Зеленський затвердив Стратегічний оборонний бюлетень: він стосується воєнної безпеки країни

Зеленський затвердив Стратегічний оборонний бюлетень: він стосується воєнної безпеки країни
Президент Зеленський увів у дію рішення РНБО від 20 серпня 2021 року, затвердивши Стратегічний оборонний бюлетень України.

Президент Володимир Зеленський 17 вересня увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони, яким затвердив Стратегічний оборонний бюлетень. Його метою є визначення основних напрямів реалізації воєнної політики країни.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Фахівці розробили Стратегічний оборонний бюлетень на підставі Стратегії національної безпеки та Стратегії воєнної безпеки. У підготовці документа брали участь представники Міноборони, Генштабу Збройних сил, інших складових сил оборони.

У першій частині бюлетеня викладений підсумок оборонної реформи, яку проваджували протягом 2016-2020 років. Там же й опис майбутнього безпекового середовища до 2030 року. Також викладені проблеми функціонування сил оборони в умовах наявних і потенційних загроз.

У другій частині документу визначені основні напрями реалізації воєнної політики України, вимоги до її побудови, основні спроможності сил оборони, яких необхідно досягти. Також там викладені стратегічні цілі розвитку сил оборони до 2025 року.

У документі вказано, що воєнна політика України реалізується за такими основними напрямами:

  • стримування збройної агресії Росії проти України, відновлення суверенітету й територіальної цілісності країни в межах державного кордону, запобігання воєнним конфліктам з будь-якими іноземними державами;
  • планування всеосяжної оборони з розробкою плану оборони України;
  • набуття державними органами влади необхідних інституційних спроможностей, щоб своєчасно й організовано проводити мобілізацію;
  • розвиток спроможностей сил оборони в контексті підготовки до ведення всеосяжної оборони України;
  • впровадження в силах оборони передового досвіду, принципів і стандартів держав — членів НАТО, участь у спільних операціях та навчаннях.

На основі Стратегічного оборонного бюлетеня влада планує розробити державні цільові програми та інші планувальні документи й проєкти з питань розвитку спроможностей сил оборони. Фінансувати ці ініціативи будуть за кошт державного бюджету та з інших джерел.

Читайте також
Санкції РНБО: 27 кримінальним авторитетам скасували документи на проживання в Україні Санкції РНБО: 27 кримінальним авторитетам скасували документи на проживання в Україні
27 кримінальним авторитетам, проти яких Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) ввела санкції, скасували дозвільні документи на проживання в Україні.
Зеленський доручив скликати засідання РНБО після поїздки до адмінмежі з окупованим Кримом Зеленський доручив скликати засідання РНБО після поїздки до адмінмежі з окупованим Кримом
Президент України доручив секретареві РНБО Олексію Данілову найближчим часом скликати нове засідання Ради національної безпеки і оборони щодо безпекової ситуації на адмінмежі з окупованим Кримом та інших південних й східних областей.
Loading...
Load next