Зеленський відсторонив від посади Баканова і Венедіктову: деталі

Зеленський відсторонив від посади Баканова і Венедіктову: деталі

Президент Володимир Зеленський відсторонив від виконання обов'язків генпрокурорку Ірину Венедіктова і призначив на її місце заступника. Також президент усунув з посади очільника СБУ Івана Баканова.

Про це йдеться в указах Зеленського №499 та №500 на сайті Офісу президента.

Відповідно до частини другої статті 11 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю: Відсторонити Венедіктову Ірину Валентинівну від посади Генерального прокурора, — йдеться в указі президента.

Наступним указом Зеленський поклав обов'язки генерального прокурора на Олексія Симоненка. Із березня 2020 року він обіймав посаду заступника генпрокурора.

Зеленський пояснив свої рішення великою кількістю кримінальних проваджень про держзраду та колабораціонізм серед працівників правоохоронних органів, що «ставить серйозні питання до керівників».

Президент відзначив, що на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження про держзраду та колабораційну діяльність працівників правоохоронних органів, а у 198 провадженнях уже оголосили підозри. Також, за словами Зеленського, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти України.

Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв’язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь, — наголосив президент під час вечірнього відеозвернення.

Зеленський згадав і про затримання 16 липня колишнього начальника управління СБУ в Автономній Республіці Крим Олега Кулініча. Його підозрюють у співпраці з російськими спецслужбами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прокуратура Німеччини розслідує витік секретної інформації про злочини у Бучі.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
СБУ перевірить причетність Порошенка та Гонтаревої у справі Медведчука (відео) СБУ перевірить причетність Порошенка та Гонтаревої у справі Медведчука (відео)
Наразі в інтересах слідства імена інших фігурантів справи Медведчука не розголошують. За словами Баканова, у частині питання щодо Порошенка та Гонтаревої – це "складне питання".
Loading...
Load next