Уряд остаточно ухвалив законопроєкт про олігархів (відео)

Уряд остаточно ухвалив законопроєкт про олігархів (відео)
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про деолігархізацію. Його створення ініціював президент Володимир Зеленський.

Верховна Рада на пленарному засіданні сьогодні, 23 вересня, ухвалила у другому читанні так званий законопроєкт про деолігархізацію (№5599). За нього віддали свої голоси 279 народних депутатів.

Про це повідомляє Hromadske. 

"Проти" цього проєкту закону проголосували 54 парламентарі, ще 27 — утрималися.

До другого читання надійшло понад 1 270 поправок до цього законопроєкту, 59 із яких комітет врахував.

Депутати голосуванням підтримали розгляд закону за скороченою процедурою. Це дозволило розглянути всього лиш 13 правок. Опозиція заблокувала трибуну і кричала: "Диктатура!".

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Його введуть у дію через шість місяців з дня набрання ним чинності.

Якщо у першій версії законопроєкту олігархом була людина, яка мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті, то тепер вона має мати і економічну, і політичну вагу.

Після набуття чинності закону олігархами в Україні вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть щонайменше трьом із таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який займає монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • має активи на понад один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних громадян осіб (зараз це 2 мільярди 270 мільйонів гривень, або трохи більш як 83 мільйони доларів).

Право визначати чи є людина олігархом має Рада національної безпеки й оборони за зверненням Кабінету міністрів, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету України. РНБО буде також опікуватися Реєстром олігархів.

Це рішення буде набувати чинності з дня офіційного опублікування указу президента України про введення його в дію і буде обов'язковим до виконання.

Люди, яких підозрюють в тому, що вони є олігархами, мають право письмово пояснили свою позицію та/або надати інші документи. Подати усе це до Апарату РНБО потрібно не пізніше як за 5 днів до засідання Ради нацбезпеки.

Рішення про виключення людини з Реєстру олігархів ухвалюватимуть у випадку, якщо буде підтверджений факт, що у такого громадянина відсутні не менш як дві ознаки з-поміж вказаних вище.

Якщо ж людину визнають олігархом, на неї пропонують накласти такі обмеження:

  • заборона робити внески на підтримку політичних партій;
  • купувати об'єкти великої приватизації;
  • фінансувати будь-яку політичну агітацію, проведення мітингів або демонстрацій з політичними вимогами та гаслами.

Олігархи також повинні подавати декларацію, як це роблять чиновники. 

Читайте також
"Кожен українець знає, хто ці люди", - Зеленський прокоментував ухвалення закону про олігархів "Кожен українець знає, хто ці люди", - Зеленський прокоментував ухвалення закону про олігархів
В Україні зроблено ще один крок для позбавлення олігархів впливу на чиновників, вважає президент.
"Це класичний фейк": Тимошенко щодо закону про олігархів (відео) "Це класичний фейк": Тимошенко щодо закону про олігархів (відео)
Верховна Рада на пленарному засіданні сьогодні, 23 вересня, ухвалила у другому читанні так званий законопроєкт про деолігархізацію.
Разумкова відсторонили від ведення засідань на два дні Разумкова відсторонили від ведення засідань на два дні
Рішення відсторонити Разумкова від ведення засідань на два дні підтримали 240 народних депутатів.
Loading...
Load next