хімічної продукції на територію України, яка була вироблена на російському заводі, що внесений до обмежувального та економічного санкційного списку Ради національної безпеки і оборони.
Loading...
Load next