"У засніжених Карпатах": Зеленський зустрівся з президентами Польщі та Литви

"У засніжених Карпатах": Зеленський зустрівся з президентами Польщі та Литви
Захід відбувається у резиденції "Синьогора", с. Гута, Івано-Франківська область.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентами Польщі та Литви. Український лідер приймає політиків посеред засніжених Карпат. Про це президент повідомив у своєму Twitter. 

Радий бачити у засніжених Карпатах своїх справжніх друзів Анджея Дуду та Ґітанаса Науседу, — написав Зеленський.

Він зазначив, що в межах "Люблінського трикутника" буде говорити з главами держав про безпеку. У планах — координація подальших кроків з протидії спільним викликам.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проти проведення конференції з РФ для обговорення "поділу зон впливу". Пропозиції Росії щодо перемовин про "гарантії безпеки" він прокоментував в інтерв'ю газеті Le Journal du Dimanche. Уривки з інтерв'ю, доступні лише підписникам, наводять НВ та "РБК-Україна".

За словами Столтенберга, сама ідея проведення нової конференції для обговорення "зон впливу, у межах яких великі держави могли б контролювати те, що їхні сусіди можуть чи не можуть робити" була б "кроком назад".

Він зауважив, що це "зовсім неправильний напрямок". За словами генсека, головними темами для обговорення з Росією мають бути заходи щодо контролю над озброєнням, прозорості військових навчань та зниження напруженості.

Столтенберг зазначив, що НАТО "ніколи не піде на компроміс ні щодо безпеки своїх союзників, ні щодо права кожної країни, зокрема України, вирішувати власну долю". Він підкреслив, що ці фундаментальні принципи підтверджені не лише Північноатлантичним Альянсом, а й Росією, яка підписала Гельсінський акт 1975 року та Паризьку хартію 1990 року.

Він також додав, що Україна є суверенною державою з правом захищати себе відповідно до Статуту ООН та правом просити допомоги для досягнення цієї мети, і висловив нерозуміння, як це загрожує Росії, "яка є агресором у цьому конфлікті".

Нагадаємо, раніше Зеленський і Джонсон обговорили енергетичну безпеку і Донбас.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
"Провокації з боку РФ": Україну 20 грудня відвідають президенти Польщі та Литви "Провокації з боку РФ": Україну 20 грудня відвідають президенти Польщі та Литви
2 грудня Зеленський, Дуда та Науседа провели переговори у форматі відеоконференції.
Зеленський підписав декларацію із президентом Польщі щодо наближення України до вступу в ЄС Зеленський підписав декларацію із президентом Польщі щодо наближення України до вступу в ЄС
Учора, під час робочого візиту до Польщі президент України Володимир Зеленський і польський президент Анджей Дуда підписали спільну двосторонню Декларацію про європейську перспективу України, яка є важливим кроком для вступу України до складу ЄС.
Loading...
Load next