ЄС підготував для Росії лист із закликом провести перемовини щодо України – Politico

ЄС підготував для Росії лист із закликом провести перемовини щодо України – Politico
Захід закликає Москву відвести війська від українського кордону та загрожує масштабними санкціями у разі можливого вторгнення. Росія заперечує плани вторгнення.

Дипломати Євросоюзу підготували лист щодо загрози вторгнення Росії в Україну, в якому закликали Кремль скоротити кількість своїх військ та провести нові переговори щодо безпеки. Про це повідомляє Politico.

У розпорядженні видання опинився текст листа, в якому йдеться про колективну відповідь ЄС на нещодавній меморандум, який Росія надіслала країнам ЄС. Лист підписав Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Ми, як і раніше, серйозно занепокоєні ситуацією, яка склалася, і твердо переконані, що всі розбіжності має бути вирішено шляхом діалогу і дипломатії. Ми закликаємо Росію до деескалації та припинення нарощування військових сил в Україні та навколо неї, а також у Білорусі, - йдеться у листі. 

Боррель підкреслив, що Євросоюз і НАТО готові продовжити діалог із Росією щодо шляхів зміцнення загальної безпеки.
У листі також йдеться, що ЄС пропонує продовжити переговори у кількох форматах, у тому числі в ОБСЄ, міжурядовій групі, що займається безпековими питаннями, а також у рамках Ради Росія-НАТО.

Водночас дипломати ЄС приділяють особливу увагу переговорам у рамках ОБСЄ, оскільки всі країни ЄС є членами цієї організації, на відміну від НАТО, до якої входить лише 21 країна ЄС.

Ми вважаємо, що ОБСЄ є відповідним форумом для вирішення проблем безпеки всіх зацікавлених сторін на додаток до інших існуючих форматів, включаючи Раду Росія-НАТО, - йдеться у листі.

Українська влада та західні партнери в останні кілька місяців звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення та посилення російської дезінформації.

Головна вимога глави Кремля полягає в гарантіях від США та їхніх союзників, що НАТО не розширюватиметься далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Росія виставила низку вимог щодо так званих "гарантій безпеки" до США та НАТО. Зокрема це стосується скорочення американських військ та озброєнь у Європі, а також відмови від подальшого розширення Північноатлантичного альянсу на схід за рахунок прийому в НАТО України та Грузії.

Серія переговорів, що відбулася у Женеві, Брюсселі та Відні у січні, закінчилася, за словами Москви, "безуспішно", що збільшує ризик ескалації конфлікту навколо України. Тим не менш, Москва чекала і на письмові відповіді, які США і НАТО передали РФ 26 січня. Після цього президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не побачила відповіді Заходу щодо "гарантій безпеки" врахування трьох ключових вимог, включаючи нерозширення НАТО.

Нагадаємо, що у "Борисполі" приземлився британський літак з військовою допомогою. У міжнародному аеропорту "Бориспіль" вдень 9 лютого приземлився літак Boeing C-17A Globemaster III Королівських Військово-повітряних сил Великої Британії.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

 

Читайте також
Росія не очікувала, що своїми "гарантіями" об'єднає НАТО, ЄС та інші країни, - Шерман Росія не очікувала, що своїми "гарантіями" об'єднає НАТО, ЄС та інші країни, - Шерман
Крім того, РФ ні не погодилась, ні не відмовилась від наступного раунду переговорів із НАТО.
Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО
"Європейська народна партія" вимагає термінового зібрання в Європарламенті для обговорення ескалації російської агресії на кордоні з Україною.
Як завжди на власних умовах: Росія запропонувала США двосторонні переговори Як завжди на власних умовах: Росія запропонувала США двосторонні переговори
Росія готова до переговорів зі Сполученими Штатами Америки щодо гарантій безпеки, проте виключно на двосторонній основі.
Loading...
Load next