"Матеріал не міг стати сюрпризом": Венедіктова відреагувала на розслідування Pandora Papers (відео)

"Матеріал не міг стати сюрпризом": Венедіктова відреагувала на розслідування Pandora Papers (відео)
Документи Pandora Papers частково підтвердили схему переказування коштів від структур скандального олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм президента Володимира Зеленського та його найближчих соратників.

Сотні журналістів-розслідувачів з усього світу протягом року досліджували мільйони конфіденційних файлів та майже 3 терабайти даних й документів про офшори сотень чиновників, лідерів країн та бізнесменів. Новий витік даних, серед яких є інформація про Володимира Зеленського та інших українських політиків, отримав назву Pandora Papers.

Зокрема, серед 650 репортерів з усього світу, від України документи досліджували журналісти проєкту "Слідство.Інфо".

В результаті журналістського розслідування стало відомо, що офшорні фірми президента Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Окрім цього, навесні 2019 року, за місяць до перемоги на президентських виборах, Зеленський продав 25% акцій компанії Maltex, бенефіціарним власником якої він був. Виявилось, що покупцем став його близький соратник і партнер по бізнесу Сергій Шефір, який після перемоги на виборах став помічником його помічником. Також у документах йшлось і про скандальну справу розкрадання у "ПриватБанку".

Так, після оприлюднення матеріалів в Офісі генерального прокурора вже прокоментували розслідування Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів й заявили, що "для працівників правоохоронної системи весь цей матеріал не став і не міг стати сюрпризом". Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Єдине, що можу сказати — лише те, що будь-якого роду інформація, що має стосунок до діяльності ПриватБанку, давно перебуває в розпорядженні наших колег із НАБУ, перевірялась раніше і перевіряється зараз практично "під мікроскопом". Іншими словами, для працівників правоохоронної системи весь цей матеріал не став і не міг стати сюрпризом, - зазначила Венедіктова.

Вона також дорікнула журналістам проєкту "Слідство.Інфо", які брали участь у підготовці розслідування Pandora Papers й додала, що її "по-справжньому зачепили: і професійно, і по-людськи" натяки журналістів, що Офіс генпрокурора гальмує розслідування справ із орбіти "ПриватБанку".

Рішуче заявляю, що манера, в якій підноситься цей натяк на нашу бездіяльність — чиста спекуляція, - додала генпрокурорка.

Вона також звернулась до журналістів із проханням спростувати ствердження, що запит журналістів був проігнорований: "Природньо, що така інформація на цьому етапі є закритою і ніхто не в праві її надати, не порушивши закон, про що добре знають детективи і прокурори. Але твердження, що запит журналістів був проігнорований - помилка, яку я прошу виправити".

 

Нагадаємо, що 3 жовтня, було заплановано прем'єру показу фільму "Офшор 95", що присвячений таємницям бізнесу Володимира Зеленського. Його знімала розслідувальна агенція "Слідство.Інфо". Однак лише за п’ять годин до показу директор закладу Олексій Прасол заявив, не показуватиме фільм про президента.

Відео: "Слідство.Інфо".

Читайте також
"Немає нічого компрометуючого": Подоляк прокоментував скандальне розслідування офшорів Зеленського "Немає нічого компрометуючого": Подоляк прокоментував скандальне розслідування офшорів Зеленського
Володимир Зеленський і його близькі соратники можуть бути причетні до переведення 40 млн доларів від структур, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським.
Розслідування Pandora Papers: НАЗК закінчило перевірку декларації Зеленського (відео) Розслідування Pandora Papers: НАЗК закінчило перевірку декларації Зеленського (відео)
У відомстві нардепу відповіли, що в ході проведення перевірки, зокрема, врахували інформацію з нещодавнього розслідування "Слідства.інфо" щодо Зеленського.
Президент Зеленський вперше прокоментував розслідування журналістів про офшори (відео) Президент Зеленський вперше прокоментував розслідування журналістів про офшори (відео)
Володимир Зеленський заявив, що бачив розслідування журналістів "Офшор 95", однак запевнив, що матеріал не містить "нічого нового".
Loading...
Load next